The Banker 2019

Drama
USA
120 MIN
Engelska
The Banker poster

Synopsis

En berättelse som bygger på en verklig historia, om två afroamerikanska entreprenörer som försöker kringgå 1950-talets raslagar och i tysthet ge afroamerikaner bostadslån i rassegregeringens Texas.
Ditt betyg
2.3 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Annika Andersson

21 mars 2020 | 09:00

Välgjord framgångssaga i det segregerade 60-talets USA

En traditionellt berättad framgångssaga om två afro-amerikanska fastighetspionjärer satt i det jazziga 60-talets Los Angeles. Fina rollprestationer av Samuel L. Jackson och Anthony Mackie.
Vem hade kunnat tro att man skulle kunna skapa underhållning av två affärsmän som köper upp hus? ”The Banker” lyckas bra med detta, inte minst tack vare fina rollprestationer av Samuel L. Jackson och Anthony Mackie. Filmen är en välgjord resa tillbaka i tiden till 60-talets och segregationens USA, där många affärsmöjligheter fortfarande var utom räckhåll för dem med ”fel” hudfärg.

Berättelsen är inspirerad av verkliga händelser i 60-talets USA. De båda ambitiösa afro-amerikanerna Bernard Garrett (Mackie) och Joe Morris (Jackson) börjar köpa upp hyreshus i ”vita” områden som ligger intill de överbefolkade ”svarta” kvarteren i Los Angeles, men utom räckhåll för de sistnämndas innevånare. Till sin hjälp har de Bernards fru Eunice (Nia Long) samt en vit arbetargrabb som hjälper dem med reparationer och annat, Matt Steiner (Nicholas Hoult).

Kvartetten är framgångsrik men svårigheterna med att få banklån, eller ens att få till ett möte med bankdirektörn gör att Bernard bestämmer sig för att de ska köpa upp hela huset där bankerna ligger. För att kunna gör det måste de låta Matt bli ansiktet utåt, och en intensiv utbildning börjar. Matt måste lära sig spela golf, äta ostron, välja rätt whiskey och allt annat en rik, ung och privilegierad man ska kunna för att komma in i rätt kretsar - ett måste för att ens ha en chans att få köpa det högsta och mest prestigefyllda huset i Los Angeles affärsdistrikt – där ingen byggnad någonsin ägts av afro-amerikaner!

För att få igenom köpet måste de dessutom tänka ut en listig plan för att få Bernards och Joes namn på avtalet utan att någon misstänker nåt, samt snabbutbilda Matt till en skicklig förhandlare med mäklarkunskap! Det är alltså mycket som ska klaffa, vilket gör filmen stundtals väldigt spännande.

Tempot är på det stora hela jämt och fint, och berättelsen är alltigenom underhållande, men den är traditionellt gjord på gammaldags Hollywoodmanér utan minsta lilla överraskning. Tema och berättarstil skulle kunna liknas vid ”Green Book”, även den baserad på verkliga händelser, men ”The Banker” lyfter aldrig riktigt för att nå upp till samma Oscarshöjder. Den lämnar dock lite att fundera över, för det var ju inte särskilt länge sedan USAs afro-amerikanska befolkning nekades bostad, banklån och möjlighet att driva affärsverksamhet på samma sätt som resten av befolkningen, utan att ha någon lag som skyddade dem. Det skulle dröja till slutet av 60-talet innan lagen mot bostadsdiskriminering trädde i kraft.

Att se två skickliga affärsmän tvingas tassa runt utklädda till chaufför och städare för att få tillträde till banklokalen och viktiga möten som berör deras egna företag, medan en ung, okunnig pojke sitter och låtsas vara chef är underhållande och olustigt att se på en och samma gång. Men duon gjorde mycket för att öppna dörren för afro-amerikaner via banklån och bostäder. För Eunice och kvinnorna skulle det dock dröja ännu längre innan de skulle kunna drömma om liknande positioner.
| 21 mars 2020 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Banker
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu