Creed II 2018

Drama Sport
USA
130 MIN
Engelska
Creed II poster

Synopsis

Boxaren Adonis kommer tillbaka i en uppföljare. Den nykrönte mästaren ska nu möta Viktor Drago, Ivan Dragos son, med hjälp av sin mentor Rocky Balboa.
Ditt betyg
3.0 av 86 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

21 november 2018 | 15:00

Dags för revansch

Hårda knytnävar och sårade manliga egon drabbar samman när Adonis Creed möter Viktor Drago. ”Creed II” speglar händelserna i ”Rocky IV” genom att berätta en snarlik historia en gång till, men det funkade ju bra sist. Bakom alla muskler finns en uppföljare med stort hjärta.
Adonis Creed hinner knappt njuta av världsmästartiteln när en oväntad boxare utmanar honom. Det är sonen till Ivan Drago, ryssen som dödade hans far i ringen för en massa år sedan. Tränaren säger nej, flickvännen avråder, men Adonis accepterar utmaningen. Det här är större än en vanlig match där ett blänkande bälte eller en fin bil står på spel, det är revanschen som han har väntat på i hela sitt liv.

Det mest överraskande med ”Creed II” är att filmen lyckas skapa en fascinerande karaktär jag vill veta mer om... och slarvar bort honom totalt. En kämpe som inte kan mycket annat än att slåss, född i en familj som lever i skuggan av gamla nederlag och aldrig kommit vidare i livet. Problemet är att han heter Drago, och är således ”hjältens” motståndare - alltså ”fienden” enligt all Hollywood-logik. Viktor Drago målas upp som ett bittert muskelberg i de få scener han är med i, påhejad av en lika surmulen farsa (Dolph Lundgren). Tysk-rumänske boxaren Florian Munteanu lever upp till sitt smeknamn ”Big Nasty” och har en imponerande fysik och närvaro i ringen, men i de mer dramatiska scenerna visar sig den bristande skådespelartalangen. Vilket kanske förklarar varför de mer dramatiska scenerna blev få för hans del.

Och tyvärr, att skildra amerikanen som en rakt igenom godhjärtad svärmorsdröm och ryssen som en fåordig mördarmaskin var väl normalt år 1985, men känns idag rejält ofräscht. Jag vet inte mycket om sportens värld, men där finns sällan good guys och bad guys, bara atleter som kämpar på samma villkor. Filmen missar chansen att visa hur lika Adonis och Viktor egentligen är, sammanlänkade av sina fäders gamla ödesmatch, för det hade kunnat göra ”Creed II” riktigt intressant.

För något nytt behöver hända om det ska bli fler uppföljare i den här serien. Hur mycket kan man egentligen variera en underdog-historia? ”Rocky”-filmerna har redan tömt ut alla varianter flera gånger om, och den här filmen - nummer 8 i franchisen - har inte mycket nytt att komma med när det gäller uppgörelserna i boxningsringen.

Men filmskaparna vet att det som räknas är de personliga insatserna. Vad som händer på hemmaplan gör publiken engagerade. Och det är också det småmysiga familjedramat, inte fighterna, som bär upp ”Creed II”. Michael B. Jordan och Tessa Thompson har fin kemi tillsammans när de tillsammans tar nya steg i sambolivet. Och självklart finns den gamle trogne Rocky Balboa där vid hans sida, för att med hes röst dela med sig av goda råd.

Cheo Hodari Coker (”Luke Cage”) står för storyn och Stallone skrev manuset. De både hedrar ”Rocky”-filmernas historia, kittlar nostalgi-nerven hos gamla fans, och bygger vidare på något eget. ”Creed”-regissören Ryan Coogler har nu lämnat över regihatten till Steven Caple Jr., en ung hyllad nykomling, som förvaltar sitt uppdrag med hedern i behåll. Det känns inte längre lika nytt och kaxigt som den första ”Creed”, men i slutändan levererar de en uppföljare som kanske missar några slag, men har hjärtat på rätta stället.
| 21 november 2018 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Mkt härlig stämning, träning och boxning till ett skönt soundtrack. Fler visdomsord från Rocky. Creed mot Drago, bara en sån grej.
Läs mer
3
JMY
Samma visa i ny tappning! Se den: Om du verkligen är såld på Rocky-formulan och vill se alla gamla filmer igen fast med Adonis Creed i fokus. Denna film är en kombination av Rocky 3 och 4 med allt som hör till. Det är aldrig särskilt tråkigt men det lyfter aldrig heller till några högre höjder. Det ät helt enkelt väldigt mycket som är bekant och beprövat. Undvik den: Om du vill se något nytt eller nyskapande så är det röd flagg direkt. Här får du precis vad du tror att du ska få. Handlingen är också så förutsägbar att man kan spela Rocky-bingo och få brickan fylld efter en halvtimme. Utöver Rocky och Adonis finns det inte mycket att glädjas åt. Dolph Lundgren har med all rätt inte så många repliker. När han ska visa känslor och prata ryska blir det aningen pinsamt mellan varven.
Läs mer