Katarina Ewerlöf

Skådespelare 28 december 1959 Stockholm, Sverige

Biografi

Katarina Ewerlöf föddes som dotter till advokaten Gunnar Ewerlöf och Dordy Lindström (född Gustavsson, 1926-2017), som arbetade på Marimekko och senare gifte sig Ewerlöf. Katarina Ewerlöf växte upp som ensambarn på Östermalm i Stockholm. Barndomen var turbulent och kantad av separationer och konflikter. Hon har två halvbröder, Steve Hylén som är fotograf i New York och Mikael Ewerlöf som är journalist i Sverige. Hennes farföräldrar är politikerna Knut G. Ewerlöf och Elsa Ewerlöf och hennes kusin är hovrättslagmannen Göran Ewerlöf som är far till Malin Ewerlöf.

Ewerlöf är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och har arbetat på Dramaten. Ewerlöf är numera knuten till Stockholms stadsteater, där hon spelat ledande roller i bland annat Lars Noréns "Natten är dagens mor" och Strindbergs "Påsk".

Ewerlöf arbetade under många år på teaterscenen och slog igenom för den breda publiken med en roll i TV-serien "Pappas flicka" från 1997–99. Hon har sedan medverkat i flera svenska filmer, till exempel "Tomten är far till alla barnen" och "Paradiset". För filmen "Tomten är far till alla barnen" fick hon en guldbagge i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Det är även hon som är rösten i Swedbanks telefonbank.

Ewerlöf är en av Sveriges mest anlitade uppläsare av ljudböcker och deläger sedan 2011 ljudboksförlaget AB Svenska Ljud Audiobolag tillsammans med Carlson Invest samt skådespelarna Johan Rabaeus och Krister Henriksson. Bolaget ger främst ut klassiska verk i ljudboksform.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler