Intervju

Skribent

Mats Karlsson

19 december 2012 | 20:01

Kjell Bergqvist: "Uffe snackar inte i onödan"

Ingen huvudroll denna gång för Kjell Bergqvist i Ulf Malmros "Mammas pojkar".

För en gångs skull är det inte Kjell Bergqvist som är i fokus i Ulf Malmros nya film "Mammas Pojkar", utan här har skådespelaren mer en funktionsroll. Bergqvist berättar för MovieZine hur man bör agera när man inte har huvudrollen.

Har det någonsin hänt att du har tackat nej till en roll som Ulf har erbjudit dig?

- Nej nej, inte med Uffe har det hänt. Men annars händer det ofta, men inte med Uffe.

Varför inte?

- Därför att jag vet Uffes kvalitéer. Jag vet hur jävla förberedd han är. Det är den enda regissör jag inte behöver läsa manus för att tacka ja. Men det gör jag ju ändå. Ofta känner jag till innan det är skrivet vad det kommer att handla om, eftersom jag och Uffe har ständig kontakt. Vi är nära vänner efter alla år, så jag vet vad Uffe håller på med. Uffe snackar inte i onödan, förrän han har något konkret att komma med. Sedan bollar vi idéer med varandra.

Du brukar komma med egna idéer till Malmros filmer, så vad är ditt i "Mammas pojkar"?

- Inte så mycket egentligen. Man måste inse att man inte har huvudrollen. Den handlar faktiskt inte om mig. Det är en funktionsroll och jag ska inte försöka ta över scenerna och vara huvudfiguren. Det där märker man med andra skådespelare som kanske har två filmdagar om året och då vill de så jävla mycket. Man vill visa hela registret och visa varenda grimas man kan på en minut. Det är viktigt som skådis att inse att den här filmen handlar inte om mig.

Ulf, hur är Kjelle på inspelningsplatsen?

- När man pratar innan inspelningen är Kjelle bara positiv. Men på morgonen innan vi kör igång ser man hur den här maskinen går igång och då kommer proffset fram. Det är kul att se när han går in i rollen och det som är speciellt och när man nästan blir rädd för Kjelle, det är om han har en allvarlig scen. Det hände i "Ha ett underbart liv" där jag frågade honom om han var sur. Men han förklarade för mig att ska han vara sur i första scenen måste han börja redan på morgonen.

Kjell: Jag vet att jag själv kan säga det till folk som frågar om jag är klar: "Jag var färdig när jag vaknade imorse".

"Mammas pojkar" får biopremiär på juldagen.

| 19 december 2012 20:01 |