Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

4 juni 2018 | 15:00

Lisa Henni är dubbelt aktuell i sommar

Vi träffade skådespelerskan som får det kämpigt i både ”Rig 45” på tv och ”Den blomstertid nu kommer” på bio.
Lisa Henni slog igenom med en roll i ”Snabba Cash”-filmerna, och har de senaste åren varit flitig framför kameran. De närmaste veckorna är hon aktuell med inte mindre än två spännande, nya projekt: på bio med katastroffilmen ”Den blomstertid nu kommer” och på Viaplay med thrillerföljetongen ”Rig 45” - som hon kallar för ”Agatha Christie 2018”.

- Producenten ringde upp mig, och hon behövde bara presentera handlingen. Jag blev helt hooked och ville läsa manus så fort som möjligt. Jag sträckläste det, berättar Lisa för MovieZine.

”Rig 45” handlar om en grupp människor som är isolerade på en oljerigg, där mystiska olyckor börjar ske.

- Det går upp ganska fort för dem att en av dem är gärningsmannen. Samtidigt som intrigen tätnat blir det såklart storm utanför, så de kommer inte därifrån. De har ingen kontakt med omvärlden. Det är den perfekta setupen för en bra thriller! Isoleringen, kampen mot klockan, vem kan man lita på…?
 

Lisa Henni i "Rig 45" (Foto: Viaplay / Toppbild: Camilla Käller)
 
Lisa Henni spelar sjukvårdaren på oljeriggen, som ställs inför en rad svåra situationer. Hon omges av en internationell rollista med såväl nordiska som brittiska och irländska skådespelare.

- Det fungerar väldigt bra på en oljerigg. Där finns ofta ett internationellt team, eftersom man behöver så vitt skild expertis. Regissören är svensk, och fotografen också. Teamet runt omkring var från Irland. Svenska och engelska var arbetsspråket. För mig som behärskar båda språken var det inga problem, men jag kan tänka mig att det kanske var en frustration för någon som bara pratar engelska. Plötsligt säger regissören något till en norsk eller dansk skådis på svenska, haha. Men vi försökte hålla oss till engelska så att alla i rummet kunde förstå.

Och visst kändes det som att spela in en skandinavisk serie modell större, under de 3 månaderna som inspelningen pågick. Även författarna bakom serien - Roland Ulvselius, Ola Norén och Alexander Kantsjö - är svenskar.

- Vad som är så troligt spännande med dem är att de har erfarenhet av humor. De har en lång och gedigen erfarenhet av att skriva för skratt. Jag tror det är en extremt bra skola, för där ser man genast om en scen funkar eller inte. Skrattet blir termometern på det. Har man gått den skolan får man något gratis när det gäller att skriva en intrig för en thriller. Så är det här i varje avsnitt: snabba belöningar, det händer mycket, det är en tät intrig, tempot är väldigt högt.
 
 
Snart syns du också i ”Den blomstertid nu kommer”. Hur var den resan för dig?

- Jag har inte varit med från början. Jag tror att resan tog totalt sju år, men jag kom in för tre år sen. Det blir så otroligt spännande att se hur filmen tas emot. När man jobbat med något så länge, och så många bidragit med sin tid, sin arbetskraft och sitt slit. Den har ju gjorts på ett lite alternativt sätt. De har inte följt den vanliga vägen. Och den har kunnat göras för att väldigt många människor har ställt upp och trott på projektet. Annars hade det inte fungerat. Det ska bli så himla kul att se resultatet!

Berätta om ditt arbete med den och med filmkollektivet Crazy Pictures.

- Det var väldigt fint. Jag klev ombord när manus i stort sett var färdigskrivet men hade en bit kvar. Jag fick komma med input till min rollkaraktär. Det är inte alltid man får det utrymmet, men det är kul när man får vara med och påverka. Det blir väldigt levande då, tycker jag. Sen har det varit otroligt kul att jobba med just Crazy Pictures, för att de är såna visionärer. De inte har gått den traditionella vägen, så de ser inte samma hinder som kanske vissa andra ser. De ser möjligheterna - ”det här vill vi göra, hur gör vi det?” Sånt blir jag väldigt imponerad av. Det är så kul där nere i Norrköping, i den där enorma studion där de kan göra vad de vill.
 

En scen ur "Den blomstertid nu kommer" med Christoffer Nordenrot.
 
- Jag började jobba med dem redan under Poesi för fiskar-tiden. Deras kortfilmer höll väldigt hög kvalitet. ”De arbetslösa” har så sjukt snygga actionscener, med en biljakt igenom en byggnad… Redan där visade de vad de går för. Det har varit väldigt kul för mig att följa med på resan till långfilm. Det blir såklart väldigt spännande att se vad nästa steg är för dem!

Vad blir nästa steg för dig?

- Förra året var jag med i en komediserie på SVT, ”Fallet”. Den har sedan köpts av Netflix och verkligen hittat sin publik, vilket är jättekul! Jag vet inte exakt varför den hittade hem utomlands. Kanske för att när vi driver med ”nordic noir” som genre, är det roligare att se det utifrån? Jag vet inte. Men vi har iallafall vunnit priser internationellt, och nu i juni ska vi tävla i Monaco. Vi är bland annat nominerade för Bästa serie, och jag är nominerad för Bästa skådespelare. Det ska bli superkul! Sen finns det såklart snack om andra säsonger av lite allt möjligt, men det är för tidigt för att prata om.

Vad ser du själv i sommar?

- Jag har en favoritserie som heter ”Better Things”. Pamela Adlon spelar ensamstående morsa som är skådis, med tre barn. Det är bland det roligaste jag sett i hela mitt liv. Hon är helt fantastisk! Riktigt svart komedi. Jag tycker så mycket om den att jag har sparat de sista avsnitten…! (skratt) Jag vill inte att det ska ta slut, så bra är den. Jag kommer få det väldigt intensivt juni ut, men juli är min lediga månad. Jag köpte ett sommarhus förra året. Då ska jag vara där i juli och titta på de sista avsnitten av ”Better Things” och njuta.
 
 
"Rig 45" får premiär på Viaplay fredagen 8 juni. "Den blomstertid nu kommer" går upp på bio 20 juni.