Berättelsen om Askungen (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den klassiska berättelsen om Ella, vars far gifter om sig efter att modern tragiskt dött. Ella vill stötta sin pappa och välkomnar styvmodern Lady Tremaine och hennes döttrar Anastasia och Drizella in i familjen. Men när Ellas far oväntat dör befinner hon sig plötsligt i en grym och avundsjuk familj, och hon tvingas bli familjens tjänare. 
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: BERäTTELSEN OM ASKUNGEN

Sagolikt vackert men föga nyskapande
Välskrivna dialoger och fantastiska skådepelare i de viktigaste rollerna lyfter denna egentligen rätt sedvanliga romantiska historia som inte direkt bringar med sig något nytt. Dock är sagan otroligt vackert berättad, med lika enkelt som fint budskap och kommer utan tvekan förtrolla både liten och stor.
Det var en gång en… 


”Cinderella” är historien om Askungen, den föräldralösa flickan som växer upp till en vacker ung kvinna och tvingas arbeta som hushållerska åt sin elaka styvmor och hennes två döttrar efter faderns bortgång. En dag i skogen möter hon en man och även om de båda fattar tycke för varandra skiljs deras vägar snart åt igen. Tills en dag, då det är dags för en bal på slottet dit alla unga möer från både när och fjärran är bjudna.

Detta är Askungen som vi är vana att se Disney skildra henne. Borta är de dystra undertonerna från ursprunghistorien berättad av bröderna Grimm och fram träder glitter, glamour och så klart en hel del romantik.

”Cinderella” är en på alla håll välspelad film med dessutom hela vägen klockren casting. Lily James (”Downton Abbey”) spelar självaste Cinderella och är sådär vacker och vän som man förväntar sig den ur askan klivna, blivande prinsessan vara. Hennes framtida gemål - prinsen, spelad av Richard Madden (”Game of Thrones”) är också han en underskön ung man med vänliga ögon och kemin som spirar de två snyggingarna emellan är precis lagom barnvänlig.

De otroliga kostymkreationerna av Sandy Powell och den fantastiskt färggranna scenografin av Dante Ferretti är minst sagt överdådiga. Ibland blir det nästan för mycket av den goda ytan på bekostnad av egentligt innehåll. Karaktärerna riskerar att emellanåt blekna i jämförelse med var de är och vad de bär. Egentligen är det bara Cate Blanchett som styvmodern och Helena Bonham Carters goda fe som i alla sina scener lyckas överglänsa sin egen garderob. Det är också delvis tack vare dessa två kvinnor som filmen lyfter från att bara vara en medioker bling bling-berättelse och istället bli till en på många sätt söt och svindlande saga. 

Visserligen är balansen mellan könen rätt svajig och Cinderella blir också hon, liksom mången annan ungmö i sagorna innan henne, räddad av prinsen till slut. Hon är ändå inte fullt så passiv som till exempel Törnrosa trots att hon påvisar väl viljelös karaktär hemmavid och låter sig blir hånad och trampad på av den ingifta delen av sin familj. Budskapen om vänlighet och mod är förvisso fina och tål att upprepas, men när dessa på något sätt nästan utvecklar ännu ett budskap som låter – du ska inte klaga utan nöja dig, känns det, ja rätt beklagligt. 

Kenneth Branagh står för regin och har här lämnat Shakespeare-dramer för att pimpa Disneys ”Cinderella” och lyckas till viss del med bedriften. Han levererar en riktigt fin filmsaga för barn och deras föräldrar. Filmen är som sagt inte mer gammeldags än vad man är van vid från den tecknade sagan med samma namn, men ej heller så mycket modernare, vilket i slutändan är lite trist även om dock den visuellt storslagna upplevelsen är intakt.
Senaste kommentarer
marleey
Det är Askungen, kort och gott. Hela den klassiska sagan, rakt upp och ner med allt som tillhör. Prinsen, prinsessan, glasskor, elaka styvmamman, styvsyskonen och goda feen. Dock inga talande djur, men väl gulligt pipande. Det är färgglatt och sockersött. Det är allt man kan förvänta sig av Disney och Askungen. Det är helt okej. Spontant hade det varit roligt att se en annan variant eller tolkning av sagan. Det är tråkigt, men helt okej. 3 av 5.
magiul
Som familjefilm är den helt perfekt i ton och spänning. Barnen älskar de lekfulla miljöerna och styvmodern är elak, men inte otäck (skönt med barnfilm som inte skrämmer barnen). Det är kul med djuren, men inte töntigt som det hade blivit om de kunde prata (man vet ju aldrig med Disney). Hade jag sett på den här själv så hade jag nog tyckt den var lite väl tam och mesig, men med barn under 10 år var den helt suverän, vi såg den även på svenska. 10-åringen slängde upp den på förstaplatsen över bästa filmer hon sett, men jag nöjer mig med 3/5.
Chippo
Nu hade de chansen att göra något bra och något annorlunda jämförelse med det som visats tidigare. De kunde verkligen ha gjort Styvmodern och styvsystrarna något elakare. Inte lika bra som Maleficent som faktiskt visade att en kan göra en gammal story helt ny. Hoppas de inte förstör Djungelboken eller Skönheten och Odjuret nu när det kommer som spelfilmer.
Visa fler (5)

Veckans populära filmer

Visa fler