A Perfect World 1993

Drama Thriller
USA
138 MIN
Engelska
A Perfect World poster

Synopsis

Efter att ha rymt från fängelset, kidnappar Butch Hanes och hans partner Terry Pugh en pojke. Under sin resa upptäcker de deras likheter och vad de har genomlidit. Tillsammans jagas de av Red Garnet med sin polisstyrka.
Ditt betyg
3.3 av 280 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
A Perfect World
Biopremiär
10 december 1993
DVD-premiär
11 februari 2002
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Warner Bros
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

13 oktober 2013 | 18:01

Personkemin är filmens styrka

I mina ögon är Clint Eastwood generellt och överlag en väldigt ojämn regissör. Vissa filmer fungerar inte alls, medan vissa fungerar delvis men endast tack vare starkt manus och/eller Clints goda känsla för att välja bra skådespelare. Sedan finns det vissa som känns helt rätt på de flesta plan. "A Perfect World", hans sjuttonde (om jag räknat rätt) film bakom kameran, är en av hans allra finaste, en underskattad och aningen förbisedd historia om en råbarkad rymlings vänskap med en ung grabb.

Rymlingen heter Butch och spelas av Kevin Costner, här i en av sitt livs bästa roller. Han har flytt från fängelset med en annan skurk, Jerry (den underbara men svårtstavade Keith Szarabajka), och tillsammans råkar de komma i kontakt med en familj vars åttaårige grabb Phillip blir en utmärkt gisslan. När Butch får anledning att dumpa Jerry, blir den fortsatta resan till en roadtrip med unge Phillip som enda sällskap och med lagens långa arm hack i hälarna. Vänskap bildas. Insikter fås. Men är det tillräckligt för att rädda Butch från ett fortsatt liv i synd?

En av Eastwoods stora styrkor som regissör, kanske den största, är hur han hanterar skådespelare. Han verkar inte styra dem för mycket utan tar hellre ett steg tillbaka. Litar på dem. Vilket förstås kan ha sina nackdelar, vissa skådisar behöver bli styrda, hållas tillbaka, för att inte spela ut och över för mycket, men oftast är den här metoden, Clints metod, det som lockar det bästa ur skådespelare. Och jag tycker Kevin Costner är ett utmärkt bevis på detta, inklusive relationen som växer fram med den grabben. Visst, T.J. Lowther är i sig ett fynd av sällsynt slag, men det är förstås kemin mellan honom och Costner, hur äkta deras okonventionella vänskap känns, som är den riktiga styrkan. Det är filmens motor. Drivkraften.

Det är den här motorn som verkligen driver "A Perfect World" till något utöver det vanliga. För resten av filmen, hantverket som helhet, är egentligen inte något utöver det vanliga. Det är ett snyggt foto men inte exceptionellt. Bra manus men inte mästerligt. Det där slutet kommer knappast som någon större överraskning. Och så vidare. Det gör ingenting. Det hyfsade lyfts ändå upp till något skitbra, förstärks, tack vare Butch och Phillip. Tack vare Costners talang och Eastwoods styrkor.

Ett par avslutande ord om Clint Eastwoods insats framför kameran: Han, som aldrig har varit en står skådespelare men i stort sett alltid stabil (han är skomakaren som blir vid sin läst), är klippt och skuren för sin roll i "A Perfect World". En mindre roll, som han aldrig hade tänkt ta, men han ger den en viktig tyngd och trovärdighet.

| 13 oktober 2013 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera A Perfect World
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu