Hundpensionatet 2009

Komedi
USA
100 MIN
Engelska
Hundpensionatet poster

Synopsis

Två föräldralösa tonårssyskon, Andi och Dave, tar hand om nio övergivna gatuhundar. Tillsammans checkar de in och bosätter sig på ett nerlagt hotell. Vips har de ett hundpensionat!
Ditt betyg
2.6 av 147 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Hotel for Dogs
Biopremiär
20 februari 2009
DVD-premiär
8 juli 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Robert Samuelsson

19 februari 2009 | 14:44

Hundar på loftet

Lois Duncans novell “Hotel for dogs” från 1971 har fått nytt liv i filmen med samma namn. Här bjuds det på busslaster med hundar, “cute-overloads” och ett spännande familjeäventyr. Jag tycker det är roligt och mitt barnasinne blir väl stimulerat, tyvärr känns några moment sliskiga.

16 år gamla Andi (Emma Roberts) och hennes lillebror Bruce (Jake T. Austin) är föräldralösa syskon och har väldigt svårt att passa in hos de fosterföräldrar som dom blir tilldelade. De senaste radarparet i fosterföräldrar är Lois och Carl (Lisa Kudrow och Kevin Dillon) som är två musiker utan något intresse alls att ta hand om barnen. När socialarbetaren Bernie (Don Cheadle) förklarar för syskonen att Lois och Carl är sista familjen som kommer ta hand om dem som syskon inser de att de måste skärpa sig för att inte separeras. För de har bara varandra och deras gemensamma hund Friday att luta sig mot.

Den sistnämnda har de haft i hemlighet men förstår att de måste fixa ett ordentligt hem åt honom nu när de inte kan göra hur de vill. Det är när det söker en ny bostad åt Friday som de råkar hitta ett övergivet gammalt hotell där även två andra hundar bor (tro det eller ej). Tillsammans med några jämnåriga anställda på djuraffären och grannen Mark (Troy Gentile) lyckas de förvandla det gamla hotellet till något som liknar McGyvers kennelklubb. Här finns maskiner som matar, underhåller och motionerar hundarna automatiskt. Snart så hamnar hela stans övergivna hundar på deras hemliga “Hundpensionat”. Men ingen film utan filmskurkar och som ni troligtvis redan listat ut så kommer snart djurfångarna och knackar på dörren.

När man gör en film riktad åt barn finns med massor med moraliska och etiska dilemman man måste ta hänsyn till. Det får vissa regler som man måste följa för att inte trampa i klaveret och vissa lyckas bättre än andra. Om det finns en film som är barnfilmens onda tvillingsyster så måste det vara “Hannah Montana”. Som tur är känns “Hundpensionatet” som den snälla systern då det centrala budskapet snarare är kampen mot vuxenvärlden och inte kampen om att växa upp snabbare.

Hundar är på tapeten i Hollywood igen, vi har animerade filmen “Bolt”, “Chihuahuan i Beverly Hills” och förutom “Hundpensionatet” kommande filmen “Marley och jag”. Senast hundar var populärt (och framgångsrikt) på film måste varit med filmen “Beethoven” men nu verkar dom vara tillbaka igen. Valet att ha hundar i huvudrollen kan vara roligt, underhållande och inte minst otroligt imponerande. Det måste sägas att “Hundpensionatet” inte är ett undantag. Jag kan inte tänka mig hur många omtagningar det kan ta för att synkronisera alla hundar av olika raser och storlekar att vara i bild samtidigt. Imponerande gjort!

Tar man med sig barnen (eller själv har barnasinnet kvar) och ska se en barnfilm tycker jag att “Hundpensionatet” helt klart gör sitt jobb. Själv skrattade jag på en del ställen då skämtet helt klart var riktade åt de lägre åldrarna. Men man får kvalitetsunderhållning utan överdrivet mycket pruttskämt eller förvrängda livsuppfattningar. Dom enda problemen med “Hundpensionatet” är att den blir lite väl pampig och storslagen, vilket tar död på charmen, och sen känns den väldigt förutsägbar. Hur som helst får man dock räkna med att man vill skaffa hundvalp när man lämnat biosalongen.

| 19 februari 2009 14:44 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hundpensionatet
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu