Exklusiv intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

28 september 2019 | 18:00

Julianna Margulies: "Hur många gånger har du rört ditt ansikte idag?"

Efter vårt samtal med Julianna Margulies, aktuell med läskiga "The Hot Zone", kommer du kanske tänka dig för innan du pillar dig i ansiktet nästa gång.
I våras, när miniserien "The Hot Zone" visades på National Geographic i USA, intervjuade vi "Game of Thrones"-stjärnan Liam Cunningham om hans roll i den läskiga serien. Mycket av hans tid i serien spenderades däremot i Afrika, vilket vi pratade en hel del om då. Nu har serien äntligen haft svensk premiär och denna gången kan vi bjuda på ett exklusivt samtal med seriens huvudrollsinnehavare, den Emmy och Golden Globe-vinnande skådespelerskan Julianna Margulies ("Cityaktuen", "The Good Wife").
 
Vi har på sistone haft turen att få beta av ett gäng riktigt bra och välgjorda miniserier, där den Emmy-vinnande "Chernobyl" kanske lyckats allra bäst under året. "The Hot Zone", som är läskig på ett liknande "det här kan faktiskt hända på riktigt"-sätt, är definitivt en serie som förtjänar att ges en ärlig chans. Serien visas just nu varje söndag på svenska National Geographic+, med dubbla avsnitt varje vecka.
 
Liam Cunningham under tillbakablickarna till ett ebola-utbrott i Kongo. 
 
Handlingen i "The Hot Zone" är baserad på Richard Prestons bok om det hemska Ebola-viruset, som börjar med att visa hur en man, någonstans i Afrika, insjuknar och börjar visa symtomen på sjukdomen med 90 % dödlighet. Därefter skiftar berättelsen fokus till de verkliga händelserna som utspelade sig på en forskningsanläggning med en massa apor i Reston, Virigina, år 1989. 
 
Lt. Col Nancy Jaax (Julianna Margulies), forskar på arméns institut för smittsamma sjukdomar, där även hennes man och kollega Jerry Jaax (Noah Emmerich) jobbar. När en okänd virussjukdom plötsligt gör att aporna i forskningsanläggningen börjar dö, blir det upp till Nancy att ta reda på orsaken - innan viruset sprider sig till någon människa. 
 
Julianna Margulies som Nancy Jaax, i en av skyddsdräkterna i "The Hot Zone".
 
Okej, jag bara måste fråga. Hur var det egentligen att vara inuti de där skyddsdräkterna? Det ser helt fruktansvärt klaustrofobiskt ut, vilket åtminstone en av karaktärerna i serien verkar hålla med om... men hur var det för dig?
 
Ja, det var fruktansvärt. Det är en bra beskrivning av det, haha. Det var nog den mest utmanande delen av den här inspelningen för mig. Jag visste inte riktigt - eller jag visste att jag hade lite klaustrofobiska tendenser - men jag hade nog inte förstått hur klaustrofobisk jag verkligen är, innan jag stängdes in i de där skyddsdräkterna under inspelningarna. Det var verkligen en utmaning, inte bara för att du bär omkring på en 25 kg tung gummidräkt och inte kan höra någon säga något, utan för att du kan inte höra dig själv prata heller, eftersom för att kunna cirkulera luften inne i dräkten så har man två stora fläktar på ryggen som surrar hela tiden. 
 
- Jag skickade faktiskt ett SMS till Nancy Jaax i slutet av en inspelningsdag, när jag hade varit inne i dräkten länge och skrev att "jag vet inte hur du gjorde det, min beundran för dig är högre än någonsin". Hon skrev tillbaka, och jag sparade faktiskt hennes svar, "att vara i skyddsdräkterna var min 'happy-place'; ingen kunde störa mig - utan jag kunde bara få göra mitt jobb ifred". Så, jag antar att det är skillnaden på att vara en patolog och en skådespelare, haha!
 
Liam Cunningham och Julianna Margulies i något mer lättburna skyddsdräkter.
 
Det finns en scen på en tågstation i serien, när vi får se hur alla ovetande passagerare tar sig i ansiktet utan att förstå hur farligt deras "vanliga" beteende egentligen kan vara. Har din tid på inspelningarna av "The Hot Zone" förändrat ditt eget beteende något?
 
- Oh ja! Jag har blivit supermedveten. Jag bor i New York och tar tunnelbanan varje dag. Sedan vi spelade in serien har jag börjat kolla på folk som håller i räcken eller på säten - och sedan tar sig i ansiktet. Jag har helt ändrat på mitt liv, nu bär jag omkring på handsprit i väskan överallt! Jag rör aldrig vid några stolpar på tunnelbanan och är väldigt medveten om hur många gånger jag faktiskt rör vid mitt eget ansikte. Vilket jag försöker att inte göra alls.
 
- Jag har arbetat med folk som är specialister på smittsamma sjukdomar som sagt att "folk som rör vid sina ansikten hela tiden blir alltid sjuka, men vi som arbetar med smittsamma sjukdomar rör inte vid våra - och vi blir inte sjuka". Det tåls att tänkas på, hur många gånger har du rört vid ditt ansikte idag? Det som gör det så läskigt i "The Hot Zone" är ju bland annat att man inte kan se ebola, du vet inte om det finns där eller inte. Samtidigt vill jag inte ha "bacillskräck" och bli någon som inte lever mitt liv fullt ut och är rädd för att röra vid allt, men den här rollen har definitivt gjort mig mer försiktig och medveten.
 
 
Skulle du kunna förklara titeln "The Hot Zone" lite, vad betyder det egentligen för en patolog?
 
- Oh, vilken bra fråga! Det finns en scen i början av serien när min karaktär hälsar sin kadett välkommen till "The Hot Zone". Vilket alltså är när man har gått igenom alla steg och säkerhetsåtgärder, som saneringskammaren och fått på sig skyddsdräkten - då släpps man in i "The Hot Zone". Där inne finns några av vår planets värsta och mest dödliga virus, som inte får släppas ut under några omständigheter, eftersom de kan starta en pandemi.
 
Du hade även, under lång tid, en stor roll i kultserien "Cityakuten" i vilken du fick slänga dig med väldigt mycket medicinsk mumbo-jumbo i dina repliker. Hjälpte det dig något inför din roll i "The Hot Zone"?
 
- Faktiskt inte. Jag trodde att det skulle vara en fördel, men helt ärligt, det är helt annat snack i forskningsvärlden. Under inspelningarna av "Cityaktuten" kunde jag åtminstone förstå det mesta jag skulle säga - typ vad en kateter är för något. När det kom till det vetenskapliga snacket i "The Hot Zone" så var det som ett helt nytt språk att lära sig, det kunde ta mig en vecka att lära mig vissa av monologerna. Det fanns såklart utmaningar med "Cityaktuen" också, men inte riktigt på samma nivå, som skådespelare är det alltid svårt att komma in och spela den typen av roller när du ska framstå som en expert på något du verkligen inte förstår. Så det blir väldigt mycket övning för att få det att låta så naturligt som möjligt!
 
Julianna Margulies och Noah Emmerich som det verkliga paret Nancy och Jerry Jaax.
 
Pratade du något med Jaax om hennes beslut att sätta sig själv i "skottlinjen" för vad som mycket väl hade kunnat vara ett dödligt ebola-utbrott? Med tanke på att hennes make var involverad i samma ärende så kunde deras barn mycket väl ha kunnat förlora båda sina föräldrar.
 
- Ja, så var det. Jag pratade faktiskt med henne om det, men hon tänkte aldrig riktigt på det så. Sättet hon arbetade på och levde sitt liv då var som en av de främsta experterna på det här området. Hon kunde inte se på det på något annat sätt, för då hade hon kanske inte kunnat göra vad hon var tvungen att göra - och hennes make visste vilka risker som hans frus arbete kom med.
 
- Men det fanns såklart även tillfällen - som när hon river hål på sin dräkt - när hon inser att hon faktiskt är dödlig och kan dö. Samtidigt visste hon att "okej, ja de är mina barn - men om jag inte gör det här kanske allas barn kommer att dö". Så hon tänkte bara på det som att hon gjorde sitt jobb.
 
 
"The Hot Zone" består av totalt sex avsnitt, varav de två första redan nu finns att se på National Geographic+, som du bland annat hittar direkt i Viaplay-appen. Nya dubbelavsnitt släpps varje söndag.
 

Läs också: ”The Hot Zone” - en serie som håller uppmärksamheten på helspänn

 
Kommer du att ge "The Hot Zone" en chans under hösten? Kommentera gärna nedan!
| 28 september 2019 18:00 |