Hajar som hajar 2004

Komedi Familj Animerat
USA
90 MIN
Svenska
Engelska
Hajar som hajar poster

Synopsis

Oscar är en snacksalig liten fisk som ofta hamnar i trubbel. Lenny däremot, är vithaj, och på toppen av näringskedjan. Men Lenny bär på en stor hemlighet – han är vegetarian, blir utstött ur hajgemenskapen och hänvisad till ett liv som laglös i havets djup. Där träffar han Oscar, som just kommit undan med en vit lögn om en vit haj och blivit hjälte bland småfiskarna. Tillsammans bildar de ett osannolikt par i fiskvärlden.
Ditt betyg
2.6 av 1,069 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Shark Tale
Biopremiär
25 december 2004
DVD-premiär
20 april 2005
Språk
Svenska, Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Maffiafilm under vatten

”Björnbröder”, ”Shrek 2”, ”Superhjältarna”, ”Polarexpressen”. Fyra inte alltför kassa animerade filmer har haft premiär i år och än är det inte slut.

Lagom till jul kan vi vänta besök från ”Hajar som hajar” (eller ”Shark Tale” som den något vettigare engelska titeln lyder). En film som liksom fjolårets succé ”Hitta Nemo” utspelas i fiskarnas värld, långt nere i havets djup.

Oscar (röst av Will Smith) är en cool lirare som arbetar och sliter på en valtvätt (en slags biltvätt där det istället är valar som grundligt rengörs). Han må vara en liten liten fisk i ett stort, stort hav, men det hindrar honom inte från att ha stora drömmar. Oscar är trött på att vara en nobody, han vill bli någon! Oscar får sin chans när en av områdets så fruktade hajar dödas av ett skeppsankare – ett missförstånd leder till att han tas för en orädd hajmördare! Plötsligt verkar alla hans drömmar ha blivit sanna, han får respekt, en toppenlya som han alltid drömt om och även den snygga Lola (Angelina Jolie) blir intresserad av honom. Men hur länge kan han fortsätta leva i en lögn?

Det var flera som rynkade på ögonbrynen när det blev känt att DreamWorks liksom Pixar skulle komma med en undervattensfilm. Men likheterna med tidigare nämnda ”Nemo” är inte många. Fiskarnas värld här är inte särskilt olik vår egen – det finns butiker, skyskrapor, tv, telefon, varumärken vi känner igen, till och med sushirestauranger – inte speciellt framgångsrika, bör tilläggas… Det finns även många kopplingar till hip hop-kulturen och MTV. ”Hajar som hajar” är visserligen en animerad film, men den är mer anpassad till den vuxna publiken än något jag tidigare sett. Barnen fattar knappast referenserna till barnförbjudna filmer som t.ex ”Gudfadern” och ”Maffiabröder”, i de scener där den fruktade hajfamiljen figurerar. Internskämten är nästan lite för många, men personligen tycker jag det är hysteriskt kul när hajarna nynnar på ”Hajen”-musik när de far fram genom fiskstaden, en melodi som de ser som sin nationalsång.

Men detta är kanske den nya trenden – animerat både för barn och vuxna? Inte mig emot! En annan trend som filmen gärna hakar på är stora, publikdragande namn i rollistan. Här figurerar förutom Smith och Jolie även Robert de Niro, Jack Black, Renée Zellweger, Martin Scorsese med flera. Och dubba är inte allt de gör – flera av fiskarna är läskigt porträttlika sina röstdonatorer, till utseende, sätt och rörelser. En kul sak som jag gärna ser mer utav i andra animerade filmer.

”Hajar som hajar” är en film för hela familjen, och för en gångs skull stämmer det verkligen. Jag överdriver inte när jag säger att alla, oavsett ålder, kan se och gilla den.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hajar som hajar
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu