Intervju

Skribent

Agnes Holmgren

2 februari 2020 | 15:00

Sam Heughan berättar om kärleken mellan Jamie och Claire i “Outlander”

"Det kommer vara mycket som står på spel i den femte säsongen, och det är en säsong jag personligen tycker väldigt mycket om."
Tidigare i vintras fick jag äran att träffa den talangfulla skådespelaren Sam Heughan, även känd som Jamie i “Outlander”. Vi samtalar om vad fansen kommer kunna se fram emot i den nya säsongen av “Outlander”, och om hur livet har förändrats för honom efter serien.
 
Vad kan du berätta för oss om säsong 5?
 
- I slutet av säsong 4 ser vi att Jamies gudfar Murtagh är på rymmen och Jamie får ett uppdrag från The British att hitta Murtagh och döda honom. Det sätter Jamie i en väldigt svår situation, hur ska han ta sig ur detta? Han vet att The British kommer att falla och att kriget inte är långt bort men han måste också skydda sin familj här och nu. Han vet inte vilken fot han ska stå på. Det kommer vara mycket som står på spel i denna säsongen och det är en säsong jag personligen tycker väldigt mycket om. 
 
Intervjuer för “Outlander” är någonting du gjort länge nu, resulterar det i att du gång på gång får samma frågor?
 
- Det är något som är väldigt bra med “Outlander” att varje säsong är annorlunda från den andra. Saker ändras hela tiden och det i sin tur resulterar i att frågorna blir olika. Jag kan säga att denna säsongen är väldigt annorlunda mot resterande. Det svåraste med att bli intervjuad skulle jag säga är att försöka hålla mycket hemligt och inte avslöja några spoilers för tittarna. 
 
Hur är det att jobba med Duncan Lacroix (Murtagh)?
 
- Jag älskar att jobba med Duncan Lacroix! Han har tagit med sig en stor del av Skottland i hans karaktär. I böckerna dog Murtagh redan i striden vid Culloden och jag tror vi alla blev väldigt glada över att de bestämde sig för att ha kvar Murtagh i serien.
 
 
Är det fler oväntade saker vi kan vänta oss, som att Murtagh överlevde i serien men inte i böckerna?
 
- Ja, det är mycket vi håller hemligt för er inför denna säsongen. 
 
Vad kan du berätta om din och Claires relation i denna säsongen? Alla fans verkar vara oroliga över att de kan bli separerade igen.
 
- Jamie och Claire är dedikerade till att leva och bo på Fraser’s Ridge tillsammans med deras älskade familj men problemet om Brianna och Roger ska åka tillbaka kvarstår. De vill inte splittras som familj men de finns en risk att alla inte kan resa i tiden. Både Jamie och Claire är villiga att göra allt för att skydda sin familj och deras kärlek gentemot varandra har aldrig varit ett bekymmer tills i slutet av denna säsongen då de faktiskt är något de ifrågasätter. 
 
Kärnan till allt i denna säsongen är fortfarande Claire och Jamie, hur är deras kärlek idag?

- Claire och Jamie älskar fortfarande varandra passionerat, de två är ett väldigt starkt par. Jag och Caitriona (Claire) känner varandra väldigt väl, vi är nästan som familj och jag tror att det är en stor del av varför deras relation är så bra. Vi gjorde en scen igår där jag inte kan berätta om vad som hände mer än att Claire har varit med om något traumatiskt, och bara av att se på henne gjorde att det kom naturligt för mig. Nu har vi gjort detta så länge att vi nästan inte behöver spela mot varandra. Jag älskar verkligen att jobba med Caitriona, hon är en fantastisk skådespelare.
 
 
Varför tror du att “Outlander” har blivit en sådan succé?
 
- Jag tror det dels beror på den stora fanbase som redan fanns över böckerna, många kände till “Outlander” redan innan serien kom. Jag tror även att många är fascinerade av Skottland och relationen mellan Jamie och Claire. Det är många som själv vill uppleva den kärleken de har för varandra. Det är en väldigt unik och nischad serie. Vi är lyckligt lottade över att få ta del av det. 
 
Upplever du att serien och fansen växer?
 
- Ja, verkligen! Det är helt otroligt faktiskt. Tack vare alla streamingtjänster som visar “Outlander” har vår fanbase bara vuxit för varje år, och man känner verkligen vilka trogna och enastående fans vi har. Bara att ni som sitter här är från hela världen och vill veta mer om säsongen är ju helt fantastiskt. 
 
Hur har framgången varit för dig personligen?
 
- För mig har det öppnat många dörrar och jag spelade nyligen in två filmer, en som har premiär snart där jag spelar mot Vin Diesel. Jag ska även på en annan inspelning för en film efter att jag avslutat med er idag. Det har verkligen varit en fantastisk möjlighet för oss alla. Det är också bra för mig som skådespelare att jag testar nya projekt, vidgar vyerna och gör något annat än bara “Outlander”. Men det finns inget annat jobb jag haft som har varit lika utmanande som “Outlander”. 
 
Kan du berätta lite mer om din podcast “Clan Lands”?
 
- Det började men en idé jag hade om att producera och regissera en egen podcast vilket faktiskt har utvecklats till en egen tv-show. Det ser verkligen enastående ut och vi är väldigt exalterade. “Clan Lands” är mer som ett kompishäng, vi bor i en “camper van” och reser runt i Skottland. Vi undersöker historien, kulturen och landskapet. Showen är både rolig och barnslig, vi hoppas att de som tittar kommer tycka att showen är underhållande och att de lär sig något. Vi har även fantastiska gäster i varje avsnitt, allt från whiskeymänniskor till musiker. Redan nu har vi planer på att spela in en till säsong. 
 
Säsong 5 av “Outlander” får premiär den 17 februari på Viaplay. 
| 2 februari 2020 15:00 |