Intervju

Skribent

Emma

4 oktober 2013 | 18:01

Moodysson: "Skådespelare måste vara sinnessjuka"

Lukas Moodyssons pratar "Vi är bäst!", om inspelning, skådespelare och hur det är att vara tretton.

"Vi är bäst!" är baserad på serieboken "Aldrig godnatt" av Moodyssons fru, Coco Moodysson, och handlar om de 13-åriga tjejerna Bobo, Klara och Hedvig. Den utspelar sig i Stockholm, och året är 1982. Tjejerna spelas av Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne. Lukas Moodysson berättar om filmen under en presskonferens i Stockholm.

Varför ville du göra den här filmen?

- Jag tror att det var mycket för att få arbeta med trevliga människor. Jag längtade efter att arbeta med skådespelare, och med kameran och med ett team igen. Jag ville göra någonting som skulle vara roligt att hålla på med. Eller det skulle inte vara tråkigt i alla fall.

Hur var det att filma utifrån de ungas perspektiv?

- Det var inte särskilt svårt, filmen handlar ju även om många andra frågor. Jag hade några experter på att vara i den åldern på plats, i Mira, Mira och Liv. Film görs ju i grupp, jag gör inte så mycket själv, jag står mest i bakgrunden och petar i detaljer. Jag hade boken att gå efter, och skådespelarna gör 99 procent av jobbet.

Hur gjorde ni för att hitta skådespelarna?

- För Hedvigs karaktär var det svårt att hitta någon som både kunde spela gitarr och agera framför kameran. Vi hade en tanke om att vi kunde hinna lära upp skådespelaren, eller också kunde vi fejka det vi inspelningen. Första gången jag såg Mira, Mira och Liv kändes det rätt. Jag var inte med vid den första provspelningen, men när jag träffade dem senare så kändes det bra. Men vi hade så många duktiga skådespelare, som det var väldigt svårt att säga nej till. Vi letade efter människor som kunde kliva in i rumme och bli till sin roll. Det är viktigt att låta skådespelarna hitta sina roller, och göra dem till sina egna.

- Skådespelare är ju sinnessjuka. Man måste vara sinnessjuk för att kunna agera framför kameran. Vem som helst kan agera, så länge det inte finns en kamera i närheten. Men sekunden kameran slås på så förändras man. Jag är en jättebra skådespelare när jag sitter bredvid kameran, på provfilmningen till exempel fick jag sitta bredvid kameran och agera, och det var inga problem. Men så fort kameran slås på blir jag helt stel.

- Vi pratade väldigt lite under inspelningen om att det fanns en biografisk bakgrund till filmen. Alla inblandade har förstått att det är en fri tolkning av boken. Vi diskuterade lite hur folk faktiskt hade varit klädda och hur de pratade, men det var det enda.

Hur var du själv som 13-åring?

- Coco och jag var nog väldigt lika. Vi lyssnade på samma musik, all den musiken som är i filmen, som jag tycker om. Men Coco var tuffare än mig. Hade jag träffat henne då så skulle jag ha varit rädd för henne.

"Vi är bäst!" får biopremiär 11 oktober.

Huvudbild: Calle Anderson
| 4 oktober 2013 18:01 |