Unknown (2006)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Fem män vaknar i ett låst lagerrum. Ingen av dem kommer ihåg hur de hamnade där eller ens vilka de är. De märker dock snart att de alla är del i en kidnappning - utan att ha en aning om på vilken sida de är.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: UNKNOWN

Enkel och schysst fredagsunderhållning

I kölvattnet av både Saw- och Cube-trilogierna kommer en film som är lite inne på samma tema. Skillnaden är bara att man skalat bort allt av det extrema, inga dödsfällor, ingen Jigsaw och ingen mystisk kub. Så vad är det som är kvar då? Jo, fem namnlösa män som vaknar upp i en industrilokal mitt i öknen och ingen har något minne av hur de hamnat där eller vilka de var innan uppvaknandet. Men efter ett tag får de genom en kvarliggande tidning reda på att två högt uppsatta affärsmän blivit kidnappade, men ingen av dessa fem vet vem som är vem. En sak vet de och det är att två personer nyss var offer och tre stycken var gärningsmännen och frågan nu är bara till vilken sida man hör. Oavsett det tvingas alla samarbeta för att ta sig ut, något som blir allt svårare när minnena sakta kommer tillbaka.

Måste medge att jag är svag för upplägget, och även fast det redan gjorts ett par gånger för mycket i nämnda trilogier så förlorar jag aldrig intresset denna gång. Anledningen till det är att regissören Simon Brand använder sig mycket smart av publikens redan skapade förväntningar på genren. Vad han i själva verket gör är väldigt lite, på gränsen till ingenting så allt som presenteras den första halvan spelar därför enbart på sin publik och paranoian som uppstår är helt och hållet ens egens skapelse, inte Simons. En teknik så enkel men samtidigt så effektfull att ett plus i kanten måste utfärdas.

Enkelhet i stort är något som kännetecknar "Unknown", det är en väldigt rak berättelse som inte krånglar till något förutom det mest väsentliga, just vem som är vem och vad deras syfte var och kommer att bli. Med det avskalade resultatet så läggs fokus helt och hållet på skådespelarna och där saknas inte kvalité, bara lite initiativ.

Det jag kan känna saknas när man plockat bort allt det typiskt extrema för genren, att det hade varit önskvärt med lite mer tryck i dialogen, speciellt med tanke på att talangen finns tillgänglig. Om man lagt lite mer tid på manuset, filat på dialogerna något och utnyttjat sina tillgångar bättre så hade filmen nått en nivå högre än vad den nu landar på, en schysst "fredagsrulle".

Är du trött på filmer som försöker vara smarta och blåsa sin publik, och alltid säger "Det räknade jag ut efter tio minuter" (trots att både du och alla andra vet att det inte är helt sant) ska du hålla dig borta. Jag däremot som inte skäms att jag gillar den här typen av film får den underhållning jag söker trots en del billiga poänger.

"Unknown" är en film för alla som upplevde "Saw" för blodig och där "Cube" innehöll alldeles för mycket science fiction. Nu bjuds det på enkel underhållning där duktiga skådespelare står i fokus och där tvistarna är så uttänkta att publiken lika gärna kan sluta fundera ut dem i förväg. Ibland behövs det inte mer än så.

Johan Lindström Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
holymakarony
ganska rörig, men en spännande och fungerande story. Funkar som ett komplement för dom som vill se en film i saw stil utan allt blod o.sv... 3/5

Veckans populära filmer

Visa fler