Kill your darlings 2006

Komedi
94 MIN
Engelska
Kill your darlings poster

Synopsis

Snabbmatsfotografen Erik (Andreas Wilson) försöker förgäves lyckas som manusförfattare i Hollywood. Av en slump träffar han den mystiska äldre kvinnan Lola (Lolita Davidovich) som lockar med honom på en halsbrytande färd genom den storslagna Nevadaöknen. En vansinnig resa han sent ska glömma... Deras väg korsas snart av den misslyckade transvestiten Geert (Alexander Skarsgård), den stenhårda torpeden Omar (Fares Fares) och den utbrända Beverly Hills-mamman Katherine (Julie Benz) på väg till Las Vegas för att träffa sin ärelystna kändispsykolog Dr. Bangley (John Larroquette) och hans giriga kompanjon Stevens (Greg Germann). Det tar inte lång tid innan patiernas irrat bort sig i öknen och Stevens försitter inte chansen att förvandla hela situationen till en makaber dokusåpa... De parallella historierna vävs allt tätare samman i takt med att Lola drar Erik djupare och djupare in i en lika absurd som livsfarlig katten-på-råttan lek – med en minst sagt överraskande upplösning i Las Vegas...
Ditt betyg
2.1 av 53 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Kill your darlings
Biopremiär
12 april 2006
DVD-premiär
20 december 2006
Språk
Engelska
Distributör
Sony Pictures
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Madeleine Rönnqvist

1 januari 2008 | 00:00

Gränser suddas ut i fantasifull roadmovie

Ett mycket udda gäng tar sig igenom Mojaveöknen i bil, på cykel och till fots. ”Kill your darlings” är en svensk roadmovie fast på engelska och inspelad i USA. I rollerna ser vi välkända namn som Fares Fares, Andreas Wilson och Alexander Skarsgård.

Andreas Wilson spelar Erik, en ung svensk kille som flyttat till Los Angeles för att förverkliga sina drömmar om att bli manusförfattare. Men det går trögt och Erik drabbas av skrivtorka. Istället finner han sig motvilligt i att fotografera hamburgare för att ha kunna försörja sig. När han träffar Lola förändras allt. Hon är en vild och oemotståndlig äldre kvinna som trollbinder honom. Tillsammans ger de sig iväg på en roadtrip ut i Mojaveöknen. Men snart inser Erik att allt inte står rätt till med Lola och resan förvandlas till en mardrömsfärd.

Parallellt får vi följa ett annat udda sällskap, bestående av två självmordsbenägna patienter och deras ledsagare Omar. En av patienterna är Alexander Skarsgård som transan Geert, och den hårda libanesiska torpeden Omar som fått till uppgift att föra de båda patienterna till Dr. Bangley spelas av Fares Fares.

”Kill your darlings” är helt fantastisk. Den är otroligt snygg, rolig, nyskapande och fascinerande. Eftersom det är historier som ligger ovanpå varandra tål den att ses flera gånger. Filmen handlar om hur man skriver och hur man får inspiration, men också om vad som är sanning och vad som är fiktion. Allt detta blandas samman och gränserna för verklighet och dröm suddas ut.

Det fascinerande med historien är att den delvis är självupplevd av manusförfattaren och regissören Björne Larson. När han som 31-åring befann sig i Los Angeles drabbades han precis som Erik av skrivtorka. När han en dag stötte på en fyrtioårig man visste han inte att det skulle vara början på den mest obehagliga resan han varit med om. Tillsammans gav de sig ut på en riktig amerikansk roadtrip genom öknen ner till Mexico. Mannen visade sig ha personlighetsklyvningar och lämnade Björne ensam och bunden i ett skjul ute i öknen. När Björne lyckades slita sig fri begav han sig hem till Sverige igen och insåg att han nu fått inspiration till ett filmmanus.

”Kill your darlings” driver med andra roadmovies samtidigt som den har en självupplevd botten att stå på. En stark kritik förs fram mot vårt samhälles sätt att behandla depressioner och ångest. Depressioner har blivit något som säljer. Filmens kändispsykolog Dr. Bangley har tydliga kopplingar till Dr Phil. Dr. Bangley är duktig men vilseleds av PR-folk som ser sin chans att sälja en bra story. De gör något så absurt som en dokusåpa med självmordsbenägna människor. Om deltagarna kommer att botas eller om tittarnas ska få se dem ta livet av sig i teve är grundhandlingen för dokusåpan.

Jag skrattade mycket när jag såg ”Kill your darlings”, samtidigt som jag var medvetet om det djup som ligger bakom, och som filmen vill visa på ett lättsamt sätt. Depressioner är inget som ska kommersialiseras och borde istället uppmärksammas på ett professionellt och ansvarstagande sätt. Men vi måste också våga skämta för att det som är svårt ska bli lättare att handskas med. Det är beundransvärt att Björne Larson har lyckats göra en så rolig film om sina egna traumatiska upplevelser och det skrämmande med deprimerande och självmordbenägna människor.

Det här är en film jag har väntat på länge och jag ser fram emot kommande filmer från Björne Larson. Jag kan verkligen rekommendera ”Kill your darlings”. Själv tänker jag definitivt se den igen!

| 1 januari 2008 00:00 |