Pamela: A Love Story 2023

Dokumentär
USA
112 MIN
Engelska
Pamela: A Love Story poster

Synopsis

Ett intimt porträtt över ett av världens mest kända bombnedslag. Filmen följer Pamela Andersons liv och karriär från småstadstjej till internationell sexsymbol, skådis, aktivist och mamma.
Ditt betyg
3.0 av 6 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Pamela: A Love Story
Digitalpremiär
31 januari 2023
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Netflix
Längd

Recensent

Charlotte Brange

30 januari 2023 | 14:00

Avskalad terapi med Pamela Anderson

Berättelsen om Pamela Anderson är närgången, förenklad och visar upp en fin bild av en egentligen helt vanlig kanadensisk småstadstjej fylld av kärlek.
Att kända blondiner har roligare har historiskt sett visat sig vara att tumma på sanningen. En del - till exempel Marilyn Monroe som nyss fick en sorts historia uppmålad i “Blonde” - har istället mött motgångar och blivit systematiskt utnyttjade både när kameran varit på och av. Berättelsen “Pamela, A Love Story” är däremot ingen spelfilm eller egentlig tolkning, utan är Pamelas berättelse utifrån videoklipp och historier som hon själv har valt att återberätta och presentera för oss nyfikna tittare. Förutom att den här dokumentären på ett sätt har fått Pamelas välsignelse står faktiskt hennes son Brandon Thomas Lee som en av producenterna.
 
I hennes historia får vi höra hur Pamelas karriär tog fart efter att hon ofattbart nog upptäckts av en kamera i publikhavet under en match i amerikansk fotboll. Hon slog sedan igenom med dunder och brak med utvik i Playboy, stencool i “Barb Wire” och iklädd den lilla röda baddräkten i “Baywatch”. Under 90-talet syntes både hennes ansikte och kropp på väggar och i tidningar världen över och hon blev en sorts modern tids ikonisk blondin.
 
I mitten på 90-talet stals en privat sexfilm föreställande Pamela och hennes dåtida man Tommy Lee och de fortfarande okända förövarna läckte ut den till media. Filmen skapade rubriker världen över och pressen stämplade dessvärre främst Pamela på ett hånande och negativt vis. Skandalen blev under 2022 släppt som mini-serie i form av “Pam & Tommy”; en filmatisering som Pamela motsatte sig rejält och än idag vägrar att beblanda sig med.
 
Till skillnad från de dokumentärtypiska ofta överdramatiska, snabba klippen som bara letar efter rubriker så är “Pamela, A Love Story” till stor del avskalad och drömsk. En osminkad och faktiskt väldigt relaterbar Pamela påtar runt i trädgården - hon bor återigen i huset hon växte upp i - och berättar i sin takt om hur hon gick från okänd kanadensisk brunett till silikonikon på amerikanska beachen i “Baywatch”. Övergrepp och andra tuffa incidenter nämns men ibland endast som en parentes; ett avtryck i hennes liv som på olika vis verkar ha format hennes vandring mot stjärnstatus.
 
Milstolparna är både negativa och positiva, men det blir tydligt att vi inte är här för att vara ledsna - det här är en stark, egentligen väldigt enkel och snäll kvinna som jag mer än gärna lyssnar på.
 
Den ofiltrerade berättelsen vi får följa är troligen en hobbyterapeuts dröm. Nyfikna tittare och tjattriga podcasts världen över kommer att försöka analysera och försöka “knäcka” vad som gick snett i Pamelas liv. Var det barnflickan som sexuellt utnyttjade henne, eller var det den stulna sexfilmen? Eller var det kanske som hon nämner, hennes “hemskt dåliga smak i män”, och de många skilsmässorna hon genomgått?
 
Till viss del känns skapandet av dokumentären i sin helhet som en enda stor terapisession för Pamela - för att bearbeta sitt förflutna, idag, och hennes framtid. Vi får dessutom se en snabb text skymta förbi att under inspelningen av denna dokumentär gick hennes äktenskap med en femte man i kras.
 
Så trots att några av hennes mest privata moment en gång blev stulna och exploaterade för hela världen att se, är det den här berättelsen som är den mest intima. Genom uppläsning av gamla dagboksanteckningar får Pamela all tid i världen att förklara sin historia, utan att guidas av någon fånigt och bestämt narrativ eller reporter. Det gör berättelsen väldigt unik, för det är mycket mer en närgången dialog med Pamela än ett logiskt berättande. Det är rätt och slätt hennes liv, för första gången på hennes egna villkor.
 
Men vad kommer Pamela tycka om den här dokumentären? Det kommer vi antagligen aldrig att få veta. För precis som den spridda sexfilmen och den ökända mini-serien så hävdar hon bestämt att hon inte ser någon poäng i att titta på den. Det här dokumentären handlar istället snarare om all den kärlek Pamela har inom sig - inte mot någon man, framgång, eller ett kändisliv hon alltid drömt om - utan “Pamela, A Love Story” är kort och gott ett kärleksbrev till den person hon nog borde ha gett mer kärlek - sig själv.
 
Streama dokumentären på Netflix från 31 januari.
| 30 januari 2023 14:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Pamela: A Love Story
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu