Intervju

Skribent

Erik Augustin Palm

16 mars 2014 | 12:01

Peter Parkers väv allt trassligare

MovieZine åkte till Los Angeles för att prata med Andrew Garfield, Emma Stone och inte minst Stan Lee om "The Amazing Spider-Man 2".

"The Amazing Spider-Man 2" dyker ännu djupare i Peter Parkers kluvna tillvaro och ständiga kärleksbryderier, men introducerar också två nya hot mot invånarna i New York: Electro och Rhino. MovieZines Erik Augustin Palm åkte till Los Angeles för att prata med filmens huvudrollsinnehavare Andrew Garfield, Emma Stone och Jamie Foxx, samt regissören Marc Webb och skaparen av Spindelmannen-sagan, Stan Lee.

- Ett tag var jag så stressad och tänkte "Varför har jag valt att göra de här enorma filmerna? Jag kommer inte kunna gå på stan utan att folk kastar sina underkläder på mig. Jag kommer att bli som The Beatles var". Men det visade sig att ingen riktigt bryr sig (skratt). Det är jag till 80 procent helt okej med, medan 20 procent av mig undrar var de där underkläderna är.

Skrudad i en färggrann The Elder Statesman-kofta sitter Andrew Garfield på en altan på Sony Pictures huvudkontor i Culver City i Los Angeles, och pratar om sin karriärs största roll - som han nu återvänder till i "The Amazing Spider-Man 2".

Han har skaffat skägg inför det kommande dramat "99 Homes", där han spelar en arbetslös byggjobbare - och säger sig gilla sin nya ansiktsbehåring ("Jag känner mig lugnad av den, beskyddad på något sätt"). Kombinationen av kläderna och skägget, samt hans utmattade uppenbarelse efter att ha gett intervjuer hela dagen, blir en Andrew Garfield som ligger betydligt närmre en ruffig Los Angeles-hipster än en tonårssuperhjälte i trikåer. Men så är Garfield också 30 år gammal, varför utmaningen att spela Peter Parker i den nya filmen var mer fysisk än känslomässig.

- Vi får ju alla lägre ämnesomsättning med åldern, men tack och lov så fick jag arbeta med samma stuntmän som senast. På något magiskt sätt så verkar deras ämnesomsättning vara densamma som när de var tonåringar. Fast de käkar mexikansk mat varje dag (skratt).

Att redan ha iklätt sig rollen som Spindelmannen en gång, hjälpte naturligtvis också till:

- Jag tror att vi alla känner en äganderätt över våra karaktärer och det här i kapitlet som vi nu har gått in i. I första filmen var vi tvungna att etablera oss själva och våra karaktärer i den här franchisen, medan vi nu har uppnått en frihet att styra, utforska och utvidga dem.

När det gäller de utmaningar som Peter Parker står inför när vi återvänder till honom i "The Amazing Spider-Man 2", handlar det delvis om bollandet mellan vardagen som student och extraknäcket som Spindelmannen, och svårigheten att mitt i allt det få tillräckligt med tid för Gwen Stacy - som åter spelas av Garfields flickvän Emma Stone. Men även om dessa "vardagliga" besvär erbjuder rejält med huvudbry för Peter, har han förstås mycket större och mer riskfyllda problem att ta itu med. Två nya, excentriska superskurkar uppenbarar sig bland Manhattans skyskrapor: Electro - spelad av Jamie Foxx, samt Rhino - spelad av Paul Giamatti.

Parallellt med att Peters gamla vän Harry Osborn återvänder till Det Stora Äpplet, blir det snart tydligt att de båda är länkade till vetenskapsföretaget OsCorp, ägt av Harrys far. Som tur är har Peter utvecklats sina superhjältefärdigheter så pass mycket att han är redo att möta de nya hoten. Det säger regissören Marc Webb, som jag får intervjua samma dag:

- I den här filmen ville vi att Spindelmannen inte bara skulle vara samma gamla hjälte, utan visa att han verkligen älskar sina förmågor och att han är en virtuos i superhjältegenren. Han gör verkligen extraordinära och fantastiska saker nu, och har väldigt kul under tiden.

Så pass uppslukad blir Peter av sina krafter och sitt kall som New Yorks beskyddare, att han halvt försummar Gwen, den person som står honom närmst. Emma Stone - som jag har intervjuat dagen innan - står i sin tur närmst Andrew Garfield i verkligheten, vilket ger extra djup till hennes syn på hur Gwen förhåller sig till Peters komplicerade, ansvarsfulla position.

- Hon har fått en förståelse för vikten av hjältemod från sin pappa, som var polischef. Det gör att hon även förstår Peters behov av att vara Spindelmannen, och den plikt som han känner gentemot staden. Hon respekterar honom väldigt mycket, men skulle samtidigt vilja att han liksom lugnar ner sig lite, får ordning på sitt liv och tillbringar mer tid med henne.

Och vad är Gwens status, när filmen tar vid?

- Hennes pappa har dött, vilket självklart vore en stor och svår sak för vem som helst. Det har gjort att hon skiljer sig ganska mycket från den hon var tidigare, för man förlorar en stor del av sin naivitet och oskuldsfullhet när någon som är så närstående går bort. Men trots det fortsätter hon att vara en väldigt logisk och stabil person, som tar examen med högsta betyg och lovord, med livet framför sig. Hon vill studera molekylärmedicin vid Oxford University, och har en djupare förståelse för livets flyktighet, och att man måste utnyttja tiden man har.

Jamie Foxx - som också är på plats på Sony Pictures den här dagen - spelar den klassiske Marvel-superskurken Electro, med en backstory som det är tydligt att Foxx har fängslat av.

- Han heter egentligen Max, är ingenjör och 42 år gammal. Han växte upp hos sin mor, och hans far lämnade dem tidigt. Han vandrar ensam genom livet, utan att någonsin höra hans namn nämnas. Och ingen kommer ihåg hans födelsedag, inte ens hans mamma. Så när han förvandlas till Electro, och Spindelmannen som en gång tidigare har uttalat hans namn, plötsligt inte längre kommer ihåg det, kan man förstå varför Electro vill spöa upp honom.

Att som regissör ta sig an en serietidningslegend som redan har genomgått två tidigare filmatiseringar - där den senaste franchisen avslutades så sent som 2007 - är inte lätt. Marc Webb tycker dock att vägledningen från skaparen Stan Lee har möjliggjort ett sant porträtt.

- Han har gett Andrew väldigt många tips, och de har träffats ofta för att prata om de här filmerna och vem Spindelmannen egentligen än. Och för mig har Stan varit en fantastiskt stöttande person, som förstår den kreativa processen till fullo. Han har ännu kvar barnet i sig, som det är viktigt att inspireras av. Samtidigt är han enormt vis, och kan allt om ämnet.

Stan Lee själv dyker också upp på Sony Pictures på pressdagen. Vid 91 års ålder har han fått se många reinkarnationer av sin karaktär, men verkar vara mest nöjd med den senaste.

- Att jag får chansen att vara med här, det är helt otroligt. Jag skrev de här berättelserna för en miljon år sedan, och nu baseras de här magnifika filmerna på dem. När jag skapade Spindelmannen så försökte jag göra honom till en person som vem som helst kan relatera till, och mer än det, en person som vem som helst kan förstå. Väldigt få människor i den här världen är perfekta, bortsett från mig (skratt). Vi har alla svårigheter i våra liv och saker som vi önskar kunde vara annorlunda. Vi känner oss alla lite lätt frustrerade, och jag tyckte att det var en bra idé att låta en superhjälte bära på den typen av problematik i sin personlighet.

"The Amazing Spider-Man 2" har biopremiär 18 april.

| 16 mars 2014 12:01 |