Max von Sydow

Regissör, Skådespelare 10 april 1929 - 08 mars 2020 Lund, Skåne, Sverige

Biografi

Max Carl Adolf von Sydow var en svensk skådespelare och filmregissör, född 10 april 1929 i Lund. Son till professor Carl Wilhelm von Sydow och friherrinnan Greta Rappe. Efter studentexamen 1947 gick von Sydow på Dramatens elevskola 1948–51 tillsammans med bland andra Jan-Olof Strandberg, Allan Edwall, Margaretha Krook, Ingrid Thulin, Yvonne Lombard och Jan Malmsjö.

Därefter fick han anställning vid stadsteatern i Norrköping-Linköping 1951–53. Han återvände därefter hem till Skåne och Malmö stadsteater, där Ingmar Bergman under resten av 1950-talet drog stor nytta av hans dramatiska förmåga, exempelvis i teateruppsättningar som Peer Gynt, Misantropen, Värmlänningarna, Sagan och Faust. De två sistnämnda gästspelade med stor framgång i Paris och London, och 1958 tilldelades han där hedersutmärkelsen Thaliapriset. Åren 1960–72 återvände han till Dramaten, och även en andra omgång 1988–94.I de filmer som följde blev han Bergmans särskilde uttolkare av existentiell kamp och grubbel, såsom Vargtimmen, Nattvardsgästerna, Jungfrukällan, Såsom i en spegel, Skammen, En passion, Nära livet, Ansiktet och Beröringen.

Rollen som korstågsfararen som spelar schack med döden i Det sjunde inseglet väckte internationell uppmärksamhet och ledde till rollen som Jesus i Hollywoodfilmen The Greatest Story Ever Told.

Rollen som Jesus blev början till en Hollywoodkarriär, där han sattes i rollfacket religiösa allvarsmän, som i filmerna Hawaii och Exorcisten. Han gjorde en minnesvärd insats som Kejsar Ming i kultfilmatiseringen av Blixt Gordon 1980. Han medverkade också i exempelvis Conan Barbaren, David Lynchs Dune, Woody Allens Hannah och hennes systrar och James Bond-filmen Never Say Never Again.

Han gjorde sedan mer sällan film på svenska men var närmast självskriven som de kraftfulla, rakryggade men kanske egenrättfärdiga männen i Jan Troells filmer Utvandrarna, Ingenjör Andrées luftfärd och Hamsun. Rollen som den onde biskop Vergérus i storfilmen Fanny och Alexander hade Bergman egentligen avsett för von Sydow, men det blev inte av då von Sydows agent begärt ett alltför högt gage. Senare har von Sydow sagt att detta var hans yrkeslivs största misstag. 

Av: Kalis

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler