EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

2 februari 2018 | 17:00

Joel Kinnaman försvarar våldet i "Altered Carbon"

Vi pratar med Joel Kinnaman om den ultrablodiga sci-fi-serien på Netflix, och varför det kanske inte blir fler säsonger för hans del.
Joel Kinnaman spelar huvudrollen i Netflix påkostade sci-fi-serie ”Altered Carbon”, som har premiär i helgen. Det är kanske inte det mest självklara valet för rollen som Takeshi Kovacs - en asiatisk supersoldat - men så handlar det också om en framtid där det mänskliga medvetandet kan flyttas till andra kroppar som ett USB-minne. När Kovacs dödas väcks han upp igen, 250 år senare, för att hjälpa en mäktig man.

Jag åkte till Paris för att träffa Kinnaman och prata om hans hårda träning för den fysiska rollen, om det ständigt närvarande våldet, och om vilken ”sleeve” - extrakropp - han själv skulle välja om han fick chansen.

Hur skapade du din karaktär från första början?

- Jag är ingen metodskådespelare, men jag känner att varje roll kräver sin egna metod. Den här gången handlade det om en fysisk förvandling. Jag tränade i sex månader, 3-5 timmar om dagen, innan jag ens började jobba med karaktären. Sen faller allt på plats. Han är en person som alltid är på sin vakt, och det kom som en naturlig del av det fysiska arbetet. Jag inspirerades av stora kattdjur, lejon och tigrar, och hur de rör sig. De är avslappnade men alltid redo. Jag såg Kovacs på samma sätt. Även om han ser avslappnad ut, ska folk runtomkring känna sig nervösa.

Var du tvungen att provspela för rollen?

- Nej, de sände mig manuset och jag fick träffa Laeta (Kalogridis, seriens skapare). Jag förstod först inte vad det var. Jag blev skeptisk när jag förstod att det är viktigt att skapa en äkta värld i ett sådant här projekt. Att kunna kliva in i en annan värld, det kräver resurser som bara finns i påkostade filmer. Men jag fick förklarat för mig hur serien skulle bli, och insåg att det var något unikt. Då dök jag rakt in i det.
 
- Men även på inspelningen var jag förbluffad. Miljöerna var otroliga! Jag har gjort en del storfilmer i min karriär, men jag hade aldrig sett något lika storslaget. De har byggt upp en hel, levande stad, med broar, affärer och restauranger, regn och 400 statister i märkliga kläder… Jag behövde inte föreställa mig något, allt fanns där redo att kliva in i. Jag älskar när sci-fi förflyttar en till en annan värld, och att få känna som att man lever där.

När man ser på ”Altered Carbon” är det skrämmande att se hur tekniken utvecklas. Om kloning finns redan nu, vad kan då ske de kommande 500 åren. Håller du med?

- Ja, det är en läskig tanke. Vi har aldrig varit i en tidsera med så snabba tekniska framsteg. Redan om 50 år kan det bli dramatiskt annorlunda. Jag ser nästan ”Altered Carbon” som en väldigt konservativ serie, när det kommer till hur utvecklingen och evolutionen har förändrat samhället.
 
 
Och om du fick chansen att leva längre och byta kroppar, som de gör i serien, skulle du ta den?

- Ja! Det är svårt att tacka nej till, eller hur? Men det är också en del av problemet. Jag tror att serien har rätt i sin tes att om vi förlorar vår dödlighet, så förlorar vi grunden i vår mänsklighet. Jag tror det är sant. Vad som gör livet vackert, och vad som gör oss ödmjuka, är kopplat till det faktum att vi ska dö. Men om du gav mig personligen möjligheten att leva ett annat liv, eller leva för evigt, så skulle det vara svårt att säga nej.

Vad skulle du då välja för ”sleeve” i ditt nästa liv?

- Att vara LeBron James vore väl kul?
 
Du delar karaktär med Will Yun Lee och Byron Mann. Snackade ni någonsin ihop er?

- Nej, eftersom jag var först ut (skratt). När de började förbereda sig för sin tur och sin version av Kovacs, så pratade vi lite grann. Små fysiska attribut, till exempel hur jag håller armarna bakom ryggen. Jag vet att Will använde sig av det. En annan intressant sak var att jag läste en del forskning, man vet att hjärnans kontrollcenter skickar ut signaler till kroppen, men det sägs att kroppen också har sin intelligens. Jag tror på det. Jag tror att om du sätter ditt medvetande i en annan kropp, så skulle du påverkas av den kroppen. Du skulle bli en lite annorlunda version av dig själv, eftersom den kroppen har en egen historia.
 
 
Serien är väldigt våldsam, ibland för våldsam tänker jag.

- Vi skildrar en våldsam framtid. Serien vill också ge en känsla av att kroppen är något utbytbart. Det har inte samma värde som nu. Kropparna blir därför behandlade som något man kan byta ut, som en produkt. Det är en stor del av den berättelsen.

Relationen mellan Kovacs och Bancroft är intressant. Bancroft representerar allt som Kovacs avskyr. Men tror du det finns utrymme där för annat än hat, kanske i viss mån respekt?

- Ja, det är säkert. Det är vad som gör det lockande. Jag gillar hur Bancroft är skriven. Han börjar som en slags superskurk, Takeshis slavägare, men ser inser man att även han har en moral. Även om hans långa liv har gjort honom avtrubbad, så bryr han sig. Han har sina nyanser. Det finns definitivt respekt där under ytan. Allt blir mer intressant med ett extra lager.

Du verkar dras till plågade och komplexa karaktärer.

- Ja, jag gillar att spela människor med konflikter, som kämpar mot något men också mot sig själva. Jag gillar inte goda hjältar eller onda skurkar. Jag gillar människor som inte är perfekta, som är elaka, men som kanske menar väl.
 
 
Stannar du i karaktären när du filmar en sån här serie?

- Som sagt, varje roll har sin process. Jag blir alltid påverkad av varje roll jag spelar. Min stora utmaning här var att bära ansvaret som kommer med en bärande huvudroll. Jag hade aldrig riktigt gjort det förut. Jag gav mig själv en utmaning för att bidra till en god stämning på inspelningen. Jag ville skapa en atmosfär som jag skulle trivas i, en vänlig stämning där generositet uppmuntras och inga hon tillåts. Folk ska vara vänliga, jobba hårt och stötta varann.

- När jag gjorde ”Suicide Squad” blev jag så imponerad av hur Will Smith påverkade allas humör. Han lade mycket energi på att skapa en glad och kreativ miljö. Han gjorde så att alla såg fram emot att komma till inspelningen. Alla hade kul på jobbet, och då var vi 300 människor som jobbade där i sex månader. Han gjorde det till en lycklig plats för 300 personer, som sedan kunde gå hem till sina familjer med ett leende och med glada historier från arbetet. Det sprider en positivitet som ringar på vattnet. Jag insåg att jag hade möjligheten att skapa det. Så jag var tvungen att låta Kovacs dåliga humör bara vara till för kamerorna.
 
Du har kommit långt sedan ”Snabba cash”-trilogin för bara några år sen. Kan du tänka dig återvända till Sverige för mindre filmprojekt igen?

- Ja, jag skulle ha gjort en svensk film i år. Det föll isär. Riktigt tråkigt. Jag ser definitivt fram emot att hitta en svensk film. Men det är varför jag verkligen gillar att jobba med Netflix. Det har slagit stort i Sverige. Jag vet att när jag gör något på Netflix så kommer det att släppas för den svenska publiken samma dag. Det är faktiskt viktigt för mig.

- Jag känner att jag behöver göra en roll på svenska snart… annars förvandlas jag till Dolph Lundgren där jag inte kan prata svenska längre. Dolph Lundgren gjorde den där intervjun för 20 år sen, där han snackade riktigt usel svenska. Folk undrade ”vad fan…?” Jag medverkade i ”Skavlan” häromdagen och min hjärna stod still, jag hade inte pratat svenska på ett tag. Kvinnan som gjorde förintervjun var norsk, och jag kunde bara inte prata svenska. Hon frågade: ”Vill du hellre göra intervjun på engelska?” Herregud, om jag hade gjort det så är jag slut. Jag skulle aldrig kunna visa mig i Sverige igen.

På tal om komplexa karaktärer, kan du tänka dig spela Holden i ”The Killing” igen?

- Det hade väl varit kul. Jag föreslog en liten avslutande tv-film för dem. Men jag vet inte. Den sortens återföreningar brukar bli rätt cheesy. Om vi kom på en riktigt bra idé, så kanske.
 
 
Hur ser framtiden ut för ”Altered Carbon”? Är du kontrakterad för fler säsonger?

- Netflix har en policy att de inte pratar om en andra säsong förrän den första är släppt. Men när man ser serien kan man ifrågasätta ifall jag kan komma tillbaka.

Vanligtvis gör ju Netflix fler säsonger.

- Men kanske inte för karaktärer som byter kroppar.

Kommer du tillbaka till ”House of Cards”?

- Nej, säsong fem var min sista.

Vilken värld föredrar du då: politik eller science fiction?

- Science fiction, tror jag. Även om politk nuförtiden känns som science fiction.

Vad kan du säga om ”Suicide Squad 2”?

- De jobbar på det. Det sista jag hörde var att Gavin O’Connor och de skriver på ett manus, så vi får se när det är klart.
 
 
"Altered Carbon" finns nu att streama på Netflix.
| 2 februari 2018 17:00 |