Intervju

Skribent

Mats Karlsson

1 december 2014 | 22:30

Mikael Marcimain om noggrannheten i "Gentlemen"

Michael Marcimain berättar om det mödosamma arbetet med scenografin i bioaktuella "Gentlemen".
Mikael Marcimain fick mycket beröm för sin senaste film "Call Girl" och nu när "Gentlemen" närmar sig biopremiär haglar återigen berömmet, denna gång främst över det höga produktionsvärdet.

När MovieZine träffar Marcimain hamnar förstås scenografin på tal, men jag passar även på att fråga regissören vad vi kan förvänta oss av den sex timmar långa TV-serien.

Du var i Toronto och premiärvisade filmen. Hur var det?

- Det var andra gången jag var där och jag gillar verkligen Toronto. Det är en fokuserad och nyfiken biopublik, så vi hade fullsatta visningar. Vi pratade mycket med publiken efteråt och det var fruktansvärt roligt. Att få prata med människor som inte har någon relation till Sverige eller böckerna och hur de upplever filmen var faktiskt väldigt spännande.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

När kom du i kontakt med ”Gentlemen”?

- Det var för 6-7 år sedan när jag höll på med ”Call Girl”. Jag tog kontakt med Klas och vi började träffa varandra regelbundet i flera år och Klas började sedan skriva manus som var ganska komplex. Det har fått tagit sin tid, men så har det tagit tid att finansiera upp en sådan här stor satsning. Det har varit ett krävande arbete för mina producenter. När jag var klar med ”Call Girl” kunde jag börja förbereda ”Gentlemen”, så när det väl kom igång kom det igång snabbt.

Det är minst sagt fantastisk scenografi i både ”Call Girl” och ”Gentlemen”.

- Tack! Vi har fått mycket beröm för den noggrannheten. Det är ett stort arbete från hela teamet, såsom scenografen Linda Jansson och hela hennes avdelning och fotografen Jallo Faber. Det är kul att utnyttja medlen så mycket man kan. Det har varit en dyr film, men samtidigt inte så dyr för vi har gjort så mycket med de här pengarna.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ni valde att dra till Vilnius för att spela in scenerna i lägenheten på Hornsgatan. Varför det?

- Vi byggde upp lägenheten där och det var ett enormt slit från scenografi-avdelningen. Det gjorde vi för att det var omöjligt att hitta en lägenhet under så lång tid och som ska fungera för kameran. Vi designade lägenheten för kameran och för våra ändamål. Vi byggde det som en lägenhet för att det skulle vara så äkta som möjligt. Vi ville inte att det skulle kännas som ett studiobygge och då måste man närma sig som en location, en vanlig lägenhet.

Hur kommer TV-serien att skilja sig mot filmen?

- Det blir en till roman (Gangsters) i serien. Vissa förutsättningar som finns i långfilmen behandlar TV-serien på ett annat sätt. Man kan se dem separat, men är nog ännu roligare att se dem som komplement till varandra. De kommer att skiljas sig rätt mycket faktiskt och serien blir sex timmar lång.

Vad ska du göra härnäst?

- Jag vet inte det. Jag håller på och läser manus och arbetar på en del projekt jag hoppas blir av, men jag vet inte när.

TV-serien kommer att visas nästa jul, medan filmen "Gentlemen" får premiär nu på fredag.
| 1 december 2014 22:30 |