Serie

Skribent

Alexander Kardelo

22 januari 2018 | 15:00

”Altered Carbon” - Netflix storsatsning är en brutal blockbuster i tv-serieform

Hur sköter sig Joel Kinnaman som stenhård actionhjälte? MovieZine förhandstittar på vinterns heta science fiction-snackis inför premiären.
Joel Kinnaman nystar i mordet på en rik knöl, samtidigt som han försöker överleva i en fientlig framtid. Sci-fi-deckaren ”Altered Carbon” är stundvis lika snygg som ”Blade Runner” och lika våldsam som ”John Wick”. Med andra ord en riktig blockbuster-injektion till Netflix utbud av originalserier.
 
 

Återfödd i en ny kropp

 
Det hela börjar när huvudpersonen dör. Takeshi Kovacs är en topptränad elitsoldat - en Envoy - som skjuts ihjäl, men väcks upp hundratals år senare med chansen till ett nytt liv.

Här kommer det fiffiga framtidsscenariot som ”Altered Carbon” bygger på: i framtiden kan alla människors medvetande sparas digitalt på en liten skiva inopererad i nacken. Någon behöver visst Kovacs unika expertis, så han (eller hans sinnen) återupplivas i ett nytt ”fodral” - en vältränad, svensk kropp, utlånad för ett speciellt uppdrag. Joel Kinnaman gör entré.
 
 
Mannen som behöver hans hjälp är den snuskigt rike och lika hänsynslöse affärsmannen Laurens Bancroft (spelad av James Purefoy), som skaffat sig en del fiender under sina 300 år vid liv. Förmögna män som Bancroft kan använda den moderna teknologin till att ständigt byta ut sina kroppar till nya och fräscha, och därmed leva för evigt. Moraliskt känsligt och knappast helt lagligt, men sådan är framtiden. Någon har dessvärre blivit förbannad och blåst ut skallen på Bancroft… vilket gjorde honom riktigt arg. Dessvärre minns han inte vem.

Motvilligt tar Kovacs uppdraget, då löftet om hans frihet är för bra att tacka nej till.... även om det löftet kommer från mäktig man som inte accepterar ett nej. Under den första säsongen har Kovacs alltså ett mord att lösa i en framtidsvärld där han inte riktigt hör hemma, och där både ryska gangsters och manipulativa Bancroft-släktingar kommer i hans väg.
 
 

En påkostad och ruggigt snygg framtidsvärld

 
Netflix nya storsatsning ska ha kostat runt 6-7 miljoner dollar per avsnitt. En budget högre än de tre första säsongerna av ”Game of Thrones”, påstås det. Pengarna har gått raka vägen in i helt förbluffande scenografi, och en och annan flygande bil.

”Blade Runner”-influenserna är tydliga, främst i den ständigt regniga och mörka staden Bay City (tidigare San Francisco), där de ljusskygga kvarteren lyses upp av tusentals neonskyltar. Antihjälten Kovacs far fram som John Wick i sin jakt på sanningen, och lämnar döda kroppar efter sig till polisens förtret. Om vi ändå pratar referenser lämnar detta fascinerande sci-fi-scenario vibbar av ”Black Mirror” och ”Minority Report”. I sina svagaste stunder påminner ”Altered Carbon” snarare om en fånig actionkomedi i stil med ”Demolition Man”. Det händer, som tur är, inte ofta.

Jag väljer att inte gå in för detaljerat på alla de andra karaktärer som dyker upp, ni får helt enkelt upptäcka många av seriens överraskningar själva. Kinnaman sköter sig iallafall utmärkt som vår plågade antihjälte, en supersoldat med hård yta men flera lager där under. Under seriens gång får vi tillbakablickar till hans barndom och hans träning (då spelas Kovacs av bl.a. Byron Mann och Will Yun Lee), med en större inblick i vad som driver honom.

Man får bara hoppas att Kinnaman får fortsätta axla huvudrollen. Det känns faktiskt inte helt självklart, i en värld där folk byter kroppar som andra byter kalsonger.
 
 

Upplägget kittlar fantasin…

 
”Altered Carbon” är författad av Richard K. Morgan, förmodligen på mer än ett sätt inspirerad av sci-fi-genrens gudfader Philip K. Dick. Cyberpunk-romanen som gavs år 2002  har fått två uppföljare, det finns med andra ord gott om material för kommande säsonger. Jag hoppas bland annat få utforska de andra världar och planeter som det pratas om - de inledande avsnitten håller sig enbart på jorden (när vi inte talar om virtuella verkligheter).

Som de bästa science fiction-historierna uppstår också moraliska frågor och tankekittlande scenarion. Hur skulle det till exempel vara att kunna leva ”för evigt”, utan att slöas ner av en gammal kropp eller ett minne som tynar bort? Vad händer om man kunde fira familjehögtider med sin döda mormor, eller snarare med hennes medvetande i en lånad kropp - skulle du ta den chansen? Och är det rätt att tillfälligt återuppliva ett mordoffer, om denne kan peka ut sin mördare?

”Altered Carbon” är inte i närheten lika filosofisk som tidigare nämnda ”Blade Runner”, eller ens någorlunda finkänslig. Här får skarpladdad ammunition alltid överrösta före de djupa frågorna, men de finns likväl där och kittlar hjärnbalken.
 
 

…men våldet kan bli för smaklöst

 
Något som lär göra ”Altered Carbon” omtalad, och kanske inte i helt positiva ord, är nakenheten och det blodiga våldet - ofta kombinerat. Tortyr och blodspillan är vardagsmat, vilket kan få många att stänga av. Även om vi är rejält "Game of Thrones"-skadade vid det här laget.

Redan i de första avsnitten blir omotiverat många kvinnor blir slagna eller mördade på brutala sätt. Det finns heller ingen vettig anledning för karaktärerna att ständigt röra sig mellan strippklubbar och horhus. Det skulle vara intressant att höra hur seriens skapare Laeta Kalogridis (hon är även manusförfattare och producent bakom ”Shutter Island” och ”Terminator: Genisys”) förklarar sina val.
 
Kontroversiellt eller inte, tiden får utvisa hur "Altered Carbon" tas emot. I sina bästa ögonblick är det en spännande och kittlande serie, som utmanar de största biofilmerna med sin ambitiösa visuella stil och snyggt koreograferade actionscener. Om androider någonsin drömde om film noir, skulle det nog kunna se ut så här.
 
 
Alla tio avsnitt av ”Altered Carbon” släpps den 2 februari.
| 22 januari 2018 15:00 |