Kungen av Atlantis 2019

Drama Komedi
Sverige
95 MIN
Svenska
Kungen av Atlantis poster

Synopsis

Sedan barndomen har den ansvarsfulle Samuel ensam fungerat som förälder åt sin egen pappa. När Samuel träffar Cleo väcks ett hopp om frigörelse och att få leva ett eget liv. Men kärleken och medberoendet till den excentriske pappan håller honom fast. En dramakomedi baserad på en sann historia.
Ditt betyg
3.9 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kungen av Atlantis
Biopremiär
1 mars 2019
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Folkets Bio
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

15 februari 2019 | 10:00

Kärleksfullt far-och-son-drama

Simon Settergren har skrivit, producerat och spelar huvudrollen i dramakomedin baserad på hans egna upplevelser med schizofren pappa. Det är fint, varmt och kärleksfullt samt med en fantastisk insats från Philip Zandén.
Psykiska sjukdomar på film är känsligt. Det finns en anledning att Hollywood ofta skildrar de med tungt drama och svärta, som i ”A Beautiful Mind” och ”Stulna år”. Samtidigt är det viktigt att minnas att dessa människor – de sjuka såväl som deras familjer – även kan ha meningsfulla relationer fulla av värme och kärlek. Och det är där Simon Settergren, skådespelare/manusförfattare/producent, träffar helt rätt.
 
”Kungen av Atlantis” bygger på Settergrens upplevelser med sin schizofrene pappa och de blandade känslorna av lojalitet, frustration och ren faderskärlek går inte att ta fel på. Han spelar själv den unga Samuel som tvingas ta hand som sin sjuka pappa (Philip Zandén) och på vägen tappat drömmar och mål i livet. När han träffar och förälskar sig i Cleo (Happy Jankell) blir pappans beroende desto mer påtagligt.
 
Det finns en befriande naiv sida hos den här lågbudgetfilmen, som lätt hade kunnat störa i andra produktioner. Istället för att gräva djupt i pappans sjukdom och mediciniska detaljer så riktas fokuset direkt på deras relation och hur Samuel jonglerar glada dagar där det äts glass och vitsas, med sådana där han får kämpa för att stå ut. Det är relaterbart, även för den utan sjuka föräldrar, och en drabbande värme gör att man lätt förlåter eventuella repliker som inte landar rätt.
 
Det är även en film där främst subtilt skådespel och kemin mellan aktörerna lyfter dramat. Settergren (”Pojkarna”, ”Flickan, mamman och demonerna”) har bevisat sig vara en charmig talang förut, vilket även gäller Jankell (”Ted - För kärlekens skull”, ”Jordskott”). De är ett gulligt par och man köper deras aningen konventionella romans mycket tack vare att Cleo faktiskt får sin egen historia och inte enbart fungera som distraherande kuttersmycke. Mycket är också tack vare regidebuterande skådespelaren Marina Nyström (bland annat Settergrens motspelare i "Flickan..."). Hon ramar fint in karaktärerna och deras relationer med varsamma penseldrag.
 
Men det är framför allt Zandéns film. Det är fantastiskt att få se honom dels ge denna människa kött och blod men dessutom injicera sådan energi och mänsklighet. Här finns utrymme för överspel men Zandén behandlar både sin rollfigur och ämnet med full respekt. Vi både skrattar och lider med såväl Samuel som hans pappa. Det är extra fint att Zandén får det spelutrymme på film han förtjänar, efter flera år med otacksamma roller i flera struntfilmer.

Det märks att det inte är någon högbudgetfilm vi tittar på och det är synd, för manuset förtjänar det stöd som oftast ges till klart mer underlägsna svenska filmer. Möjligen önskar man ett vassare foto och vissa delar hade kunnat slipats på. Men när det kommer till känsloregistret så levererar Settergren & co med bravur, och det är en fröjd att se deras resa tillsammans.
| 15 februari 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kungen av Atlantis