Jan Troell

Regissör, Manusförfattare 23 juli 1931 Limhamn, Malmö, Sverige

Biografi

Jan Gustaf Troell föddes 23 juli 1931 i Limhamn i Malmö. Han är en självlärd filmmakare som blivit hyllad som en av 1900-talets främsta svenska regissörer jämte namn som Ingmar Bergman och Bo Widerberg. Ofta verksam under filmproduktionen även som fotograf, klippare och manusförfattare. Flera av hans filmer är verklighetsbaserade och utspelar sig i Malmö.

Troell började sin filmkarriär som fotograf till Widerbergs filmer "Pojken och draken" (1962) och "Barnvagnen" (1963). Dessa gav upphov till hans första jobb som regissör när filmen "Här har du ditt liv" (1966) spelades in. Det sägs att när författaren Vilhelm Moberg såg den filmen förstod han vem som skulle regissera filmatiseringen av hans Utvandrar-serie. 1971 kom "Utvandrarna" ut och blev en stor svensk succé. Samma år nominerades Jan Troell till två Oscar för "Utvandrarna", för bästa regi och bästa manus, vilket gör honom (tillsammans med Ingmar Bergman) den enda svenska regissör som blivit nominerad till Oscar för bästa regi.

Efter "Utvandrarna" gjorde Troell två filmer i USA, innan han återvände till Sverige. I en TV-intervju berättar han att han intresserar sig för människoöden som försökt men misslyckats, vilket märks i filmer som "Ingenjör Andrées luftfärd" och "Så vit som en snö".Jan Troell är även den personen som vunnit flest Guldbaggar i historien, med hela fem stycken i bagaget. Enligt honom själv ska han fortsätta göra film så länge han orkar.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler