EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

25 juli 2015 | 18:00

Jens Hultén tar farväl av Seth Rydell

Så blev han film-Sveriges mest älskade bad guy: ”Jag ville skapa en människa, inte en kliché”.
Filmerna heter ”Johan Falk”, men frågan är om inte Seth Rydell är den egentliga stjärnan. Den oberäknelige gangstern med hårda knogar och vass tunga har under årens lopp visat sig vara en mångbottnad karaktär som är lätt att älska. Vi pratar med skådespelaren Jens Hultén inför de allra sista filmerna.

- Den här säsongen blev det som vi hade hoppats. Ännu bättre, på riktigt. Lika mycket som serien hade höjt sig från första till andra säsongen, så mycket bättre blir den också från tvåan till trean, säger en nöjd skådis som just har fått se alla fem färdigklippta filmerna.

- Allt står på sin spets, hela tiden. Det är tajtare regisserat, med en bättre nerv. 

I sommarens omgång, som började med ”Johan Falk - Ur askan i elden”, har Rydells gäng blivit större. Samtidigt börjar han på allvar omvärdera sin roll som gängledare, när papparollen kallar.

- De är ett gammalt gäng som suttit inne i 8, 9 år, med en frontfigur som spelas av Björn Bengtsson. Man förstår att Seth har en gång i tiden tagit in honom, ungefär som han tog in Frank Wagner, och startat upp gänget tillsammans med honom. Sedan åkte han in på kåken, träffar massa gubbar där, och så muckar de allihopa samtidigt av en händelse. De söker upp Seth och tanken är att de ska bli ett stort gäng igen. Men Seth har andra idéer om sitt. Han börjar ju bli gammal nu.För att vara filmgangster har Seth överlevt oväntat många filmer. Det var inte alltid tänkt så, berättar Jens.

- Jag fick provfilma för rollen som Frank Wagners chef. Jag trodde att han skulle vara med i tre filmer och sedan åka in i fängelse. Sen började det snackas om en tvåa, och att hans roll skulle växa. För att han tydligen hade blivit väldigt populär. 

Många som är insatta i den kriminella världen har berömt Falk-filmerna för deras realism. Verklighetskänslan är något som seriens skapare Anders Nilsson och regissörerna har lagt stor vikt vid från första början. För Jens Hultén ligger utmaningen i att skapa en karaktär som känns äkta.

- Det är klart man kan klistra på sig tatueringar och bara vara farlig och göra rån. Men lika väl som Jakob Eklunds karaktär visar en pappa som tar på sig hölstret och går ut och jobbar, lika mycket visar jag en kille som lägger av sig pistolen hemma och försöker göra välling åt sitt barn. Det tycker jag är intressantare, som skådis. Att springa runt och skjuta är ganska tråkigt.

- När jag fick rollen så ville jag göra en människa. Inte en kliché. Då ingår det att stå och prata vapen med en bebis i famnen. I sista säsongen har vi fått ännu mer frihet att forma våra karaktärer. Vi har fått sitta med i writer’s room och tycka till om vår utveckling. Vilken ynnest!


Jens Hultén och Tom Cruise på filmpremiär i Wien.

Närmast får han spänna musklerna i betydligt större sammanhang. Jens Hultén spelar en svensktalande gangster med öknamnet The Bone Doctor i sommarens ”Mission: Impossible - Rogue Nation”.

- Ja, det är också en roll som växte och växte. Jag fick en ganska bra scen i början av filmen, men sen var det tanken att karaktären skulle försvinna. När jag kom dit så fick jag en annan scen, som jag inte kände igen. När jag frågade regissören sa han: ”Yeah, yeah, yeah! We’re gonna keep the character.” Jag var så bra så de ville göra honom till en centralare figur i filmen. Så det var bara att haka på det. Det var roligt, jävligt kul. Det är en ganska hemlig intrig, så jag kan inte säga något och avslöja allt.

Där väntar flera slagsmål, skottlossningar och jakter med huvudrollsinnehavaren Tom Cruise, men de galnaste stuntsen har Hollywoodstjärnan sparat åt sig själv.

- Tom är tydligen väldigt förtjust i att göra sådana saker själv, som att hänga från ett flygplan. Jag vet inte om jag skulle göra det själv… Jag är ganska rädd av mig. Jag är inte så sugen på att bevisa att jag kan farliga saker. Tom är betydligt tuffare än vad jag är. Men när man väl är där och är adrenalistinn, då gör man mer än vad man tror att man klarar av. 


Snart finaldags för Jens Hultén och Jakob Eklund i "Johan Falk - Slutet".

Senare i augusti är det dags att vinka farväl av både Johan Falk och ärkefienden Seth Rydell. Sista filmen heter ”Johan Falk - Slutet” och Jens Hultén tror att fansen kommer känna sig mer än nöjda med den sista säsongen.

- Det hade varit tråkigt att sluta med insikten att ”Fan, nu har vi bara två bra filmer av fem”. Men det blev inte så. Alla håller, på riktigt. Nu kan vi bara sitta och hoppas att folk gillar det. Det är jag övertygad om att de gör.

- De kommer säkert ändå vilja ha mer, haha! Men hellre det än motsatsen.

Läs också:

| 25 juli 2015 18:00 |