Åskbollen 1965

Action Äventyr Thriller
Storbritannien
130 MIN
Engelska
Franska
Åskbollen poster

Synopsis

Världsfreden hotas när ett brittiskt plan med två atombomber ombord blir stulet. NATO måste betala 100 miljoner pund i lösensumma för bomberna. Annars kommer de att detonera över England och USA. Alla 00-agenter kallas ut men en av agenterna visar sig vara bättre än de andra. Hans nummer är 007.
Ditt betyg
2.9 av 458 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Thunderball
Biopremiär
17 december 1965
Språk
Engelska, Franska
Land
Storbritannien
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

15 mars 2012 | 10:01

Bond tar sig vatten över huvudet

Det är ofattbart hur den magnifika "Goldfinger" kunde följas upp av en av Bondseriens sämsta filmer. Spänningen uteblir, humorn lyser med sin frånvaro och allt vi egentligen serveras är flera plågsamt utdragna undervattensscener - ibland med tillhörande action, och ibland utan.

Åh, jag gillar verkligen SPECTRE. Det är något så härligt absurt med en samling storbovar, som döpt sig till "Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion". Helt utan ironi. Deras ledare, oftast ansiktslös och dold bakom en fluffig vit kisse, verkar ju inte vara snubben man vill göra arg, då kanske han grillar dig i stolen där du sitter.

I "Åskbollen" står "extortion" på menyn, utpressning alltså, när Blofeld kommit över stridsspetsar och hotar att utplåna några väl valda städer om inte Englands regering öppnar den stora plånboken. Klockan tickar, så M samlar ihop sina vassaste agenter som i övrigt har lite eller ingen information att gå på. Förutom Bond, som följer den misstänkte förrädarens vackra syster till nya tropiska miljöer, där galna skurkar och farliga damer lurar bakom alla hörn.

Och det låter som ett hyfsat 007-äventyr på pappret, pengarna saknades knappast heller - efter en braksuccé för "Goldfinger" fick man en större budget än vad alla de tidigare tre Bondfilmerna hade att leka med, tillsammans! Men faktum är att regissören denna gång misslyckats totalt med att tillföra någon slags spänning, humor, äventyrskänsla eller något annat som skulle kunna ge en Bond-feeling över det hela.

Det är inte för att det saknas ambitioner. Det mesta av den varan har dock lagts på alltför utdragna undervattensscener. Det göms stridsflygplan under vatten, det pågår slagsmål och harpunjakter under vatten, jag tror det flörtas lite under vatten också och givetvis blir det en hel del spionerande. Säkerligen var det någon för den tiden nyskapande teknologi som man gick alldeles bananas med. Idag är det just de scenerna som slöar ner "Åskbollen" till en nästan skrattretande outhärdlig filmupplevelse. Det och en förvånansvärt klumpig redigering...

Blodigt blir det också, mer än i någon annan Bondfilm jag sett. De där harpunerna är inte att leka med. Men sånt gör ju inte en film bättre direkt. Förutom Sean Connerys sedvanliga flörtande (med mindre finess än tidigare dock), och att skurken Largo har människoätande hajar i poolen bakom huset, skulle "Åskbollen" lika gärna kunna vara någon slags dussinthriller-60-tals-Wallander-made-for-tv. Men som Bondfilm räknar jag den till en av de allra sämsta.

(00)7 onödiga fakta om "Åskbollen":

Omräknat till dagens penningvärde är "Åskbollen" den mest inkomstbringande James Bond-filmen - någonsin.

Den tredje och sista Bondfilmen med Terence Young som regissör.

Sean Connery var livrädd för hajscenen ända sedan han läste manuset, och med all rätt - på grund av en säkerhetsmiss ska han ha kommit fasligt nära att bli hajmat...

...i övrigt sägs "Åskbollen" vara Sean Connerys personliga favorit bland hans Bond-prestationer.

En långvarig strid om filmrättigheterna till Ian Flemings bok ledde bland annat till att "Åskbollen" filmades igen, som den inofficiella Bondfilmen "Never Say Never Again" år 1983. Än en gång med Connery i huvudrollen.

Första och enda filmen där man får hela SPECTRE:s ledning i sammanträde, samt också alla 00-agenter i en och samma scen.

Den enda Bondfilm att vinna en Oscar för Bästa specialeffekter.

| 15 mars 2012 10:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Åskbollen
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu