Oskuld 2006

Drama
USA
90 MIN
Engelska
Oskuld poster

Synopsis

14-åriga Magdalena är sin fars stolthet, en skötsam flicka som lever med sin familj i det av mexikanska immigranter dominerade området Echo Park i Los Angeles. Men några månader innan Magdalenas ”Quinceanera” – festen som ska fira hennes inträde i vuxenlivet – upptäcker hennes familj att hon är gravid. Magdalenas far, en djupt troende präst, tvingar Magdalena att lämna hemmet. Nu söker Magdalena förtvivlad sin tillflykt hos den godhjärtade farbror Tomas, där också hennes kusin Carlos funnit en fristad. Quinceañera mottog publikpriset och Grand Jury Prize vid 2006 års filmfestival i Sundance.
Ditt betyg
2.9 av 27 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Quinceañera
Biopremiär
1 december 2006
DVD-premiär
11 april 2007
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Boel Bermann

1 januari 2008 | 00:00

En sällan skådad uppriktighet

Inte ens femton år gammal finner sig Magdalena gravid. Illa nog är det precis lagom till hennes Quinceañera – den speciella mexikanska festen där hon i finklänning ska presenteras som oskulden själv och festa till gryningen i stil med ”My Sweet 16”.

Gravid trots att hon inte haft sex. Men vem tror på den typen av mirakel nu för tiden? Inte gör hennes far det som är präst – hon sparkas ut ur det trygga hemmet hos sina amerikansk-mexikanska föräldrar medan ryktet löper som en gräsbrand i kvarteret. Inte hennes pojkvän Herman - även om han motvilligt misstänker att hon talar sanning. Istället väljer han den enkla utvägen och låter sig hellre forslas bort till annan delstat av sin bestämda mamma för att som hon uttrycker det ”slippa ta ansvar för någon annans oäkting”. Och inte tjejkompisarna som alla mer eller mindre löpt linan ut i sänghalmen, men som anser sig smarta nog att använda preventivmedel.

Så Magdalena har ingen annan utväg än att slänga ner alla sina tillhörigheter i den röda resväskan som täckts av klistermärken med fjärilar och blommor och varandra iväg. Hon hittar sin trygga tillflykt hos den äldre Ernesto som lever för en stillsam tillvaro omgiven av sitt blommande trädgårdsparadis.

Under samma tak bor Carlos som av helt andra anledningar än Magdalena blivit utsparkad ur den gemenskapen som släkt och vänner i området erbjuder varandra. Carlos är van med att ha hela världen mot sig, jobbar på en sunkig biltvätt utan framtidsutsikter och litar bara på sig själv. Men i mötet med varandras utanförskap växer en innerlig vänskap fram mellan de båda utstötta. De två hittar sin styrka i att stå utanför alla andras perfekt modellerade värld i kvarter där latinamerikaner håller samman som ler och långhalm, medan deras område sakta men säkert naggas i kanten av vita välutbildade amerikaner med hög inkomst.

Livet sparkar båda huvudpersonerna i magen flera gånger, men de ligger inte kvar för att ta nästa spark. Istället reser de sig mödosamt upp och springer vidare, fast övertygade om att livet ser ljusare ut vid horisonten.

Närgånget filmat med skådespelare som känns äkta och genuina rakt igenom. Inget överspel och inga krystade tonårsrepliker finns i sikte när Emily Rios som Magdalena och Jesse Garcia som Carlos fäktar mot världen. Här skildras struliga och livsomvändande tonårsförälskelser och vänskapsrelationer precis lika kaxigt osäkert som de är i verkliga livet i gråzonen mellan tonårsstapplig oskuld och vampig självsäkerhet. Som publik känner man i minsta fingerspets för huvudpersonerna som spelar sina roller med mästerlig vardaglighet.

”Oskuld” har dig fast från första bildrutan till sista – mycket för att de känns så äkta att de precis som vanliga människor agerar både oförutsägbart och spontant. En film som fångar ungdomlig frenesi, skvaller, svartsjuka, attraktion, aggressioner, kärlek, våld och vänskap utan att skapa den minsta tillstymmelse till klichéer.

Trots att ”Oskuld” kategoriseras som drama sliter den inte ut hjärtat ur kroppen på dej, istället avväpnar den dej med en sällan skådad uppriktighet. Därför blir det aldrig helt nattsvart eller våldsamt eller ångestladdat utan också uppfriskande roligt, känsloladdat och med ingredienser som smälter samman till en njutningsbar helhet. ”Oskuld” är en varm historia präglad av alla individernas envishet och häftiga temperament och en film som känns i hela kroppen.

| 1 januari 2008 00:00 |