Ned Kelly 2003

Ned Kelly poster

Synopsis

Den sanna berättelsen om en av tidernas mest berömda frihetskämpar: Ned Kelly. Ständigt jagad av den polisen och staten och med världens högsta pris på sitt huvud. Han tvingades gömma sig medan hans vänner och familj orättmätigt fängslades. Snart blev Ned och hans gäng legender.
Ditt betyg
2.8 av 119 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ned Kelly
Biopremiär
13 februari 2004
DVD-premiär
25 augusti 2004
Språk
Engelska
Land
Australien
Distributör
Universal Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Mikael Glas

1 januari 2008 | 00:00

Revolverdueller och bankrån som på Clintans tid

Gregor Jordans ”Ned Kelly” bygger på Robert Drewes roman ”Our Sunshine” och tar oss med på ett helt otroligt och fascinerande äventyr. Vi bjuds på härliga skottdueller, vackra miljöer och ett makalöst skådespeleri.

Ned Kelly (Heath Ledger), den mest omtalade banditen i Australien, gjorde mellan åren 1878-1880, uppror mot den australiska polisen. Trots hans brottslighet och ignorerande av lagen, så hyllade folket honom som en hjälte. Med sig på sin sida hade han sin bäste vän, charmören och kvinnotjusaren Joe Byrne (Orlando Bloom), sin bror Dan (Laurence Kinlan) och två andra vänner som offrade allt för att skapa ordning och rättvisa i 1800-talets Australien. Vi får följa med Ned Kelly och resten av banditgänget på en spännande resa, och deras krig mot den australiska polisen.

Efter att ha sett ”En riddares historia” så hade inte jag särskilt höga tankar om Heath Ledger, som också medverkade i ”Monsters Ball”. Efter att ha sett honom agera i ”Ned Kelly” har jag dock börjat se honom på ett helt annat sätt. Han och Orlando Bloom lyckas till skillnad från många andra att ge karaktärerna känsla, trovärdighet och i det här fallet, en härlig irländsk dialekt. Som Ned Kellys stora kärlek Julia Cook, får vi se Naomi Watts (”The Ring”) som också gör ett klanderfritt jobb.

Det som gör att man fastnar för filmen är dess intelligens och likhet med de gamla västernfilmerna där Clint Eastwood briljerade. Intensiva revolverdueller, poker, bankrån och brutala fylleslagsmål på krogen, Vem gillar inte sånt?

Filmen innehåller dock inte bara gammalt västernmaterial utan också dramatik, kärlek och vänskap vilket bara gör filmen mer intressant.

Det som gör att man ibland blir lite okoncentrerad och börjar vrida på sig i stolen, är de långa och ibland lite tråkiga, dialogerna. Det gör att intresset avtar och man får svårt att sätta sig in i handlingen igen.

Så bortsett från ett fåtal trista dialoger så är filmen i stort sett felfri och bjuder på ca 1.45 timmar ren njutning.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ned Kelly
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu