Ghost World 2001

Drama Komedi
USA
107 MIN
Engelska
Ghost World poster

Synopsis

Enid och Rebecca är två tonårstjejer som just slutat high school. De är cyniska och ironiserar friskt om den i deras tycke extremt töntiga omvärlden. En dag svarar de på skoj på en kontaktannons och möter på så sätt den skivsamlande nörden Seymour. Enid blir fascinerad av Seymour och hans inställning till livet. Rebecca tar jobb på ett café i ett försök att finansiera en lägenhet som hon planerar att dela med Enid, men flickorna tycks allt mer glida ifrån varandra.
Ditt betyg
3.1 av 264 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Ghost World
Biopremiär
1 januari 2002
DVD-premiär
4 december 2002
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Jenny Ahonen

23 april 2016 | 10:00

Originell film om vilsen tonårstjej

I dramakomedin "Ghost World" levandegör Terry Zwigoff den komplexa huvudkaraktären från Daniel Clowes kultserie med samma namn. Resultatet är en sorgsen, rolig och skarp film om att försöka undvika vuxenlivet.
2001 skapade den egensinniga filmmakaren, och tidigare dokumentärfilmaren,  Terry Zwigoff sitt första fiktiva verk när han tog sig an Daniel Clowes seriealbum "Ghost world" från 1997. Och han gjorde det med samma melankoliska stillsamhet som präglar originalet.

Filmen, som Zwigoff och Clowes har skrivit ihop, kretsar kring huvudkaraktären Enid och hennes bästa vän Rebecca (som spelas av Thora Birch och Scarlett Johansson). Två 17-åriga tjejer som trots sin unga ålder redan är trötta på livet. De finner glädje i nästan ingenting, men viss tillfredsställelse i att med frätande tunga kommentera sin omgivning. Bästisarna är kreativa i sin misantropi - de busringer till, spionerar på och lämnar lappar ("Dear Josh, we came by to fuck you, but you were not home. Therefore you are gay.") hos människor omkring sig. De kan inte riktigt bestämma sig för om de vill ta avstånd från mänskligheten eller söka kontakt med den. 

Alla som under gymnasietiden kände sig annorlunda kan relatera till dem när de under studenten hånskrattar åt graduation-talaren som pratar om att "high school is like the training wheels for the bicycle of real life", medan alla andra applåderar.

Enid och Rebecca är vana vid att göra allt ihop, men när skolan slutar börjar de att glida isär. Medan Rebecca försöker att anpassa sig efter samhället, alienerar sig Enid från det allt mer. När Rebecca skaffar ett jobb och förbereder sig för att flytta hemifrån bemöter Enid hennes vuxna anspråk med en mix av avundsjuka och förakt. Själv fördriver hon sommaren genom att skissa i sitt anteckningsblock, stilexperimentera och driva omkring på stan. Gång på gång skjuter hon upp på letandet efter en lägenhet, trots att hon vantrivs hemma hos sin pappa och hans flickvän.

Istället spenderar hon allt mer tid hemma hos den dystra skivsamlaren Seymour (som spelas av Steve Buscemi), som hon och Rebecca mött när de drivit med honom under ett av sina många försök att lindra sin tristess. Enid beundrar hans avsky för masskulturen och tycker att hans genuina intresse för gammal bluesmusik utstrålar autencitet. Seymours nördiga kunskaper ger honom ingen kredd utanför hans lilla klick av samlarvänner. I samhällets ögon är han en loser, och det vet han om. Han kommenterar ofta sig själv ironiskt ur en utomståendes blick. Det kan Enid relatera till, för hur självsäker hon än kan verka med sin stadiga gång och föraktande blick ogillar hon sig själv nästan lika mycket som hon missaktar alla andra. Precis som Seymour känner hon sig ensam. Hennes fascination för honom växer, och väcker attraktion. Men är en cynisk man i medelåldern verkligen rätt partner för en ung och fantasirik tjej? Eller är Seymours skiv- och memorabiliafyllda hus bara en plats där Enid försöker gömma sig från den moderna värld hon vet att hon måste möta?

Med skärpa, sorg och smärtsam humor berättar "Ghost World" om den där perioden då det är dags att sluta vara tonåring, för att istället bli vuxen. Det är en snygg, gripande och originell film om att känna sig utanför.
| 23 april 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Ghost World
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu