Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

21 mars 2014 | 20:01

"Kvinnliga superhjältar ska oftast bara vara sexiga"

Black Widow är tillbaka. Vi pratar med Scarlett Johansson om hennes stora Marvelroll och utsikterna för en egen film.

"Captain America: Return of the First Avenger" möter vi än en gång Scarlett Johansson som den snabbskjutande och karatekickande Black Widow. Det har ryktats att karaktären ska få sin egen film om några år - men Johansson säger att det är något som ännu inte är bestämt.

- Vi har talat om det, idén finns. Men de här filmerna beror på vad fansen vill. Om dom vill se en film om Black Widow, då kommer den att bli gjord, säger hon till MovieZine i London.

- Det har gjorts för få superhjältefilmer om kvinnor. Oftast är deras roll bara att finnas där och se sexiga ut.

I "Captain America: Return of the First Avenger" får Black Widow tillsammans med titelkaraktären slåss mot den ondskefulla organisationen Hydra som försöker infiltrera och ta över S.H.I.E.L.D. Filmen börjar som politisk thriller (regissörerna Anthony och Joe Russo - de är bröder - säger att de är inspirerade av 70-talsthrillers som "Tre dagar för Condor") och blir sedan dundrande action. Scarlett Johansson säger:

- Jag vill göra så mycket av mina actionscener som möjligt, och inte bara låta stuntfolket göra det, hur bra de än är. Sedan kan vi skådespelare jämföra våra blåmärken. Jag har fighter med Frank Grillo, och han bankade verkligen skiten ur mig.

Och nu ska du göra "Avengers 2" med start om några veckor. Hur ska det gå, nu när du är gravid?

- Oh, come on.

Ok, vi byter ämne, vad tycker du bäst om med Black Widow?

- Jag tror att en del av hennes charm ligger i att hon tänker fort och att hon är cool. Jag tror att jag som skådespelare måste göra alla karaktärer jag spelar sympatiska för att kunna förstå dem. Och Black Widow har också en del oväntade sidor.

Vi får veta mer om henne i den här filmen.

- Ja, mer av hennes bakgrund. Hon har varit med om mycket, hon kommer från ett mycket mörkt förflutet, och hon känner att hon måste förmänskliga sig själv. Hon upptäcker att hon tar känslor, och jag tror inte hon sover så bra på nätterna. Hon har inte gjort aktiva val tidigare, hon har varit en "gun for hire", och det vore kul att kunna följa vad som händer med henne i en kommande film. Om det nu blir en sådan.

"The Avengers" blev en enorm framgång världen över. Känns det nervöst inför tvåan?

- Inte jag, men vore jag Joss Whedon, som ska regissera, så vore jag lamslagen av rädsla. Han måste ju försöka toppa den förra filmen. Men Joss verkar faktiskt väldigt lugn och fokuserad. Han kommer att lyckas med att introducera nya karaktärer samtidigt som han berättar om de gamla och fördjupar intrigen. Det är ett otroligt bra manus.

Finns det någon av dina tidigare filmer som du velat göra en uppföljare på?

- Ja, "The Spirit". Tyvärr så funkade inte filmen, men jag älskade min karaktär, Silken Floss. Hennes utseende, hennes attityd... det skulle ha varit riktigt kul att få spela henne igen.

Du började tidigt i filmbranschen, men till skillnad från måndag andra som gjort det har det hela tiden gått bra för dig med roller och inga skandaler. Hur tar du lyckats med det?

- Jag har haft tur. Jag har hela tiden fått bra roller och jag söker alltid det som utmanar mig. Varje roll har sin utmaning. Och jag ville redan från början göra det som kändes annorlunda. Ta till exempel "Under the Skin". Den gjorde jag för att testa mina gränser, för att testa hur bekväm jag var i mig själv.

"Captain America: Return of the First Avenger" har biopremiär på onsdag.

| 21 mars 2014 20:01 |