Johan Falk - Slutet (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Alla trådar knyts ihop i denna den sista GSI-filmen någonsin. "Johan Falk - Slutet" är den sista av fem nya filmer i den stenhårda och intensivt spännande historien om Göteborgspolisens specialstyrka GSI. Även denna sista säsong är inspirerad av verkliga händelser, brottsfall, infiltratörer och poliser.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: JOHAN FALK - SLUTET

Nostalgisk och actionladdad avslutning
16 år kan tära på en man, och när han dessutom fått en hel massa maffia efter sig är det inte konstigt om supersnuten Johan Falk ser lite trött ut. För trött för att ens överleva "Slutet"? En högst giltig fråga, och vägen till svaret är allt annat än lätt.
Sin vana trogen kastar Team Anders Nilsson (hädanefter kallad TAN, och jag önskar verkligen att jag kommit på benämningen långt tidigare, för även om Anders Nilsson i praktiken fungerar som showrunner har hans arbete som regissör och manusförfattare allt mer minskat under seriens gång) rakt in i jävelskapet. En svepande bild av Göteborg, någon skriker, och kameran för oss till tortyren av en återkommande karaktär som kanske eller kanske inte förtjänar ett bättre öde. Så börjar vägen mot slutet. Att som brukligt mer i detalj beskriva upplägget är svårt, för det är här en hel säsongs händelser och trådar kulminerar. Med såväl råge som vete.

Och action. Mycket härlig action.

Precis som under hela säsongen finns det också gott om vinkningar tillbaka i tiden. Gamla karaktärer har återvänt och tidigare händelser visar sig spela roll. Det görs en återkoppling till ursprungstrilogin, en karaktär som visade sig ha anknytning till skit som kommer upp i ljuset nu, vilket för all del är en efterhandskonstruktion men det fungerar. Ett enkelt sätt att både flirta med nostalgisk publik och att ge lite extra tyngd åt skurkarnas agenda.

Det fanns en sak som störde mig ganska rejält med de två föregående filmerna i säsongen, "Blodsdiamanter" och "Lockdown", nämligen av en stressad handling, av att TAN hade behövt en film eller två till för att på ett tillfredsställande sätt låta historien spelas ut så naturligt som möjligt. Jag hoppades ändå det skulle tillåta sista filmen att rulla smidigt, så hela serien kunde bindas ihop med den där tillfredsställelsen, och där tycker jag man lyckades.

Det är inte nödvändigtvis det mest smidiga av historieberättande vi ser. Logiken får ta ett par skutt, karaktärer styr emellanåt av en lite väl påträngande manusförfattare (något som framför allt karaktären Seth Rydell emellanåt får lida för), men det finns åtminstone ett tydligt mål och ett genomtänkt slut. Vi har såväl tidigare under säsongen gång som i "Slutet" sett ett par kännbara dödsfall, som i sig hjälpt till att höja riskfaktorn här. Gjort det svårare att gissa. 

Och hur det än går för karaktärerna, om de lever eller dör eller fortsätter sina liv i den värld TAN har skapat, har den här filmserien med all önskvärd emotionella tydlighet nått sin vägs ände. På ett bra sätt. Det må vara slut, det gör kanske lite ont, men det är okej. Det är helt okej.

Läs fler recensioner:
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
bonk
jönssonligan.
Onge
Kanske inte riktigt lika intensiv och spännande som Blodsdiamanter och Lockdown men ändå en sjuhelsikes rulle där allt knyts ihop på ett fantastisk sätt med sköna twistar, funderingar och tårar. Synd att de två första filmerna i sista säsongen var lite tråkigare och sämre, men som helhet en mycket bra säsong som förhoppningsvis kommer i en bluray-box som två tidigare säsonger och givet inköp för att sponsra TAN och Co :-)
4/5
retard_messiah
SPOILER varning för er som ännu inte sett filmen. Sluta att läsa denna kommentar nu i så fall.

Jag tyckte filmen var en riktigt nice avslutning på serien. Det enda som stör mig är att man inte fick ett ännu mer fysiskt bevis på att Johan Falk verkligen överlevde i slutet. Ett frågetecken vill man ju inte att en sådan lång serie av filmer ska avslutas med. Men man får väl anta att han gjorde det. Det kanske manusförfattarens plan att man just ska få sig en tankeställare i slutet.
Jigsaw Svar på retard_messiah för
Klart han överlevde. Han va riktigt smart och jag tror att Johan sitter på Island me familjen och räknar till 8 på sina 2 händer för sitt barnbarn:-)
retard_messiah Svar på retard_messiah för
ja förmodligen. sedan säger han "Fy fan! Två fingrar saknas". Och Seth och snuten han var infiltratör åt blev väl förmodligen ett par till slut.
Visa fler (1)

Relaterade filmer