En sång för Marion 2013

Romantik Drama Komedi Musik
Storbritannien
93 MIN
Engelska
En sång för Marion poster

Synopsis

Den buttre, men kärleksfulle Arthur delar inte sin fru Marions passion för sång och uppträdande. Medan hon sjunger med glädje i den lokala pensionärskören som leds av den unga och okonventionella Elizabeth, föredrar Arthur att klaga över hur pinsamt det hela är med pensionärer som sjunger heavy metal och dansar robotdans. En dag blir Marion blir svårt sjuk, och Arthur "tvingas" ta hennes plats i kören. Ett beslut som kommer ändra Arthurs syn på livet och sin omgivning.
Ditt betyg
3.0 av 36 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Song for Marion
Biopremiär
7 juni 2013
DVD-premiär
9 oktober 2013
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Jakob Åsell

6 juni 2013 | 01:15

Finstämd snyftare

Sveriges alla pensionärer och körsångare (vilka säkerligen utgör en majoritet av befolkningen) får sitt lystmäte i sommar då "London to Brighton"-regissören Paul Andrew Williams släpper sin nya livsbejakande körsångs-feelgood om kärlek i livets slutskede. Överraskningarna må vara få men nog fan sitter man där och snyftar lite på slutet ändå.

Terrence Stamp spelar här Arthur, en bister gammal surgubbe som hytter med näven åt ungdomarna på gatan och endast drar på smilbanden när han spelar kort med gubbarna, det framstår således som ett mindre mirakel att han lyckats snärja den livsglade och sprudlande solstrålen Marion (Vanessa Redgrave) som är lika förälskad i honom som i pensionärskören hon sjunger i. När Marions hälsa förvärras söker Arthur stöd hos Marions unga och charmiga körledare Elizabeth (Gemma Arterton) som snart inser att lite sång kanske kan vara rätt medicin för den gamle stöten.

För att vara en film riktad till en äldre publik så känns skildringarna av de många åldrade karaktärerna här märkligt banala med ryggont och tantsnuskighet som främsta karaktärsdrag samtidigt som körens "usp" ligger i att de sjunger unga och hippa sånger som Salt-n-Pepas "Lets talk about sex" med bakåtvända kepsar, tokigt va?

Denna avsaknad av djup balanseras dock upp av filmens centrala kärlekspar vars ömma relation övertygar och lär smälta det kyligaste av hjärtan. Det är en stor njutning att se Terrence Stamp stänga sin karaktär som en mussla inför omvärlden och kameran men samtidigt lyckas uttrycka ett bredare spektrum av känslor än någon av sina skickliga motspelare.

Det här brittiska sångnumret slår måhända an en rätt så välkänd ton men tar små omvägar omkring de mest sentimentala ögonblicken vilket gör att filmen funkar, även om den känns märkbart tamare än Williams tidigare filmer. Stamp, Arterton och Redgrave ska ha cred för att de lyckats ta ett så tunt manus i mål då Williams som själv skrivit manus utifrån egna erfarenheter knappast snålat med feelgood-osten som strötts på.

Men trots filmens minst sagt konventionella struktur lyckas Williams balansera tonen väl och bakom en enkel fasad gömmer sig en stark tolkning av gammaldags manlig stolthet som berör. Filmens svagare partier vägs upp av fina sångnummer som Redgraves tolking av Cyndi Laupers True Colors och när eftertexterna rullar upp kommer få ögon vara torra, Well played, Williams..

| 6 juni 2013 01:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera En sång för Marion