How to Be Single 2016

Romantik Komedi
USA
110 MIN
Engelska
How to Be Single poster

Synopsis

New York är en stad fylld med singlar som söker efter kärleken. Alice, Robin, Lucy, Tom och David har alla gemensamt att de måste lära sig hur man är singel i en värld där definitionen av kärlek är under ständig förändring.
Ditt betyg
3.3 av 698 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
How to Be Single
Biopremiär
12 februari 2016
DVD-premiär
27 juni 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

11 februari 2016 | 10:00

En lektion i singelskap som vi kan leva utan

Medeltiden skickade en brevduva och vill ha sina könsstereotyper tillbaka! Jag kanske överdriver en aning. Men nog sjutton stinker det mossa över hur män och kvinnor skildras i denna så kallade komedi som ska lära oss stackars fruntimmer att vi faktiskt klarar oss själva. Medan vi väntar på den rätte vill säga.
Jag måste säga att jag faktiskt hade lite lagom förväntningar inför denna. Inte skyhöga, men ändå. Det lät som ett hyfsat roligt upplägg, och som någorlunda nybliven singel själv efter 17 långa år tänkte jag att det här blir säkert lättrelaterat och kul. Men icke. 

Filmen handlar om Alice (Dakota Johnson) som vill ta en paus från sin pojkvän Josh för att förhoppningsvis upptäcka att hon inte kan leva utan honom. Pausen blir definitiv när Josh träffar en annan och nu måste Alice på allvar lära sig hur vara singel. Som tur är har hon sin galna kollega och vän Robin (Rebel Wilson) som är mer villig att dela med sig av sin kunskap. 

Så långt är allting bra. Men sen börjar filmen. Och det går rätt trögt direkt. Stackars Rebel kämpar på så att jag själv får blodsmak i munnen, men hon kommer ingenvart. Hennes Robin blir inget annat än den där galna, alkoholiserade och tjocka sidekicken som ska leverera tokigheter för att sedan på slutet komma med någon tänkvärd liten replik som förlåter all galenskap. Rebel är förvisso bra på tokigheter, fast tyvärr hakar ingen annan på. Leslie Mann kan vara riktigt rolig, men här spelar hon en ängslig 40-åring med dåligt självförtroende och bebislängtan. För alla äldre singelkvinnor är ju ängsliga och bebislängtande? Framförallt kvinnor som ser ut som Leslie. ”Har jag blivit tjock?” kvider hon i sin size zero-kropp och jag tar ett chips till ur min medhavda påse. 

Dakota Johnson ("Fifty Shades of Grey") är väl inte direkt känd för sin komiska genialitet och lär inte bli det efter detta heller. Hon är ganska tråkig allmänt och även om hon passar i rollen som bortkommen ung kvinna som är på väg att upptäcka sin sexualitet (vänta, har vi inte sett det redan?) så slår det aldrig gnistor när hon dyker upp på duken.

Manuset är väldigt svajigt, med otydligt fokus. Det finns många mer eller mindre tragiska singlar i periferin som egentligen inte tillför något och eftersom inte ens huvudpersonernas levnadsöden engagerar, kan jag inte bry mig mindre om vad dessa bifigurers story är. Dessutom händer det flera gånger att karaktärerna reagerar på varandra och det som sägs på ett fullständigt ologiskt sätt som stör hela illusionen av film för mig. Och jag tänker att inte ens skådespelarna kan vara bekväma med det som händer och sker.

”How To Be Single” släpps lagom till alla hjärtans dag, som en motvikt till allt romantiskt dravel ämnat alla lyckligt förälskade par tänker jag. Men vet ni, då finns massa annat kul att göra istället. Samla singelkompisar och kolla på vad som helst hellre, eller gå ut och bara var singlar. Jag garanterar att den mest förvirrade ungmön är mycket bättre på det än vad filmen med sin föråldrade syn på manligt och kvinnligt lär ut. 

Plus för att det inte är några billiga tjockiskämt. Minus visserligen för att det knappt är några skämt alls…
| 11 februari 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Komedi om alla för och nackdelar med att vara singel, vi följer den eviga partytjejen Robin (Rebel Wilson) som festar som jorden ska gå under och snabbt drar med sig den nyblivna singeln Alice (Dakota Johnson) ut i dejtinglivet. Samtidigt följer vi en kvinna som vill skaffa barn på egen hand, den ofantliga romantikern som tror hon kan finna MR Right på nätet och Bartender hunken som ligger med allt som rör sig.... Faktiskt bättre än jag trodde, dock överspelar Rebel Wilson lite too much för att det ska bli roligt, men filmen bjuder på både skratt, allvar och en liten tår :) Betyget blir en godkänd 3a... Cast:Leslie Mann, Anders Holm, Nicholas Braun mfl.. AAA
Läs mer