EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

7 april 2021 | 16:30

Evin och Alexander tar över i "Snabba Cash" på Netflix

Hur skapar man sympati för en gangster och mördare? MovieZine pratar om komplexa roller med "Snabba Cash"-aktuella Evin Ahmad och Alexander Abdallah.
Över tio år har nu passerat sedan JW och Jorge jagade snabba cash i filmen med samma namn. Stockholm och världen har förändrats, men det saknas varken gangsters med skarpladdade vapen - eller ambitiösa individer som drömmer om att skapa sig ett bättre liv. Kosta vad det kosta vill.

Författaren Jens Lapidus mörka skildring av den undre världen breddas nu med en Netflix-serie, streamingjättens tredje svenska satsning efter ”Störst av allt” och ”Kärlek & anarki”.

”Snabba Cash” presenterar oss för helt nya karaktärer som slits mellan våld, pengar, girighet och kärlek. Evin Ahmad spelar Leya, en ung entreprenör som ser chansen till sitt livs deal. Alexander Abdallah gör rollen som Salim, gangsterbossen Ravys högra hand, som försöker ta sig ur det kriminella livet.
 
Båda skådespelarna gick igång på chansen att skapa komplexa personporträtt, något utöver det som vanligtvis visas i svenska filmer och serier. Precis som i originalfilmen "Snabba Cash" från 2009.
 
- Innan jag ens fick provfilma visste jag att jag bara skulle ha rollen, berättar Evin Ahmad för MovieZine.
 
Large 57c66137d60b886e1685eb6e8635162a pre release snabba cash episodic 22 20 1
 
”Snabba Cash” är från början en väldigt populär filmtrilogi. Vad tänkte ni när det blev klart att det skull bli en tv-serie?

Alexander Abdallah: Det känns som att alla har en koppling till filmerna. Jag såg alla tre på bio, och då var det något väldigt nytt för mig. Jag brukar inte se mycket svenska filmer eller serier. Sen blev det ganska tyst efteråt, det har inte dykt upp så mycket i den genren. Så det var kul att höra att det skulle bli en reboot. Jag trodde det kanske skulle bli en ny Joel Kinnaman-story, men när jag läste manuset blev jag väldigt glad över att det fanns roller som även jag kunde identifiera mig i, och provfilma för.

- Jag gillar också att det inte var en klassisk blatteroll som dör efter de fem första minuterna. Det var komplexa roller. Evins roll är en jag känner igen mig i, för jag har också gjort en klassresa och springer mellan två olika världar. Rollen som Salim var spännande eftersom den var så komplex: en mördare som man ska få sympati för.

Evin, var det lätt att övertala dig till rollen som Leya?

Evin Ahmad: Jag var positivt överraskad över att de hade valt en kvinna i fokus. Men jag var också väldigt rädd att hon bara skulle bli inkvoterad, liksom, för att återigen bara berätta om våldsamma snubbar. Men så var inte fallet.
 
- Vi hade mycket diskussioner med Jesper (Ganslandt) och Oskar (Söderlund), och vad som blev viktigt för mig var att de hade ett intresse av att skapa något komplext, något som inte var endimensionellt, och att de vill porträttera de här karaktärerna med kärlek. Utan att kompromissa bort brutaliteten. 
 
Large 57c66137d60b886e1685eb6e8635162a pre release snabba cash episodic 18
 
Serien utspelar sig i en ganska hård gangstermiljö. Och för Leyas del också i en nästan lika hänsynslös corporate-miljö. Hur såg er research ut för att det skulle bli trovärdigt? Har ni träffat folk som levt i samma värld?

Alexander: Ja, jag träffade kriminella i Malmö, Stockholm och Göteborg, men också personer som har hoppat av. Jag fick med mig två grejer. Dels var det en kille som sa till mig att efter att man har hoppat av så inser man att det finns fler känslor än bara ilska och glädje. Att man kan bearbeta saker genom att gråta och prata, och inte bara slå och låna. Dels var det en annan person som berättade att han rånade en kille, och sen gick han hem och grät. Vem är man som person bortom normerna och samhällsstrukturer som man är slav under? Det var den killen i sovrummet som jag ville få fram.

Evin: Jag brukar alltid kontakta min mentor, Matthew Allen, som var min lärare på scenskolan. ”Acting coach” är inget man använder så mycket här i Sverige, men han är lite av en coach som hjälper en att bryta ned karaktären och bryta ned manuset. Jag träffade en kvinnlig riskkapitalist, och försökt grotta ner mig mycket i startup-världen med böcker och poddad. Jag lyssnade mycket på italiensk opera, för det gav mig de här stora känslorna.

Kommer du ihåg när du såg ”Snabba Cash” för första gången?

Evin: Det var när den kom. Jag hade aldrig sett en sådan svensk film innan. Daniel (Espinosa) gjorde något som kändes autentiskt och på riktigt. Jag tyckte att JW var en så intressant karaktär, att se honom pendla mellan de olika världarna.
 
Large 57c66137d60b886e1685eb6e8635162a pre release snabba cash episodic 24 20 1
 
Filmerna blev rätt kända utomlands. Har ni själva märkt av intresset för tv-serien på Netflix?

Evin: Absolut, det finns många som är engagerade ute i världen. Jag tror också att pandemin har fått många tittare att se på serier som ”La Casa de Papel” och ”Lupin” - mycket internationella serier blir väldigt stora nu.

Tror ni att det kan bli fler säsonger?

Alexander: Vi är så upp i premiärsläpp och säsong ett, så… Vi får se hur den tas emot.

Skulle du vilja fortsätta på Leyas historia?

Evin: Det är svårt att säga. Det finns inga manus än. Men allt går! Hur många säsonger fick ”Days of Our Lives”?
 
"Snabba Cash" finns nu att streama på Netflix.
| 7 april 2021 16:30 |