Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

17 juli 2019 | 18:00

Lisa Henni om sitt misstag i nya "Rig 45": "Det blev helt knäpptyst!"

MovieZine kan genom en exklusiv intervju med Lisa Henni visa upp de första bilderna från den nya säsongen av Viaplays thrillerserie "Rig 45".
Inför den första säsongen av "Rig 45" så hyllade jag den med beskrivningen: "Agatha Christies "Poirot" möter Danny Boyles "Sunshine". När en rad besättningsmän ute på en oljerigg plötsligt börjar dö, en efter en, samtidigt som en storm hindrar dem alla från att kontakta omvärlden... ja, det kanske inte var världens mest originella grundstory - men den visade sig snabbt bli både spännande och riktigt underhållande.
 
Det ska därför bli riktigt kul att se vad Viaplay har lyckats koka ihop denna gången. Under vårt samtal med Lisa Henni, som spelar huvudrollen som läkaren Petra, hinner vi bland annat att diskutera vad vi kan förvänta oss av den nya säsongen, samt en första officiell titt på tre bilder ur den. Sen bjuder Lisa  även på en av de roligaste "bakom kulisserna"-misstagen jag har hört på väldigt länge. 
 
Large 01f416f2146872443f3ce788eea4607e rig45 20s2 202
Lisa Henni som Petra i den andra säsongen av "Rig 45". Foto: Viaplay
 
Den första säsongen var både spännande och riktigt underhållande. Vad kan du berätta om den nya säsongen?
 
- För Petra, min karaktär som jag spelar, kan jag säga att om den första säsongen handlade om hämnd - så handlar fortsättningen snarare om att sona för sina brott. Tittarna får också återvända till oljeriggen, där det fortfarande finns många obesvarade frågor... och plötsligt sätter hela den här mardrömmen igång igen. Den största frågan som väcks är givetvis - vem är det egentligen som ligger bakom alltihop? 
  
- På ett sätt går säsong 2 djupare in i historien, samtidigt som vi får se en hel del nya ansikten. Bland annat har vi norska Rune Temte ("Captain Marvel") som kliver ombord som den nya säsongens kapten på riggen. Sen har vi såklart också Filip Berg ("Svartsjön"), som spelar Petras döde bror Fredrik. Vi har också en ny regissör i år, den finske regissören Aku Louhimies ("Okänd soldat"). Han hade en väldigt stark och konstnärlig vision, som jag tycker tar den andra säsongen till en helt ny nivå!
 
Large 01f416f2146872443f3ce788eea4607e rig45 20s2 201
Lisa Henni som Petra i den andra säsongen av "Rig 45". Foto: Viaplay
 
Eftersom Filip Berg spelar din bror, som är död i den första säsongen... så gissar jag att ni kommer att använda er av tillbakablickar till händelser innan den förra säsongen också?
 
- Jag vill inte avslöja för mycket... men säsong 2 är definitivt en fortsättning av säsong 1, så ett sätt att få med den döde brorsan kan absolut vara genom tillbakablickar. Det är alltså ingen prequel-säsong om man säger så!
 
De tre första bilderna från den nya säsongen. På en av dem sitter du på en säng och ser inte direkt supermunter ut, ett par nycklar i någons hand skymtas också i samma bild. På en av de två andra verkar du vara tillbaka på jobbet som läkare, och på den sista ser det nästan ut som att du gömmer dig för någon. Finns det något mer du kan berätta om de här bilderna i nuläget?
 
- Serien börjar med att Petra har gått fri, men redan i det första avsnittet känner poliserna att det är något som inte stämmer. "Nyckel"-bilden är alltså från att de tar in henne på nya förhör, för att gräva lite djupare i hennes redogörelse kring händelserna i den första säsongen. Det blir liksom startskottet för den andra säsongen kan man säga.
 
- Petra är en läkare i grunden, vilket hon även var under den första säsongen - men ute på riggen då. Eftersom hon inledningsvis går helt fri från händelserna på riggen, återgår hon då till sitt gamla arbete och vanliga liv, som läkare. Vilket är vad vi får se en del av i "läkare"-bilden. Den tredje bilden får man nog ta och se den nya säsongen för att få lite mer klarhet kring!
 
Large 01f416f2146872443f3ce788eea4607e rig45 20s2 203
Lisa Henni som Petra i den andra säsongen av "Rig 45". Foto: Viaplay
 
Det låter som ett bra tips! Men först måste du berätta om vad som hände under inspelningarna på sjukhuset. Jag tror du vet vilken händelse jag syftar på...
 
- Haha, åh nej! Jodå, jag vet precis vad du menar. Vi spelade som sagt in ett gäng scener på ett riktigt sjukhus, utanför Dublin. Men där blev det lite av ett missförstånd, för jag trodde att vi hade hyrt hela avdelningen för inspelningarna - fast vi hade bara hyrt en mindre del av den. Från den delen som vi hyrde ledde några dörrar alltså ut till en "aktiv" del av sjukhuset, med en reception och ett litet väntrum, där det satt sjuka irländare som väntade på att få träffa sin doktor.
 
- Jag visste däremot inte om det... och hade precis fått på mig hela min "läkare-kostym", stetoskopet hängandes runt halsen och den vita rocken alltså. Jag fick lite feeling, och kände mig väl lite som en "Grey's Anatomy"-karaktär, så jag slängde upp dörrarna, gick ut... och skrek "lets save some lives mother fuckers". Men jag hade ju förväntat mig ett gäng statister och mina kollegor på andra sidan av dörren... och istället satt det alltså ett helt väntrum fullt av, småsjuka gubbar, tanter och en och annan småbarnsfamilj med sina barnvagnar.
 
Hur lång tid tog det för dig innan du förstod vad som hade hänt?
 
- Alltså det blev helt knäpptyst. Det gick att skära med kniv i stämningen där inne. Om man går till sjukhuset och väntar på att få träffa sin doktor, så mår man ju oftast inte så himla bra. Att då plötsligt få dörrarna uppslängda av någon som ser ut som en helt vanlig doktor, men som skriker likt en galning - och kallar alla i rummet för mother fuckers. Irländarna är dessutom kända för att vara ganska religiösa... helt knäpptyst.
 
- Det satt en kvinna vid receptionsdisken som började skruva lite på sig, och inte riktigt verkade veta vad hon skulle säga. Jag kollade mig omkring och insåg att det inte fanns något sätt att rädda situationen på... så, jag backade liksom tyst tillbaka in genom dörrarna och stängde dem framför mig.
 
 
Haha! Det får mig att tänka på det där klippet när Homer Simpsons backar in i häcken och försvinner.
 
- Haha, ja! Samtidigt som jag stängde dörrarna och vände mig om, stod såklart hela filmteamet där och vred sig av skratt. För av någon anledning hade visst alla förutom jag koll på var just de där dörrarna ledde, så de förstod ju direkt vad som hade hänt. Ja... det där fick man ju höra ganska länge under inspelningarna efteråt, haha!
 
Något säger mig att du kommer att få höra det även i fortsättningen. Men nu kan du åtminstone hänvisa till den här texten när du inte orkar dra hela storyn en gång till. Innan vi avslutar, vet du på ett ungefär när den andra säsongen förväntas få sin premiär på Viaplay?
 
- Jag har inget exakt datum än, men den kommer att få premiär någon gång under januari 2020 i alla fall!
 
I väntan på den nya säsongen av "Rig 45" kan man även passa på att se om den förra sommarens svenska storfilm, "Den blomstertid nu kommer" med Lisa i en av huvudrollerna, som nu går att se på C More.
 

Läs också: Vi måste prata om det grymma slutet av "Den blomstertid nu kommer"

 
Vad tyckte du om den första säsongen av "Rig 45" - och kommer du att ge den andra en chans? Kommentera gärna nedan!
| 17 juli 2019 18:00 |