EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors

19 mars 2017 | 18:00

Luke Evans om att spela Gaston: ”Alla älskar skurken”

"Gastons mänsklighet är hans mest skrämmande sida", berättar skådespelaren i en exklusiv intervju med MovieZine.
Vi känner igen brittiske Luke Evans från en rad fantasyfilmer som ”Immortals”, ”Hobbit: Smaugs ödemark” och ”Dracula Untold”, samt ett par av ”Fast & Furious”-filmerna. 

Nu har han bytt actionrollerna för musikal, och sitt förmodligen största projekt hittills - Disneys filmversion av ”Skönheten och Odjuret”, där han spelar den sliskige snyggingen Gaston. En man som publiken älskar att hata, eller kanske bara älskar?

- Lyckligtvis känner jag själv ingen som Gaston. Då hade jag nog sagt upp bekantskapen, säger Evans till MovieZine när Gastons personlighet kommer på tal.

Under vår intervju i London antyder skådespelaren att det finns en viss självbelåtenhet hos honom som kanske kan liknas vid en viss presidents (inga namn nämnda).

- Gaston har karaktärsdrag som man kan känna igen hos folk vi känner till ute i samhället… Men när jag spelade in rollen häromåret var vissa människor inte på allas läppar, skrattar han. 

Hur var din relation till originalfilmen?

- Jag såg den som tolvåring. Så är det för mig med alla filmer som jag såg som liten, man blir som ett barn på nytt när man ser om den. Samma gäller för ”Bambi”, ”Aladdin”, ”Den lilla sjöjungfrun”… ”Skönheten och odjuret” kom nog i slutet av min Disney-era, därefter började jag titta på ”Indiana Jones” och ”Superman” och sånt. Det är intressant, jag har helt missat filmer som ”Pocahontas”.

- När man ser om ”Skönheten och odjuret” är det som - wow! Sångerna, dem hade jag glömt! Det är otroligt hur alla minnen kommer tillbaka. Det har skapat ärr för livet, på ett bra sätt. När jag såg vår film häromdagen kunde jag inte sluta nynna på dem på flera timmar.

Gaston är en karaktär som man först inte direkt förstod var en skurk. Nu när han är så pass välkänd, förändrade det hur du ville spela honom?

- Gastons mänsklighet är hans mest skrämmande sida. Det är kanske därför han blir ihågkommen som en av Disneys främsta skurkar. Han har inga tricks, han kan inte förvandla sig till en otäck varelse sm Jafar gjorde, han letar inte efter en magisk kraft. Hans kraft är hans förmåga att manipulera folk. Han är en bräcklig karaktär, hela hans ego hänger på att folk säger till honom hur fantastisk han är. Så fort det slutar hända, börjar sprickorna visa sig. Inte bara det, ett monster kliver fram.

Large 568a436c570bfdfea8511abbee5e4f84 mv5bmtcxotuynduynv5bml5banbnxkftztgwndcymdg2mti . v1

- I början av filmen så älskar alla Gaston. De flesta skurkar i dessa filmer är monster som gömmer sig utanför samhället. Ingen gillar Scar eller Jafar från början. Men Gaston tar hand om sig, han har snygg haka och fantastiskt hår. Alla älskar honom, alla vill vara honom. Kvinnorna vill ha sex med honom. Han är en hjälte. I den här byn är han en stor fisk i en liten damm, och det är så han vill ha det. 

Det lär ju vara kul att spela honom, med så mycket överspel?

- Bara härligt, jag hade så kul. Det var min plikt att göra den animerade Gaston rättvisa. Han är en komplett idiot. Därför måste man tro på varenda replik han säger. Man får inte skämmas för att dra det hela för långt. Jag planerade inte att göra honom rolig. Han blir rolig för att han tror på allt han säger. Att han är den vackraste personen han sett, till exempel. Ironin finns där i manuset, och därifrån kommer humorn.

Tror du att kvinnor fortfarande faller för killar som han?

- Det är jag säker på, ja. Alla älskar skurken! Ni skulle sett hur många bilder jag har tagit med fans. Alla kvinnor älskar Gaston. Alla gillar en skurk. 

Du och Josh har fantastisk kemi ihop.

- Jag har aldrig jobbat med en sådan double act i en roll förut. Vi hade som tur var animationen att utgå från, och vi såg hur underhållande samspelet mellan Gaston och LeFou var. Att kunna bygga på det och ge dem lite mer mänskliga sidor och mer bakgrund, var verkligen kul. Vi hittade en naturlig timing, vi fick fantastiska repliker och vi hittade på en hel del repliker med. Som scenen på vagnen i skogen, där var mycket improviserat. Som när Josh lugnar ner mig och säger ”Kom ihåg kriget, kriget… Änkorna…”

Large 45753ddeabb0d7644a6cbc10f8b5cd40 004

Vad är det som tilltalar folk med ”Skönheten och odjuret”, tror du?

- Tja, till att börja med är det en gullig liten by. Jag hade gärna bott där några helger om året. Människorna där, de animerade, speglar mänskliga känslor som vi antingen bär på själva eller känner igen från andra. Belle är en stark och tänkande ung kvinna, som även i Disney-originalet skiljer sig från andra Disney-prinsessor. Hon vet om att det finns en värld där ute och hon vill lära sig och upptäcka vad som finns bortom horisonten. Hon är ambitiös. Hon behöver ingen man. Det är tydligt att hon inte är intresserad av den ende mannen som alla vill antingen vara, eller vara med. Även LeFou. Hon vill inte bli Mrs. Gaston, hon vet att det finns något bättre där ute. Jag gillar att vi har en kvinnlig hjälte, och en framåtgående ung kvinna som räddar dagen. 

Men hon träffar ändå en man och flyttar in i slutändan…

- Det vet vi inte! De kanske drar och reser jorden runt ihop.

Vad tror du händer efter sagans slut? Byn har ju förändrats en del, de är inte lika trångsynta längre.

- Byn har ju också blivit förtrollad. De har alla tvingats att glömma sina partners som bor på slottet. Men livet förändras. Skogen tinar. Det är nya tider. Jag tror inte att hon slutar läsa. Jag tror inte att hon slutar drömma och sträva framåt. Jag tror att de passar bra ihop, prinsen och Belle. De är båda intelligenta, och även om han var lite arrogant som Odjuret så verkar den nye prinsen vara lite mer ödmjuk.

Large 45753ddeabb0d7644a6cbc10f8b5cd40 mv5bmtk4otuwmdmxnf5bml5banbnxkftztgwodayote1mdi . v1 sy1000 cr0 0 1393 1000 al

Vilken är din favoritdel i filmen?

- Musiken. Alan Menken och Howard Ashman har skrivit en del otroliga sånger. Musiken, och berättelsen bakom den, är speciell. Originalfilmen var verkligen speciell. Filmen blev nominerad till Bästa film, det händer så gott som aldrig med en animerad film. Inte den animation vi är vana vid idag, som ”Toy Story” eller ”Zootropolis”. Det var animerat för hand. Och den barnfilmen övertygade en hel del folk till att nominera den. Det var väldigt speciellt. 

- Men ja, för mig är det främst musiken. Den är så rik på atmosfär och den tar en till en annan plats. Det gör den än idag varje gång jag hör den. Men börja inte nynna på den, avslutar han med ett skratt.

Läs också våra intervjuer med Emma Watson och Dan Stevens, samt med regissören Bill Condon.

"Skönheten och Odjuret" går nu på bio.
| 19 mars 2017 18:00 |