A Most Violent Year 2014

Drama Gangster Thriller
USA
125 MIN
Engelska
Spanska
A Most Violent Year poster

Synopsis

New York, 1981. En målmedveten affärsman strävar efter att nå toppen i en av världens mest korrupta och våldsamma metropoler. När hans skrupelfria konkurrenter attackerar både hans företag och familj, tvingas han välja mellan det som är rätt och det som fungerar.
Ditt betyg
3.4 av 119 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
A Most Violent Year
Biopremiär
10 april 2015
DVD-premiär
2 november 2015
Språk
Engelska, Spanska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

8 mars 2015 | 10:00

Lågmält men fängslande thrillerdrama

Magnifika rollprestationer lyfter denna stillsamma thriller om kapitalistiska drömmar och kompromisser man är redo att göra för att nå dem. Måhända att det är något enformigt emellanåt, men det finns ändå ett tydligt driv framåt så att jag som åskådare hela vägen känner mig investerad i det jag ser.
Abel Morales är en målmedveten affärsman som strävar efter att nå toppen i en av världens mest korrupta och våldsamma metropoler i början av 1980-talet. När hans hänsynslösa konkurrenter bokstavligen attackerar både hans företag och familj, tvingas Abel välja mellan det som är rätt och det som fungerar.

Dramat utspelas under 1981 och titeln ”A Most Violent Year” syftar till det året som enligt utsago ska ha varit det brutalaste i New Yorks kriminalhistoria. Även om man förstår att detta är en orolig och dyster tid så är det ändå inte så mycket renodlat våld vi får se. Istället är det Abels svåra kval som står i fokus när hans från början något naiva förhoppning om att hela vägen vara legitim visar sig vara en fullständigt omöjlig utopi. 

”A Most Violent Year” handlar om ambition, principer och prestige och är en karaktärsstudie av en man som slits mellan sina drömmar om framgång och de uppgörelser han tvingas göra med sig själv. Det händer inte massor, tempot är stundom rätt makligt och actionscenerna få. Överlag är manuset sparsmakat och berättar bara så mycket, men ändå absolut tillräckligt. För samtidigt som man ibland på sina håll vill ha mer information om bakomliggande orsaker och omständigheter, är ändå valet att inte visa allt, det som faktiskt hela tiden göder mitt intresse. Det blir helt enkelt mer intressant när man måste fundera lite och inte får allting levererat till sig. 

Dialogerna i filmen är smarta och eftertänksamma och skådespelarprestationerna dessutom på alla håll fantastiska. De långa scenerna är snyggt fotade och miljöerna liksom kostymerna tidsenligt skildrade utan att det någonsin blir kitschigt, så som jag upplevde att förra årets ”American Hustle” från samma tidsepok stundvis var. 

Oscar Isaac spelar den konfliktfyllde huvudpersonen och påminner en hel del om en ung Al Pacino från ”Gudfadern”-filmerna. Han gör sin karaktär mycket trovärdigt och träffar rätt i både kroppsspråk och betoningar, han är på samma gång lågmäld men ändå intensiv. Detsamma gäller Golden Globe-nominerade Jessica Chastain, som fullkomligt lyser i sin roll som Abels fru Anna. Hon är kvinnan bakom sin man och mamman till deras tre barn, ödmjuk, men samtidigt påtagligt mer skrupelfri än maken. Isaacs och Chastains närvaro och otroliga samspel övertygar verkligen och är också det som till sist är mest minnesvärt i en, även i övrigt, väldigt bra film.  

J.C. Chandor har här i sin tredje långfilm skapat ett mycket laddat och otroligt välregisserat drama om den amerikanska drömmen och vad som kan vara värt att offra för den. ”A Most Violent Year” kanske inte rakt av kommer med svaret, men är dock en väldigt tankeväckande film som framförallt ger en fängslande inblick i en mans moraliska bryderier.
| 8 mars 2015 10:00 |