Maradona 2007

Biografi Sport
Tyskland
93 MIN
Engelska
Spanska
Italienska
Maradona poster

Synopsis

Maradona: revolutionären, fotbollsspelaren, människan, guden, familjefadern, missbrukaren, legenden skildrad i en dokumentär av hyllade filmregissören Emir Kusturica med musik av Manu Chao och Sex Pistols. Maradona är mannen av folket som lyckades ta sig från enkla förhållanden till världsberömdhet, och som genom åren tagit sig genom svåra motgångar för att till slut bli en folkhjälte och en levande legend. Ett nära förhållande växer fram mellan regissören och hans objekt som får Maradona att avslöja hittills okända detaljer ur sitt liv. I filmen möter vi Maradona som en gudabenådad fotbollsspelare med ett stark politiskt patos som kan imponerar på självaste Fidel Castro!
Ditt betyg
2.4 av 46 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Maradona by Kusturica
Biopremiär
29 maj 2009
DVD-premiär
26 augusti 2009
Språk
Engelska , Spanska , Italienska
Land
Tyskland
Distributör
Pan Vision
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Robert Samuelsson

28 maj 2009 | 12:41

På god hand med Gud?

Cannes-festivalens guldgosse, regissören Emir Kusturica ("Svart Katt, Vit Katt"), visar nu sin bild av den makalöse fotbollsspelaren Diego Maradona. Under 90 minuter gräver man omkring i ett arkiv av gamla bilder, nyinspelade intervjuer, minnesvärda ögonblick och underbara målrepriser. Tyvärr blir det inte djupt nog för att hitta de mest spännande godbitarna.

Även om man inte är ett stort fotbollsfan så har man troligtvis hört talas om Maradona och hans omdiskuterade "Guds hand". Situationen utspelar sig i VM-kvartsfinalen mot England 1986 när Maradona, för Argentinas räkning, lyckas "nicka" in bollen med sin hand. En akrobatisk uppvisning i handspel som han då nekade att han gjort men som han på senare tid erkänt att han faktiskt gjorde. Matchen som de vann med 2-0 plogade vägen fram till ett VM-guld för Argentina. Maradona är dock så mycket mer än bara den där "mannen med det inte helt regelrätta akrobattricket som resulterade i ett mål". Han anses istället som en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Det blir ändå den nostalgiska kvartsfinalen mot England som blir utgångspunkten för den här dokumentärfilmen. För Maradona var vinsten minst lika viktigt på spelplanen som utanför, där fyllde den en stor politisk funktion för honom. För när matchen spelades fanns det fortfarande spänningar i luften efter de krig som varit mellan just Argentina och England. Vinsten blev hans sätt att knäppa Engelsmännen på näsan. Något vi i publiken får se om och om igen i form av en animerad film när Maradona dribblar bort politiska ledare i England och USA i takt till Sex Pistols "God Save the Queen".

Dokumentären ska, enligt Emir Kusturica själv, visa flera sidor av Maradona. "The three Maradonas" som han själv väljer att uttrycka det ska visa ett fotbollsgeni, en rebell och en familjefar och visst får man smaka lite på alla av dessa. Fotbollsgeniet är något vi få se mycket av, inte bara med hjälp av vackra målrepriser utan även med inblicken i den spännande "Church of Maradona", kyrkan som skapades av Maradona's hårdkokta fans.

Maradona-Rebellen upptäcker vi när vi får se bilder på när han protesterar mot Bush, byter speltröjor med världsledare och när han visar upp sina tatueringar av både Che Guevara och Fidel Castro. Han politiska engagemang är onekligen en stor del av hans liv och något man får se mycket av. Familjefar-Maradona berättar om livet med två döttrar och en pappa som tog för mycket droger. Synd är att inte en enda familjemedlem får chansen att tala ut om hur det kändes från dennes synvinkel.

I resan genom Maradonas liv tar Emir Kusturica rollen som berättare/intervjuare och blir minst lika delaktig som stjärnan själv. Visst finns det en stark kärleksförklaring från regissörens sida som också påverkar filmens innehåll. Filmen är intressant och fascinerande men efter att arbetat med denna film i två år saknas fortfarande en del relevant information. Frånvaron är hög när det kommer till Maradonas smutsiga delar som karriären i Barcelona, hans okände son, viktoperationerna, kokainmissbruket och den misstänkta kontakten med Napolitiska maffian. "Gud"-stämplade Maradona blir helt klart större än Maradona själv.

| 28 maj 2009 12:41 |