Här har du ditt liv (1966)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Jan Troells filmatisering av Eyvind Johnsons självbiografi. Året är 1914. Vi får följa Olof från det han vid 14 års ålder lämnar sitt norrländska fosterhem, fram till krigsslutet då han beslutar sig för att resa söderut för att skapa sig en egen framtid.
Visa hela synopsis

ALTERNATIV SAKNAS

ALTERNATIV SAKNAS

Betyg
Läs recension
3.5 av 11 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: HäR HAR DU DITT LIV

Visuellt vacker, men…
Jan Troells långfilmsdebut från 1966 är en vacker och naturlyrisk historia om ungdomlig nyfikenhet och vidgande av vyer, om kärlek och vänskap, om ansvar och mognad. Den är verkligen lång och hade vunnit på att bli nerklippt en aning, framförallt i den inledande timmen, fast när det väl tar fart blir det både i filmen och bakom kameran desto mer lekfullt.

När Eyvind Johnssons självbiografiska bok "Romanen om Olof" blir film i händerna på Troell får vi i publiken storslagen, historisk realism att tugga.

Det hela utspelas under första världskriget och handlar om pojken Olof och hans sökande efter meningsfull syssla och sin plats i tillvaro. Förutom Norrlandssonen Olof, får vi följa den svenska arbetarrörelsens uppkomst i något som känns som dess faktiska sammanhang och det är en hel del "timmermanspoetik" som i början tampas om utrymmet med de natursköna bilderna. Filmen är inte alls svårsmält, snarare rätt behaglig att följa, men jag hinner bli en smula mätt på skog och flygande fåglar innan jag får något annat framdukat.

"Ut ur ateljéerna" hette det i mitten av sextiotalet inom många filmrörelser och ut tar Troell verkligen filmen. De verklighetstrogna miljöerna och naturliga belysningen spelar väl ihop med kameran i Troells vana hand och resultatet känns stundvis nästan dokumentärt. Och även om det är mycket bilder i början på bekostnad av egentlig handling, är det ändå skönheten i fotot och den glidande och nyfikna kameran som senare har kommit att definiera Jan Troells filmskapande.

"
Här har du ditt liv" var en för tiden väldigt nytänkande film. Influenserna från flera håll i Europa är tydliga, både berättarmässigt men också tekniskt. Troell som alltså inte bara regisserar utan också står bakom kameran och senare även redigerade, hanterar verkligen lekfullt möjligheterna som fanns till hands och han gör det med sådan skapandelust och glädje att det närmast går att ta på, en egenskap som tyvärr blivit ovanligare hos regissörer med tiden.

Hantverket är i stort sett klanderfritt, fast som så ofta när lusten fritt får frodas tar tyvärr leken nästan överhanden och medan bilderna "hackar" på ett visserligen intressant sätt och kameran fångar fängslande detaljer vid sidan av, så förblir samtidigt många av Olofs äventyr relativt outvecklade. Det visuella är i fokus men det skrapas bara på det yttersta i historierna, varför det känns som att man inte riktigt kommer under ytan på Olof heller, vilket är synd då den unga Eddie Axberg verkligen gör ett makalöst bra porträtt av den sökande ynglingen och jag hade gärna velat lära känna honom ännu bättre.

I övriga roller finns bland annat fantastiske Allan Edwall som den trallande timmermannen August samt Bergmanskådisarna Max von Sydow och Gunnar Björnstrand.

"Här har du ditt liv" är aningen ojämn men absolut en mycket sevärd film och den första i raden av många fina av Jan Troell vars karriär tack och lov är långt ifrån slut än.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!

Veckans populära filmer

Visa fler