Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

12 maj 2019 | 16:00

"Problemet var bara att det kryllade av giftiga ormar"

MovieZine har snackat med "Game of Thrones"-skådespelaren Liam Cunningham om hans nya miniserie "The Hot Zone" samt slutet av världens största tv-serie.
Liam Cunningham har välförtjänt vunnit en plats i mångas hjärtan medan han sakta vuxit fram som en av de mest omtyckta sidokaraktärerna i hela "Game of Thrones", en av världens största tv-serier någonsin. Med endast två futtiga avsnitt kvar av "Game of Thrones" kan vi som har fallit för Cunninghams skådespel lyckligtvis se fram emot mer.
 
Han har nämligen landat en av de två största rollerna i den nya påkostade miniserien "The Hot Zone", från National Geographic. Serien berättar den sanna historien om hur alla höll på att missa att en testanläggning med ebola-smittade apor, bara några minuter utanför den amerikanska huvudstaden Washington D.C., var nära på att sluta med en katastrof under slutet av 1980-talet.
 
MovieZine har under vår exklusiva intervju med Cunningham både hunnit prata om slutet av superheta "Game of Thrones", bland annat om hur han kommer att se finalen och vad han tror Davos kommer att hitta på efteråt [om han överlever till slutet] samt massor om hans nya (grymt läskiga) miniserie "The Hot Zone".
 
Liam Cunningham som Dr. Wade Carter i "The Hot Zone".
 
Efter att ha spelat Davos Seaworth i "Game of Thrones" under större delen av det senaste decenniet, vad var det som lockade med rollen som Dr. Wade Carter i "The Hot Zone"?
 
- Det var många olika saker som gjorde mig intresserad av det här projektet. Först av allt på grund av att det var National Geographic som låg bakom det, vilket kändes som helt rätt ställe för den här serien att visas. För det andra så hade jag faktiskt hört talas om "incidenten" för en massa år sedan och mindes tydligt hur chockad jag blev över faktumet att ebola faktiskt hade spridits okontrollerat, bara några minuter utanför Washington D.C.
 
- Sedan, kanske viktigast av allt, tror jag inte att de flesta människorna runt om i världen har förstått vilken otroligt hemsk och farlig sjukdom som ebola kan vara. Eftersom den framför allt har plågat avlägsna delar av Afrika, som känns väldigt främmande för många av oss. Men med dagens förbindelser över världen så räcker det att en person som smittats med en särskilt elakartad form av ebola kliver ombord på ett flygplan mot västvärlden - och plötsligt kan vi befinna oss mitt i en fruktansvärd pandemi.
 
Jag måste erkänna att efter att ha sett hela "The Hot Zone" och även HBO:s "Chernobyl", har jag blivit mer lamslaget skräckslagen än vad jag någonsin blivit av en regelrätt skräckfilm eller tv-serie tidigare. Jag visste att det var illa, men inte att det faktiskt varit såhär nära att gå fullständigt åt helvete.
 
- Den meningen du precis sade där har nu gjort att hela inspelningen av "The Hot Zone" har varit värt det. Det har däremot inte varit vår mening att enbart skrämmas och måla upp en potentiellt hemsk framtid, utan det finns fortfarande saker som kan hjälpa till att stoppa spridningen av exempelvis ebola. Om vi sätter in rätt insatser så snabbt som möjligt. Men det förutsätter givetvis att folk faktiskt inser hur viktigt det är och att vi fortsätter forska, upplysa och förebygga.
 
Cunningham som Dr. Wade Carter och Julianna Margulies som Dr. Nancy Jaax i "The Hot Zone".
 
Om jag har förstått det rätt så kan man väl säga att du började förbereda dig för den här rollen redan för 35 år sedan? 
 
- Haha, ja det stämmer! Jag bodde och arbetade ute i bushen i olika delar av Afrika långt innan jag blev skådespelare. När jag kör omkring med jeepen i Kongo-scenerna så var det faktiskt med exakt samma känsla som när jag gjorde det för 35 år sedan, jag visste bara inte att jag höll på att förbereda mig för den här rollen redan då.
 
- När jag inte arbetar som skådespelare jobbar jag mycket med flyktingar och var exempelvis för mindre än ett år sedan både i norra Uganda och södra Sudan. Mycket av arbetet kring flyktingar där på plats har att göra med just specifikt hälsa, renlighet och tillgång till färskt vatten. Så jag hade definitivt en hel del förkunskap från det också. Men i "The Hot Zone" var det lyckligtvis Julianna Margulies och Topher Grace som tvingades dra de tyngre vetenskapslassen rent dialogmässigt.
 

"Det kändes verkligen som att vi befann oss vid Nordpolen"

 
Liam Cunningham som Davos Seaworth i "Game of Thrones"-avsnittet "The Long Night".
 
Vad var läskigast att spela in, "The Long Night"-slaget mot hundratals odöda i "Game of Thrones" eller tillbakablickarna från de ebolasmittade afrikanska byarna i "The Hot Zone"?
 
- Haha oj, bra jämförelse! Som skådespelare är man lyckligtvis sällan i någon verklig fara som tur är. "The Long Night" var mycket mer av en psykologisk terror för oss, på grund av att vi spelade in scenerna under 55 svinkalla nätter i norra Irland... men det kändes verkligen som att vi befann oss vid Nordpolen. Det var däremot egentligen bara att bita ihop och köra på och härda ut så gott det gick. När vi spelade in tillbakablickarna i Sydafrika till "The Hot Zone", fanns det faktiskt lite verklig fara för oss på plats.
 
- Vi behövde hitta någonstans i Sydafrika som kunde se ut som om det vore Kongo, där scenerna i serien utspelar sig, vilket vi också gjorde. Problemet var bara att det kryllade av giftiga ormar där, så vi var tvugna att ha med oss en ormexpert som fick gå runt och lyfta bort ormarna precis innan vi började spela in. Men det gav faktiskt scenerna lite ökad spänning, för man undrade ju såklart om han verkligen hade lyckats få bort alla, varje gång - eller om man skulle råka trampa rakt på en giftig orm mitt under inspelningen av en scen.
 
 
Jag gissar att du inte känner att det här är den första intervjun som du faktiskt får avslöja något på riktigt kring slutet av "Game of Thrones"?
 
- Haha nej, helt rätt gissat!
 
Tänkte att det var bäst att dubbelkolla. Jag sitter ju givetvis ändå på några teorier... där du helt enkelt får avgöra rimligheten på min favorit-teori genom att svara på huruvida du tror att Davos hade velat tjäna under Gendry som kung, eller om han då hellre hade dragit sig tillbaka till Stannis gamla ställe där Davos höll till i början av serien?
 
- Haha, jag ser vad du försökte göra där! Om Davos faktiskt lyckas överleva [de två sista avsnitten] brukar jag alltid säga att jag hoppas att han får sadla om och kan få bli vinexpert, med expertkunskap kring viner från Dorne-området. Det känns som att han förtjänar det efter allt han har sett.
 
- Jag har faktiskt hört flera komma med "Gendry på tronen"-teorier under ett tag tillbaka, särskilt nu efter det fjärde avsnittet denna säsongen när vår kära "Mother of Dragons" gjorde honom till lord av Storm's End. Jag antar att det faktiskt är en ganska rimlig "Game of Thrones"-teori ändå, i jämförelse med många andra... men om den är sann eller inte får du vänta ett tag till på att se!
 

"Jag skiter i att åka till det fina och glittriga Cannes"

 
Cunningham som Davos Seaworth och Kit Harington som Jon Snow i "Game of Thrones".
 
Hur kommer du att se de två sista avsnitten av "Game of Thrones"? Blir det tillsammans med några andra skådespelare från serien eller på egen hand hemma?
 
- Eftersom jag bor i Dublin så har jag fått stanna uppe till klockan 02.00 på natten och sett dem live tillsammans med min familj, hemma i soffan framför tvn. Vi ser nog på avsnitten som många andra familjer runt om i världen gör, som ett litet tv-event. En av mina döttrar brukar fixa mat åt oss alla och så sitter vi där hela familjen och ser avsnitten tillsammans.
 
- Det näst sista avsnittet kommer jag hinna se precis innan jag ska iväg och börja på ett nytt projekt i Madrid [som han visst inte fick prata närmare om än]. Sen var det tänkt att jag skulle ha varit i Cannes när finalavsnittet sändes, men jag sade att jag skiter i att åka till det fina och glittriga Cannes, till förmån för min egen soffa... hemma med familjen. Det är där, och ingen annanstans i världen, som jag vill ta farväl av "Game of Thrones".
 
 
Det låter helt perfekt! Du håller nu, precis som du sade, på att ta farväl av en av världens mest populära tv-serier någonsin. Hur känns det att samtidigt vara i startgroparna för en helt ny serie? Är ni rädda för att serien, trots den höga kvaliteten, ska falla mellan stolarna i det enorma utbudet som finns i tv-branschen just nu?
 
- När vi började med "Game of Thrones" var det ingen som trodde att det skulle växa till det fenomen det har blivit idag. Vi visste nog alltid att det skulle bli "bra", tack vare att det fanns väldigt bra folk involverade både framför och bakom kameran... men det går aldrig att förutse vad publiken faktiskt kommer att tycka om det i slutändan.
 
- Det är samma sak nu med "The Hot Zone", vi tycker verkligen att vi har något riktigt bra att erbjuda här. Fast det är omöjligt att veta vad publiken faktiskt kommer att tycka om det, vilket såklart är lite skrämmande för oss som verkligen hoppas att den ska lyckas nå ut till så många som möjligt.
 
 
De två sista avsnitten av "Game of Thrones" släpps här i Sverige på HBO Nordic och C More under de två kommande måndagarna. "The Hot Zone" har amerikansk premiär redan nu i slutet av maj, men kommer här i Sverige att sändas på svenska National Geographic under början av hösten. 
 
Vad tycker du om karaktären Davos i "Game of Thrones"? Kommer du ge "The Hot Zone" en chans i höst? Kommentera gärna nedan!
| 12 maj 2019 16:00 |