Undercover 2006

Drama Gangster Mysterium
USA
107 MIN
Engelska
Italienska
Undercover poster

Synopsis

Hemskickad Irakveteran tvingas återvänder till sin hemstad där hans bror och kusin har grävt ned sig i maffiaträsket. Han tvingas samarbeta med FBI för att rädda dem undan lagens långa arm.
Ditt betyg
2.4 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
10th & Wolf
DVD-premiär
30 maj 2007
Språk
Engelska, Italienska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Längd

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

Okej maffiafilm som har svårt att tända till

Det är början av 90-talet och Tommy (Marsden) har satt sig i trubbel när han inom marinen snott en bil mitt under "Operation Ökenstorm" i Irak, för att få tag på Saddam Hussein på egen hand. Denna akt av frustration slutar med soppatorsk och sätter honom i en riktigt taskig sits när åtal för hans gärningar hotar. FBI erbjuder Tommy en överenskommelse där han går fri om han samarbetar och i smyg nästlar sig in den för honom redan bekanta undre världen. Tommy lämnade det livet när han blev marinsoldat men hans bror Vincent (Renfro) och kusin Joey (Ribisi) har etablerat sig, och det är med ett plågande samvete han utan deras vetskap ger sig in på en farlig resa där han snabbt dras in i sitt forna liv.

Regissören Robert Moresco har tidigare varit medförfattare till båda Oscarsvinnarna "Million Dollar Baby" och "Crash", så när hans penna skrivit några rader även i "Undercover" förväntades lite mer än vad det färdiga manuset resulterat i. Varenda karaktär har vi sett tidigare och varje hämndaktion är obligatorisk inom skildringen av mafiosos. Det bjuds alltså inte på något nytt denna gång, men "Undercover" bjuder på en kaxig ton och den har helt klart den rätta attityden i sin maffiagenre, för att hävda sig bland sina kusiner med redan många klassiker. Därför är det extra synd att filmen aldrig tänder till eller bjuder på någon tyngd, när manuset aldrig når högre upp än ett något intensivare avsnitt av "Sopranos".

Vad som istället räddar filmen är duktiga skådespelare där Ribisi som miniboss är skönt flippad och som vanligt gör rollen till sin egen. Marsden fungerar okej i huvudrollen men han har fortfarande svårt att övertyga, han saknar en viss pondus för att bli en av de stora stjärnorna. Sett till hela produktionen så har man nått en bra nivå där filmen hantverkarmässigt inte alls behöver skämma för sig, och det finns något tacksamt över att bygga upp spänningen med dolda inspelningar i en miljö där skurkarna inte tvekar en sekund att skjuta vid minsta misstanke. Där levererar Robert Moresco vad som förväntas.

Filmen har också en fördel i och med att maffiagenren inte direkt varit överrepresenterad på sistone, och även om den inte ens snuddar vid filmer som "Gudfadern" eller "The Departed" så finns det ändå ett visst go i filmen. Det blir aldrig tråkigt. Det blir ungefär som att se en fotbollsmatch i repris ett år efter den spelades, allt känns bekant men du har glömt en del finter och snygga skott så du trivs för stunden. Men efteråt är känslan av meningslöshet stor. Som direkt-till-dvd fungerar ”Undercover” utan några större problem fast det som stör mest är hur Warner lyckats med bedriften att ta fram ett så hutlöst fult omslag för den svenska marknaden.

ONÖDIGT VETANDE Val Kilmers cameoroll filmades under en paus från "Kiss Kiss Bang Bang".

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Undercover
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu