Sex, lögner och videoband 1989

Drama Komedi
USA
96 MIN
Engelska
Sex, lögner och videoband poster

Synopsis

Det häpnadsväckande sambandet mellan sex, lögner och videoband avslöjas med glödande sensualitet i denna omtalade erotiska komedi. James Spader belönades som bästa skådespelare på Cannes filmfestival för sin roll som Graham, en gammal college-vän som kommer på oväntat besök. Han nästlar sig in i tillvaron hos den självupptagna charmören John, hans änglalika fru Ann och hennes syster Cynthia. Alla involveras snart i ett av Grahams mycket "personliga projekt" som förändrar deras relationer för alltid.
Ditt betyg
2.9 av 167 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Sex, Lies and Videotape
Biopremiär
27 oktober 1989
DVD-premiär
2 april 2004
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

25 augusti 2013 | 18:01

Unik, intelligent filmdebut

Steven Soderberghs första långfilm är en spännande, liten indie om fyra människor och deras invecklade sexliv. Det är långsamt och pratigt men regissören bevisar här tidigt hur han bemästrar trovärdiga karaktärer, intelligent dialog och originellt kameraarbete.

Steven Soderbergh är den typ av regissör vars verk man är alltid är nyfiken på trots att han kläckt ur sig en del mer lättglömda missar under åren. Att kunna varva samhällskritiska dramer som "Traffic" och "Erin Brockovich" med mer lättsamt kommersiella titlar som "Ocean's Eleven" och "Magic Mike" är en konst inte många bemästrar. En av hans bästa och mest intressanta filmer är dock fortfarande hans långfilmsdebut från 1989.

Storyn är på ytan av rätt simpel karaktär. Hemmafrun Ann (Andie MacDowell) har blivit frigid och inåtvänd i samband med att maken John (Peter Gallagher), en framgångsrik affärsman, inlett en hemlig affär med hennes mer frigjorda syster Cynthia (Laura San Giacamo). Samtliga relationer sätts dock på sin spets när Graham (James Spader), Johns gamla kompis från college, dyker upp.

På pappret kan det nästan låta som en sidohistoria ur valfri såpopera. Men redan tidigt markerar Soderbergh att han har något eget att berätta och med sin egna, tilltalande stil. Ann presenteras direkt som en torr neurotiker med en nunneliknande syn på sex men samtidigt som intellektuell med mer djup under ytan. Samtliga stereotyper skalas sakta av under filmens gång för att avslöja verkliga människor.

Filmens kärna såväl som antagonist är Spaders excentriska ensamvarg som inte kan få erektion i andras sällskap och videofilmar kvinnors sexberättelser. Han hade lätt kunnat bli en pervers nörd men Spaders magnetiska närvaro förvandlar honom till en spännande men samtidigt sympatisk och trovärdig främling som trots övriga rollfigurernas hype kring honom egentligen är lika ensam och förvirrad som dem.

Han är en intressant motsats till MacDowells pryda hjältinna och man dras snabbt in i Grahams påverkan på Ann och de andras relationer till varandra. Det är en enkel men unik, liten indiefilm som med en liten ensemble och mycket dialog berättar mycket om en vilsen generation och deras sexliv. Det blir aldrig pretentiöst eller effektsökande utan känns genuint, fräscht och faktiskt ganska sexigt.

Soderbergh bevisar här tidigt hur han hanterar ett intelligent manus och närmar sig karaktärer med originellt kameraarbete. Upplösningen känns ganska tidigt uppenbar men händelserna i filmen är egentligen inte relevanta utan det är genom hur karaktärerna utvecklas som vi lockas in. Självklart skadar det inte att skådespelarna alla troligen gör sina livs bästa prestationer här (med undantag för den alltid sevärde Spader).

Det är en ganska lugn, långsam och pratig film som inte lär passa alla, särskilt de som vant sig vid Soderberghs idag ganska konventionella stil (se: "Magic Mike"). Men vill man se var denna filmskapare kommer ifrån så är det en mer än sevärd film som inte bara fungerar som originell kultfilm från 80-talet utan även första dagsljuset för en nykläckt, ung regissör som kom att regera på våra biografer en lång tid framöver.

| 25 augusti 2013 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Sex, lögner och videoband
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu