Skönheten och odjuret 2017

Skönheten och odjuret poster

Synopsis

Belle är en intelligent, vacker och självständig ung kvinna som tas till fånga av Odjuret och fängslas i hans slott. Trots sin rädsla blir hon vän med slottets förtrollade invånare och lär sig se bortom Odjurets skräckinjagande yttre. Belle inser att det finns ett gott hjärta och en sann prins under odjurets yta.
Ditt betyg
3.5 av 455 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

4 mars 2017 | 09:00

Ursnygg nytolkning av den klassiska sagan

Lämna alla tvivel hemma. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta när den älskade sagan ”Skönheten och Odjuret” får nytt liv på bioduken. Det är inte så mycket en nytolkning, snarare en stor fet hyllningsfest, där dagens teknik ger berättelsen en färgsprakande finish.
Ni kan ju storyn. Den om den fagra bokmalen som drömmer om sin Prince Charming, blir fångad av ett missförstått monster som bor i förtrollat slott och bla bla. Berättelsen härstammar från 1740-talet, och har återberättats i flera versioner. Den mest kända är förstås ”Skönheten och Odjuret" från 1991, en av Walt Disneys mest älskade animerade filmer, och få har missat den.

Detta är Disney förstås väl medvetna om, när de nu piffar upp det romantiska kidnappnings-dramat. Med hjälp av dagens CGI-teknik får slottets ljusstakar, tekoppar och garderober liv framför våra ögon. Allt medan en ljuvligt prinsess-söt Emma Watson försöker tämja det temperamentsfulla Odjuret.

I registolen sitter musikalvane Bill Condon (”Dreamgirls”) som går all-in på alla känsloknappar. Meningen är inte så mycket att presentera sagan för en ny generation. Snarare att alla gamla fans ska komma tillbaka i stora horder, och sjunga och gråta ikapp till den mest nostalgiskt laddade filmmusikalen sedan "Mamma Mia!". Det här är årets stora publikfest! 

Man kan förstås se väldigt cyniskt på en sådan "produkt", som det ändå är. Man kan tycka att 2017 års "Skönheten och Odjuret" inte drivs av ny berättarlust, utan av att sälja biljetter på en välkänd titel. Kränga soundtracks och Belle-dockor lär den också göra. Varför annars återberättar man den här historien nästan exakt som i filmen vi alla minns från barndomen?

Cynisk är jag också, till en början. Men det går inte många toner innan mitt hjärta smälter och jag kapitulerar. För även om man känner till historien så väl, så är det en som tål att återvändas till. Och även om man alltid vet vad som ska ske i denna scen, och i nästa, så är det ljuvligt att se "Skönheten och Odjuret" så jäkla snyggt uppdaterad. Ett visuellt mästerverk växer fram framför våra ögon, med detaljrika miljöer, teatraliska kostymer och storslagna musikalnummer. Det är en attack på alla sinnen, och jag kan inte, vill inte stå emot det.

Visst är det en trogen filmatisering. Ibland lite för noggrant kopierad från originalfilmen. Sånt gör förstås fansen nöjda och glada. Men denna "Skönheten och Odjuret" är ändå som bäst när den avviker från den väntade mallen - för en nyskriven sång eller en kort, självironisk replik. Här är det framför allt Josh Gad, som Gastons trogne tjänare Le Fou, som stjäl varje scen och lockar de högsta skratten. När filmen sedan gör en oväntad dykning ner i Belles tragiska bakgrund, är knappt ett öga torrt i salongen. 

Emellanåt blir CGI-festen lite för mättande. Det är en svår balansgång med karaktärer som Cogsworth eller Lumiére, som ska se trovärdiga ut i spelfilms-version, samtidigt som de gestaltas som överspelande, tecknade figurer. 

Jag blir inte heller helsåld på Odjurets design. Någonstans där under alla datoranimerade miner döljer sig "Downton Abbeys" Dan Stevens, men varelsen på bioduken förbryllar mest. Visst är Hollywood bra nära nu (vi såg fantastiska saker hända i ”Djungelboken”), men de kan fortfarande inte skapa CGI-karaktärer som övertygar helt.

Känslorna som uppstår mellan besten och flickan behöver man iallafall inte tvivla på. Emma Watson och Dan Stevens ser till att karaktärerna känns igen, samtidigt som de gör rollerna till sina egna, med mer kött på benen och något uppdaterade personlighetsdrag. Och som de kan sjunga! 

När eftertexterna rullar svävar jag nästan ut från biografen. Jag möts av leenden från publik i alla åldrar som fått något glimrande nostalgiskt i blicken. Och jag tänker att det här var ju en helt onödig remake, välbekant, inte alls originell... Och alldeles, alldeles underbar.
| 4 mars 2017 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (7)
3
Jag tycker på många sätt att den här är bättre än originalet. Skådespeleriet var bra. CGI:n hade kunnat vara bättre. Men det är onekligen något perverst att se en kvinna sända kärleksfulla blickar till en stor hund. Tur att han blev människa innan något hände mellan dem. Det är också tröttsamt det här ständiga budskapet att det är "människan som är odjuret". Ja ja ja människor kan vara grymma, vi vet det, men det betyder inte att artkorsningar mellan människa och djur är något att hoppa högt för. Nu var han ju förtrollad och ofrivilligen förvandlad och människa från början, yes yes, men många filmer håller på och glorifierar och upphöjer genetiska mutanter och jag säger er - det finns inget gott att hämta i det.. Människor är människor oavsett hur grymma, och djur är djur oavsett hur snälla. De ska inte blandas.
Läs mer
3
Mycket fin men knappast, på något sätt, revolutionerande eller ens nytt. Gillar originalet och kan den nästan utantill. Saknade klockrena skådespelarinsatser och något som gjorde filmen relevant för oss som är välbekanta med originalet. Med det sagt gör Watson en gedigen insats men att, återigen, se henne i slottsmiljö fick mig mer att tänka tillbaka på Hogwarts än något annat. Sen ska sägas att skådespelarlistan är bra men att dess talanger inte riktigt skiner igenom animeringen. Avslutande scenenerna är filmens behållning skådespelarmässigt. Overall en helt okej film som med Watsons insats får tre stjärnor.
Läs mer
3
En av barndomens favorit filmer har blivit verklighet och den följer nästan exakt Disneys original version men ändå blir det tyvärr lite too much av allt :( Min kompis höll på att dö av alla musikalnummer av mindre begåvade sångröster, om man ska ha en så stor musikal del så bör det kanske sjungas av riktiga proffs och inte skådespelarna själva, då blev det en väldigt ojämnt flöde-minst sagt :) Men som film har tycker jag ändå dem höll god standard, dem höll sig nästan minutiöst likt varje scen från original filmen men ändå fattades något, magin från den tecknade filmen nådde tyvärr inte ut till biopubliken och trots tappert försök blir det ingen kommande klassiker. Absolut en familjefilm, men inget wow men betyget blir ändå en godkänd trea för tappert försök... Cast:Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans mfl... AAA
Läs mer
Visa fler