Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

3 maj 2020 | 22:00

Hur är det egentligen att spela in en tv-serie för Apple?

MovieZine snackar med skådespelarna Rafe Spall och Esther Smith om hur det var att axla huvudrollerna i "Trying", den första Apple-serien i Europa.
Apple TV+ lanserades globalt i slutet av året ifjol och har hunnit släppa över ett dussin påkostade tv-serier sedan dess. Den 1 maj släpptes hela den första säsongen av deras första originalserie från Europa, närmare bestämt den brittiska komediserien "Trying". 
 
Efter att ha plöjt hela säsongen under en helg så vågar jag påstå att "Trying" kommer att bli en sån där serie som väldigt många kommer att se och verkligen älska. Men eftersom Apple TV+ inte har slagit igenom superstort ännu, så kommer det möjligtvis dröja en smula innan serien får den beröm som den förtjänar. 
 
"Trying" handlar om Nikki och Jason som har gjort allt de kan för att bli gravida, men slutligen möts de av beskedet att de inte kommer att kunna få några barn. Den första säsongen handlar därefter om deras kamp, för det är verkligen en kamp, att bli godkända som möjliga adoptivföräldrar. På många sätt är "Trying" kanske snarare en dramaserie, med två skådespelare med en såpass härlig kemi tillsammans att det inte går att hålla sig för skratt ibland - vilket är varför man valt att "sälja in" serien som en komedi.
 
Lyckligtvis har MovieZine fått chansen att snacka med både Rafe Spall och Esther Smith, som spelar de båda huvudrollerna i serien, om hur det egentligen var att spela in den första Apple-serien på den här sidan av Atlanten.
 
Esther Smith som Nikki och Rafe Spall som Jason i "Trying".
 
"Trying" kretsar kring era karaktärers vilja att få adoptera ett barn tillsammans, men det känns verkligen som att den här serien belyser något mycket bredare än så... upplever ni också att det känns väldigt lätt att relatera till era karaktärers liv? Även om man nu inte planerar att adoptera ett barn inom den närmsta tiden alltså.
 
Rafe: Jag tror att de har nått fram till en punkt i livet där det känns som att något saknas. Det är nog något många som tittar kan relatera till, även om det för vissa kanske snarare handlar om en karriär, ett förhållande eller något helt annat. För Nikki och Jason är det ett barn, vilket kan ta deras relation till en helt ny plats - att få uppfostra ett barn tillsammans. Det är givetvis inte något som alla par känner ett behov av. Tyvärr kan de inte skaffa barn på ett naturligt sätt, så de väljer att försöka fylla det här tomrummet genom att försöka adoptera.
 
Esther: Just när det gäller Nicky och Jason så tror jag också att det har tagit en lång tid för dem att nå fram till en punkt när de verkligen vet vad de vill. Jag tror att de har haft det ganska härligt som "barn" i vuxna kroppar och nu mer insett att det är dags att... få ordning på sin skit och växa upp.
 

"Jag blev glad över att få göra något med min egen röst"

 
 
Hur såg er väg in i produktionen ut - vad var det som lockade er till just "Trying"? 
 
Esther: Jag fick manuset för ungefär två år sedan och spelade in ett auditionband som jag skickade in... men det försvann visst någonstans så jag fick spela in ett till. Men jag kände från första stund att det här verkligen var något jag ville vara en del av. Jag föll verkligen för deras förhållande med varandra. Det kändes som ett viktigt ämne att lyfta fram och skina lite extra ljus på. Efter ett tag fick jag och Rafe gå på ett kemi-möte som verkligen gick toppen, för jag tror att kemin mellan karaktärerna är nyckeln till hela serien. 
 
Rafe: Jag hade en väldigt liknande upplevelse. När jag fick manuset så höll jag på att spela in "Just Mercy" med Michael B. Jordan och Jamie Foxx... i den filmen ska min karaktär ha en Alabama-dialekt - och jag minns specifikt hur glad jag blev över möjligheten att få göra något med min egen röst! Haha. När det gäller hur själva serien "blev till" så var det efter att Chris Sussman [seriens producent] träffade manusförfattaren Andy Wolton - som själv blev adopterad som barn - och började prata om att göra något kring det temat. Så de pitchade idén för Apple, som valde att göra den som sin först produktion i Europa!
 
Rafe: Jag tror inte att Apple egentligen var specifikt på jakt efter en komedi av det här slaget, men att de kände att det här kunde bli en genuint fin och bra tv-serie... vilket det i min mening verkligen är. En serie som handlar om folk som försöker vara snälla mot varandra, som försöker att vara så bra versioner av sig själv som möjligt. Det finns ingen uppenbar antagonist eller folk som är uppenbart elaka. Och SEN hade jag och Esther vår kemi-audition och kemin var eld och lågor! 
 

"Det fanns utan tvekan mer pengar att spendera"

 
 
På tal om Apple. Ni har båda arbetat länge inom både brittisk tv och på flera internationella filminspelningar, hur skiljer dessa sig åt gentemot den här Apple-produktionen? 
 
Rafe: En sak var väl att budgeten var en aning högre. Nu menar jag inte att det är packat med biljakter och massa sånt, men det fanns utan tvekan mer pengar att spendera än vid en liknande inspelning för en vanlig brittisk tv-serie. Vi hade längre tid på oss att spela in, bättre kameror och en möjlighet att använda fler statister och den typen av saker som ändå gör ganska mycket med helheten i slutändan. Sen fick vi bättre betalt också, haha!
 
Esther: Men under själva inspelningarna var det lätt att glömma bort att det var en Apple-produktion, för så mycket av folket både framför kameran och på alla andra positioner bakom den har man stött på genom åren på andra projekt. 
 
Det låter ju väldigt positivt! Efter en serie väl har fått grönt ljus, hur mycket upplever ni att Apple har varit inne och velat peta i produktionen? Vill man vara väldigt involverade för att se till så att serien passar in i en viss mall - eller låter man seriens skapare få förverkliga sin vision?
 
Rafe: Enligt min upplevelse så har de bara varit otroligt hjälpsamma och stöttande. De har absolut inte varit inne och detaljstyrt något i själva handlingen eller så. Jay Hunt, som leder Apple Europe, var ju den som gav serien grönt ljus så den har blivit lite av hennes "bebis". Hon var länge en av de mest inflytelserika personerna inom brittisk tv när hon styrde över Channel 4, så hon har verkligen ett bra öga för vad som kan bli en lyckad serie. Tv-formatet och streaming har blivit den nya "indiefilm-marknaden", där filmskapare som Paolo Sorrentino ["The Young Pope"] kan få fria händer att skapa vad de vill. 
 

"En gång i tiden bodde jag inne i en väldigt specifik del av min pappa"

 
Imelda Staunton, Esther Smith och Rafe Spall i "Trying".
 
Innan vi avslutar. Esther, du och Imelda [Staunton, spelar en av de större birollerna i "Trying"] är ju båda en del av Harry Potter-världen. Var det något ni kunde bonda över under inspelningarna - och något som kanske gjorde dig en aning avis Rafe?
 
Rafe: Nu kommer du få mig att börja grina! Faktumet att jag inte är en del av Harry Potter-världen på något sätt håller mig bokstavligt talat vaken om nätterna... vi snackar timmar av terapi här. 
 
Esther: Hahaha! Vet du vad, vi pratade faktiskt aldrig om det. Jag ville nog egentligen väldigt gärna göra det, men jag fegade ur varje gång...
 
Rafe: Min pappa [Timothy Spall] var med i Harry Potter!
 
Esther: Ja, din pappa var med! Så, nu är du inte helt utanför längre, haha...
 
Rafe: Nae... för en gång i tiden bodde jag ju inne i en väldigt specifik del av min pappa, så det måste ju betyda att jag är en del av Harry Potter-världen? [En ganska lång paus] Vilken tanke...
 
 
Hela den första säsongen av "Trying" finns nu tillgänglig på Apple TV+. 
 

Läs också: Min första anledning att skaffa Apple TV+

 
Kommer du att ge "Trying" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 3 maj 2020 22:00 |