TRIBECA 2019

Skribent

Annika Andersson

11 maj 2019 | 16:00

”The Hot Zone” - en serie som håller uppmärksamheten på helspänn

National Geographic står bakom den nya serien ”The Hot Zone”, baserad på Richard Prestons bok om det fruktade Ebola-viruset. MovieZine har sett de två första avsnitten av sex, som känns spännande, kompakta och riktigt intressanta.
Ät inte mat när du tittar på ”The Hot Zone”. Ebola-viruset ger blodiga sjukdomssympton, kräkningar och våldsamma svettattacker vilket har förstärkts i serien till splatterliknande effekter. Dessa kontrasteras mot riktig mat, som när vi får se dallrigt kött tas ur ugnen inifrån, vilket gör serien till ett riktigt dietpiller. Men så länge man inte tuggar på nåt är serien väldigt spännande, välgjord och kompakt – handlingen går framåt i rask takt utan onödiga pauser, och håller vår uppmärksamhet på helspänn.

Berättelsen, som är baserad på Richard Prestons bok om det fruktade Ebola-viruset, börjar med att visa sjukdomssymtom hos en man i Afrika, för att snart skifta fokuset till ett utbrott av ett okänt virus bland apor vid en forskningsanläggning i Reston, Virginia, år 1989. Lt. Col Nancy Jaax (Julianna Margulies), forskar på arméns institut för smittsamma sjukdomar, där även hennes man och kollega Jerry Jaax (Noah Emmerich) jobbar. Men en okänd sjukdom gör att aporna dör, och det blir upp till Nancy att hitta orsaken.
 
 
Handlingen drivs framåt som ett kriminaldrama, och känns väldigt dramatiserad om man betänker det fåtal amerikaner som faktiskt insjuknade i Ebola, jämför med exempelvis hur många som dör av diabetes, hjärtattacker, högt blodtryck, bilolyckor eller pistolskott för att nämna några exempel. Men vi har en inneboende rädsla för det okända, och det tog ett tag innan teamet förstod vad det var frågan om.

Det är en intressant värld som visas upp. Filmen använder sig skickligt av berättartekniker såsom att låta den erfarna Nancy ta med sig en ung rekryt (Lenny Platt) när hon ska in i labratoriets strängt övervakade och reglerade smittskyddszon 4. Det tillåter Nancy att guida honom, och oss, igenom säkerhetsproceduren steg- för-steg. Just den scenen känns för övrigt extra spännande för att det är en detaljerad verklighet som sällan visas upp på TV. Vi får mer inblickar här i hur det faktiskt går till, trots dramatiseringen, vilket håller uppmärksamheten på topp. Känns det här som en serie för dig?
 
 
"The Hot Zone" släpps om någon månad i USA så håll utkik efter Sverigedatum som borde följa snart därpå.
| 11 maj 2019 16:00 |