Serie

Skribent

Oscar Söderman

13 april 2020 | 15:00

"Defending Jacob": Min första anledning att skaffa Apple TV+

Ett intressant mordmysterium byggs upp i Apples nya miniserie ”Defending Jacob” med Chris Evans. Ett lovande första avsnitt bådar för en spännande säsong.
Jag har aldrig skaffat Apple TV+. Några serier har väl lockat, ”The Morning Show” och särskilt ”Little America”, men inget har fått mig att gå igenom processen att knappa in kortnummer och allt annat kontoregistrering innebär. Möjligheten att förhandstitta på den kommande miniserien ”Defending Jacob” på samma streamingtjänst har dock fått mig att börja omvärdera processen.

I första avsnittet introduceras vi till en helt vanlig familj. Om något lite mer välbärgade än de flesta, men i grunden en vanlig familj med mamma, pappa och barn. Chris Evans spelar huvudrollen som pappa Andy Barber, Michelle Dockery (”Downton Abbey”) är mamma Laurie och Jaeden Martell (”Det”) är den tituläre sonen Jacob. Han spelar en lite smått apatisk grabb som gränsar mellan vanlig tonårsapati och den kanske lite mer oroande versionen.
 
Samhället de bor i skakas av knivmordet på en av Jacobs klasskamrater och pappa Andy, vars advokatarbete tvingar honom att jonglera mellan yrkesprofessionalitet och sympati som granne, får uppdraget att undersöka fallet. Kanske tvingas han även kasta in en tredje och mycket tyngre boll i jongleringen. Att döma från titeln så är det inte direkt ett avslöjande om jag nämner att den tunga bollen tar form av sonen Jacobs anklagande för mordet. Det är en boll som förståeligt nog förstör hela akten.
 
 
Mark Bomback står bakom skapandet och manusförfattandet av miniserien. Han är en av manusförfattarna till de två senare filmerna i den senaste ”Apornas planet”-trilogin, den första av de två är en av mina absoluta favoritfilmer från de senaste 10 åren. Bomback är till stor del anledningen varför jag faktiskt varit riktigt nyfiken på ”Defending Jacob”. De nyanserade karaktärerna och balanseringen mellan rätt och fel imponerade starkt i ”Apornas planet: Uppgörelsen” och han gör samma sak här.
 
Jag väntar med spänning på att se hur detta mordfall kommer lösa sig och vem som i slutändan har rätt och fel, förhoppningsvis kommer det inte att finnas ett sådant enkelt svar.

Efter avskedet till Marvel-filmerna fortsätter Chris Evans cv att se otroligt spännande och varierat ut, det är tur eftersom det har varit lite av ett slöseri på talang att se honom fastkedjad i samma roll i flera år. Pappan med grov intressekonflikt som han spelar här är exempelvis raka motsatsen till Ransom ”Ät Sk*t” Drysdale från ”Knives Out”.
 
Evans har skägget utvuxet vilket såklart alltid innebär att han kommer spela en mer seriös roll, han gör det med bravur. Insikten som växer att sonen kanske inte riktigt berättar allt för sina föräldrar förmedlas med finstämd förvåning.
 
 
Norske Morten Tyldum står bakom regin i alla åtta avsnitten av serien. Jag har svårt att tro att Tyldums plan var att regissera tv efter han tog sig an den storskaliga floppen ”Passengers” för några år sedan, oavsett så är i alla fall det lotten han dragit nu och han genomför det bra.
 
Det är gråa och dystra amerikanska villaområden som målas upp. Visserligen passande nog med tanke på tragiska ämnet, jag kan dock tycka att paletten blir lite platt. Allt är grått, matt och inte direkt superstylish. Bortsett från det är ändå inramningarna snygga, tempot är spännande utdraget och matningen av nya nyanser till dessa karaktärer är konstant.

Det som visas i det första avsnittet av ”Defending Jacob” är dock inte direkt en överraskningsfest, allt som händer är som nämnt redan från titeln rätt givet. Med karismatiska skådisar och bra spänningsbyggande känner jag mig dock taggad på att se fortsättningen.
 
”Defending Jacob” kommer faktiskt bli anledningen till min första månads prenumeration av Apple TV+. Även fast avsnittet inte direkt överstiger dess jämlikar i mordmysterie/thriller-genren så gör det mig ingenting eftersom allting i utförandet klickar, och manusförfattaren bakom ger mig hopp om att ännu mer nyansering kommer ske.
 
 
”Defending Jacob” har premiär 24 april på Apple TV+.
| 13 april 2020 15:00 |