Crossing Over (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
"Crossing Over" är ett kontroversiellt drama med stjärnor som Harrison Ford, Ray Liotta, Sean Penn och Ashley Judd i rollistan. "Crossing Over" är en ensemblefilm i samma stil som "Traffic" och "Crash". Harrison Ford spelar polisagenten Max Brogan, som blir tillsatt för att fånga illegala invandrare, som gör allt för att lyckas komma över gränsen till USA.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: CROSSING OVER

En blasé Harrison Ford
Harrison Ford och ensemble förmår inte att övertyga i detta myller av människoöden och kulturer som har illegal invandring som gemensam nämnare.

I USA lever mellan 12 och 20 miljoner illegala invandrare med vitt skilda bakgrunder och på grund av tusentals olika anledningar. "Crossing Over" flätar samman några av dessa skiftande levnadsöden och centrerar dem delvis kring polisen Max Broger (Harrison Ford), som jobbar för utvisningsmyndigheten ICE i Los Angeles,  försvarsadvokaten Denise Frankel (Ashley Judd) och hennes man Cole Frankel (Ray Liotta) som arbetar med uppehållstillstånd.

Filmens första hälft känns hyfsat lovande och målar upp en del fängslande karaktärer och situationer. Särskilt intensivt blir det när den femtonåriga flickan Taslima framför minst sagt kontorversiella tankar om 9/11 under en muntlig redovisning i skolan. Scenen där hon i stt hem, misstänkt för terrorism, blir förhörd av en FBI-agent är nog faktiskt filmens höjdpunkt, både tematiskt och cinematiskt.

Sammanlagt finns här sju berättelser som rör illegal invadnring att följa och kvaliteten och gestaltandet av dessa historier varierar lika mycket som karaktärernas bakgrunder. Det är en beundransvärd ansats att vilja framställa alla dessa fascinerande människoöden, men tiden är begränsad och  resultatet blir ojämnt. Många utav berättelserna  hamnar i skymundan och känns istället som tunn utfyllnad, vilket i sin tur drar ner tempot avsevärt. I ärlighetens namn är det ingen av karaktärerna som får leva ut ordentligt och förmår därför inte heller att övertyga med sina berättelser. Upplösningen av det eventuella hedersmordfallet är så osannolikt att det blir löjligt och Harrison Ford som den desillusionerade Max, som har börjat tvivla på sitt yrke, känns nästintill blasé i sin "omsorg" för de illegala invandrarna.

Vad "Crossing Over" behöver är mer intensitet, både i sina karaktärer och i sina scener. Det tror jag att man hade kunnat uppnå genom att slopa en eller två historier helt, så att de kvarvarande karaktärerna hade kunnat kliva fram, och genom att låta historierna gå in i varandra mer. Även snabbare klipp och ett mer varierande kameraarbete hade kunnat lyfta filmen. Fotot är i övrigt ganska snyggt och skådespelarna gör ett hyfsat jobb, men de får verkligen ingen vidare regi. Ray Liotta är perfekt castad rent utseendemässigt som den mycket obehagliga byråkraten Cole Frankel, som lovar australiensiskan Rosalyn ett green card i utbyte mot sexuella tjänster. Synd bara att det mest är just hans utseende som gör att man vill kräkas på hans karaktär och inte hur han förkroppsligar denne i övrigt.

Lina Jokelainen Skribent
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
4400-0
Denna film var skitbra, men lite för många personer man måste hålla koll på
3832
Direkt på DVD? ...konstigt, den var ju bra =)
4311-0
Humm..ska nog se denna,längesen man såg Ford i en ny rulle :)
Visa fler (2)

Veckans populära filmer

Visa fler