Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

7 juni 2018 | 23:00

Viaplays nya thrillerserie "Rig 45" både underhåller och imponerar

Agatha Christies "Poirot" möter Danny Boyles "Sunshine" i Viaplays nya thrillerserie "Rig 45". MovieZine har sett avsnitt 1-3 inför premiären.
Visst, det finns en hel del klyschor i Viaplays nya originalserie "Rig 45". Upplägget med 10 besättningsmän, varav en (eller flera?) mördare mitt i bland dem, på en oljerigg mitt ute i Nordsjön - utan möjlighet att kontakta omvärlden. Byt ut Nordsjön mot rymden så har vi praktiskt taget Danny Boyles underbara "Sunshine".
 
Även om "Rig 45" aldrig kommer i närheten av "Sunshines" visuella bedrifter, ibland ser den till och med lite tråkig ut, så leverarar oljeriggens besättning på en rad andra plan. Av de avsnitt jag har fått ta del av, har jag hunnit bli både överraskad och imponerad över vilka vändningar handlingen tagit.
 
Tre avsnitt in har jag visserligen mina aningar, men det är både befriande och riktigt underhållande att veta att vad som helst kan komma att hända - vilket snabbt lär få mina misstankar att riktas mot någon annan i besättningen.
 
 
Lisa Henni, som tillsammans med David Dencik står för en av de tre första avsnittens starkaste insatser, beskrev nyligen själv handlingen (kort och koncist) i en intervju med MovieZine.
 
- Det går upp ganska fort för dem att en av dem är gärningsmannen. Samtidigt som intrigen tätnat blir det såklart storm utanför, så de kommer inte därifrån. De har ingen kontakt med omvärlden. Det är den perfekta setupen för en bra thriller! Isoleringen, kampen mot klockan, vem kan man lita på…?
 
 
Huvudet på spiken! Vem kan man egentligen lita på? Med endast sex avsnitt, där jag själv alltså hunnit halvvägs, känns det som att jag befinner mig mitt i ett mörkare avsnitt av Agatha Christies "Poirot" eller sommarfavoriten "Morden i Midsomer".
 
Det är fortfarande långt ifrån ett mästerverk, men riktigt underhållande - och trots allt en riktigt stark rekommendation från min sida. 
 
 
De två första avsnittet av "Rig 45" släpps på Viaplay under fredagen, den 8 juni. Gör er själva en tjänst och ge serien en chans - personligen har jag gillat den mer och mer för varje avsnitt.
 
Kommer du att ge "Rig 45" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 7 juni 2018 23:00 |