Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

11 juli 2022 | 16:00

Jeffrey Wright: "Westworld är en varningssaga"

MovieZine snackar med ett av "Westworlds" mest oväntade men lyckade par, i form av Jeffrey Wright och Luke Hemsworth, om vad serien egentligen handlar om.
Luke Hemsworth i rollen som Ashley Stubbs och Jeffrey Wright som Bernard Lowe, en bättre buddy-rädda-världen-duo får man leta efter länge. Ibland kan "Westworld" med sin enorma ensamble till cast kännas lite splittrad i sitt berättande, vilket givetvis delvis är meningen... men det är även något som kan kännas problematiskt för några av seriens något mindre investerade fans.
 
Personligen hade jag däremot gärna sett "Ashley & Bernard" som en egen liten spinoff, för skådespelarna har utan tvekan en väldigt underhållande kemi tillsammans. Vilket även märks under vårt lilla samtal med Luke och Jeffrey. Under den fjärde säsongen får vi veta att Ashley har vakat över Bernard under alla dessa dammiga år, som i sin tur spenderat sin tid åt att titta på miljontals möjliga versioner av vår världs framtid... typ á la Doctor Strange i "Avengers: Infinity War". Med lite tur kan den här omaka duon nu agera mänsklighetens räddare i nödan.
 
Under vårt snack med skådespelarna så försöker de förklara vad "Westworld" egentligen handlar om och hur livet har förändrats under tiden de båda skådespelarna har hoppat in och ut ur "Westworld"-världen de senaste åtta åren.
 

"Övergången från "Westworld" till världen utanför serien, är avsevärt mindre än vad många faktiskt tror."

 
Large 0a14cff399ae1898b260a9f496d1d988 822122 6040495 8192x5464 large
Jeffrey Wright och Luke Hemsworth i den fjärde säsongen av "Westworld".
 
Ni ställs inför en hel del tankeväckande frågor och galna scener under inspelningarna av "Westworld". Är det lätt eller svårt att skaka av sig när man återvänder till "verkligheten" efter en dag med inspelningar?
 
Jeff: Det är ganska enkel övergång från "Westworld"-inspelningarna till den verkliga världen, för på många sätt kan det kännas som att vi håller på att spela in en dokumentär om vad som händer ute i världen idag. Med hur vi förhåller oss till teknologi och hur företagen samlar in vår data från oss, som vi dessutom lämnar ifrån oss mer eller mindre frivilligt. Implikationerna av allt det... det gör nog att den där övergången från "Westworld" till världen utanför serien, är avsevärt mindre än vad många faktiskt tror. 
 
- Utöver det, så tenderar jag att lämna mitt arbete på jobbet så att säga. Jag är inte någon som har orken att hålla en roll i huvudet även när jag är hemma. Jag skulle aldrig få för mig att gå nedför gatan utanför inspelningarna och inbilla mig att jag var i någon film, tv-serie eller teateruppsättning som jag höll på att arbeta med just för stunden.
 
- Men tidigare i karriären brukade jag visserligen ha mycket mer tid att reflektera över mina roller än jag har nu, av det enkla faktumet att jag är en pappa nu... och när jag kommer hem så har jag bara tid för galenskaperna som mitt eget hem bjuder mig på. Ibland är det nog när man går till jobbet som man får lite mer lugn och ro åt sina tankar, haha. 
 
Luke: Haha, ja när man släpper av ungarna på skolan och drar till jobbet och kan sitta i sin trailer... helt i tystnad under några timmar, det kan vara himmelskt ibland. Det beror däremot givetvis på vad som står på jobbschemat dock. Vissa grejer är tyngre och mer krävande än andra... och andra är bara mig och Jeffrey skrattandes i en bil under en hel dag. 
 
Jeff: Hahaha!
 
Luke: Då är det inte så svårt att skaka av sig sin arbetsdag när man checkar ut för dagen direkt. 
 

"Vad innebär det egentligen att vara människa?"

 
Jeffrey Wright i den fjärde säsongen av "Westworld".
 
Det här kanske är en svår fråga att svara på, men vad skulle ni säga att "Westworld" faktiskt handlar om? 
 
Jeff: Jag tycker att det handlar om världen vi lever i idag. Jag tycker egentligen inte att serien är ett dugg futuristisk, det finns visserligen vissa sci-fi-element till vår berättelse men mycket av det finns det redan delar av i vår värld också. Det handlar om vår nutid. Och också om vad som kommer att kunna hända baserat på besluten som fattas just nu och sätten vi lever våra liv på idag. 
 
- Vår serie är visserligen ganska kryptisk och komplex, med många olika lager och... "intressant" kronologisk ordning på hur saker berättas för tittarna. Men samtidigt så är man väldigt tydlig med och nästan uppenbar kring sitt utforskande av hur olika teknologier påverkar och formar våra liv, idag. Och på vilka sätt som företagen och personerna i företagsledningarna har möjlighet att kontrollera den teknologin - och genom det hela vår verklighet.
 
- Det finns så många sociala förändringar och omvälvningar, för både det bättre och det sämre, som påverkas direkt av den teknologi som vi blir allt mer beroende och förenade av. Jag tror att många av de störningar och den spändhet som uppstått mellan oss människor, bara se på hur det ser ut här i USA exempelvis, har drivits fram av olika teknologiska framsteg där de verkliga vinnarna är vissa fåtal individer i olika företagsledningar. I många fall vet vi dessutom precis vilka dessa personer är. Det känns uppenbart för mig att det är vad vår serie handlar om. Det är ett sci-fi-äventyr, som delvis låter oss fly från vår egen verklighet en stund, men det finns också en slags intimitet där och en "konstighet" på bästa möjliga sätt... men mer än allt annat; "Westworld" är en varningssaga. Och det tycker jag har varit seriens kärna ända sedan början.
 
Luke: Sen vill jag nog också lägga till att det på många sätt handlar om vad det egentligen innebär att vara människa. Ett övergripande tema för "Westworld" är att om något kan tänka, känna och vidröra saker... gör det per definition att detta "något" är levande? Vad är det egentligen vi menar med att något är levande, eller att man är en människa. Det är något jag tycker är en intressant del med vår serie, för vi följer ju egentligen inte alls människornas berättelse. Utan vi följer dessa människoliknande robotar - som skapats av oss människor - och deras utforskande av vad som är deras mening med livet.
 
- Det verkar ju nästan som att de försöker bli mer "mänskliga" på sätt och vis och stöter på liknande problem som vi människor gör. Hämnd, hat och kärlek... vilket definitivt är en stor del av vad "Westworld" handlar också. Kan teknologin nå fram till en punkt där det kommer att hända? Vår serie tenderar att ställa många frågor och svaren ligger nog ofta fortfarande i vår egen framtid. 
 

"Det är mer eller mindre på det sättet som varje skådespelare lever sina liv."

 
Large 6ea5d6dd379c06c2e95b6fddc48debb2 822122 6040491 8192x5464 large
Luke Hemsworth i den fjärde säsongen av "Westworld".
 
På vilka sätt skulle ni säga att "Westworld" har påverkat era egna liv, sedan ni blev en del av den här serien?
 
Luke: Det har bara varit en stor glädje för mig, att få återvända till inspelningarna mer eller mindre varannat år. Visst man har ett år där i mellan där man kan göra andra grejer, men det är en väldigt trygg och frigörande känsla att veta att man kommer återvända till det här gänget året efter igen. Man vet att man kommer få betalt under en sisådär åtta månader i alla fall, haha. Det är givetvis en stor trygghet att inte alltid vara tvungen att vara på jakt efter nästa gig och behöva oroa sig för vad som kommer hända om man inte hittar något. Samtidigt som man faktiskt har tillräckligt med tid där emellan att prova på andra grejer också. Jag har haft turen att få göra en hel del roliga grejer under just tiderna mellan våra inspelningar, vilket jag är väldigt tacksam för.
 
- Utöver det så är bara faktumet att man är omgiven av helt fantastiska skådespelare, som Jeffrey, Ed Harris och ett helt gäng fantastiskt duktiga kvinnor. År efter år dessutom. Om man inte lyckas växa både som människa och skådespelare av det faktumet, så missar man nog hela poängen. Jag kan definitivt märka av det själv, att jag blivit bättre som skådespelare av att ha fått arbeta med dessa människor... och jag tror och hoppas att jag åtminstone oftast har blivit en bättre människa också. Förutom när jag är i närheten av Jeffrey, förstås. Han tenderar att dra ut det värsta ur mig.
 
Jeffrey: Var så god Luke, haha. Och jag måste erkänna, jag har en förmåga att dra ut det värsta ur Luke. Det här är den första gången under min karriär som jag har den här återkommande tryggheten med ett och samma projekt, det har gått åtta år nu sedan vi började nu. Jag har inte spenderat så lång tid med någon roll eller något projekt innan "Westworld". Det är en fantastisk trygghet. Skådespelande, vem du än är, handlar mycket om osäkerhet kring vad vi gör. För man är bara så bra som ens nästa jobb... och när kommer det där nästa jobbet ens dyka upp? Det är mer eller mindre på det sättet som varje skådespelare lever sina liv. Att ha fått ha den här serien lite som sitt ankare har varit väldigt härligt. 
 
- Och att precis som Luke sade, faktumet att det här ankaret dessutom är knutet till en grupp enormt talangfulla, varma och välkomnande och samtidigt utmanande människor. Det har varit en fantastisk gåva. Med tanke på att vi har hållit på så länge nu, för jag har ju spelat in tv-avsnitt tidigare, men aldrig på det här sättet... men möjligheten att komma tillbaka och fortsätta utveckla en karaktär och vara framför kameran och förbättra ditt arbete kontinuerligt. Det har verkligen förändrat och förbättrat mitt sätt att arbeta på.
 
- I början kunde jag debattera med mig själv om huruvida jag faktiskt ville vara med i en tv-serie. För tänk om jag skulle bli uttråkad av att spela samma karaktär så länge, men här finns det ju verkligen ingen tid att hinna bli uttråkad på. Och inte att spela samma karaktär heller för den delen, haha. Det är så extremt stor variation och så många nivåer, tack vare att teknologierna låser upp alla tänkbara möjligheter för oss och seriens skapare. Det märktes ju redan från början, att vår serie kan utvecklas i precis vilken riktning som helst... vilket den också har tagit fasta på. Det har bara varit tillfredsställande och glädjande att få arbeta med något av den här kalibern under så lång tid. 
 
 
De tre första avsnitten av "Westworld" finns nu tillgängliga hos HBO Max. Den fjärde säsongen kommer att bestå av totalt åtta nya avsnitt och släpper ett nytt avsnitt varje måndag här i Sverige.
 

Läs också: Ed Harris: "Den fjärde säsongen är avsevärt lättare att hänga med i"

 
Vad tyckte du om vändningen i det tredje avsnittet av "Westworld" den här säsongen? Hade du listat ut vad som var på gång att hända ännu? Kommentera gärna nedan!
| 11 juli 2022 16:00 |