Johan Falk - Tyst diplomati (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Johan Falks kollega från säkerhetsbranschen, Pernilla Vasquez (Alexandra Rapaport), dyker oväntat upp när Göteborgspolisens specialenhet GSI är på spaning uppe i Stockholm. Det egendomliga är att Pernilla verkar lotsa några misstänkta terrorister, förser dem med avancerade vapen, för att i centrala Stockholm mörda en diplomat. Men väldigt lite är vad det ser ut att vara när händelserna sätts i rullning.
Samtidigt ökar de inre spänningarna i Seths Rydells gäng när hans gamle ungdomsvän och gängets andreman sen urminnes tider, Jack Rolander, mer och mer misstänker att Seth samarbetar med polisen. Seth får också problem med en ny kriminell gruppering, kavkazmaffian, som etablerat ett MMA-gym i Kortedala. Och GSI inser plötsligt att händelserna de varit med om de senaste åren, allt hänger ihop. Men hur?
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: JOHAN FALK - TYST DIPLOMATI

En livvakt kommer tillbaka
Tredje säsongen fortsätter, och nog känns det mer som en säsong än tidigare med "Tyst diplomati", där vi får återse en gammal bekant. Spänningen håller i sig i vad som har god potential att bli den bästa säsongen av "Johan Falk".
Den gamla bekanta är Pernilla Vasquez, senast sedd i den där andra fristående Falk-filmen "Livvakterna" och återigen spelad av Alexandra Rapaport. Hennes väg korsas med Johan Falk när våra vänner i gruppen för särskilda insatser är i Stockholm på spaningsuppdrag. Men exakt vad Pernilla gör där, är varken klart eller tydligt, och svaren hon ger verkar inte helt sanningsenliga. Vilket inte känns speciellt lugnande, när hon numera rör sig i sällskap av såväl terrorister som Seth Rydell.

Och det är väl framför allt här den lyckade seriekänslan kommer in i bilden. För i jämförelse med tidigare säsonger, tycker jag den (åtminstone två avsnitt in) känns som att man inte lika starkt försökt få filmerna fungera för sig själva. Även om "Tyst diplomati" har ett eget fall, är det kopplat till säsongens storyline, som i sin tur rullar på utan någon tanke om att vara självständigt.

Det ser även ut som om Helén Falk kommer få en större roll. Marie Richardson har i sin roll som Johan Falks sambo och sedermera fru varit pinsamt underanvänd, och även om den ökade tiden i bild här inte har varit djup eller skådespelarmässigt matnyttig, är det bättre än tidigare i serien. Och ger en viss förhoppning om intressantare saker framöver.

Alexandra Rapaport gör också ett bra jobb. Hon ger balans och trovärdighet till en människa som försatts i en omöjlig situation.

Actionscenerna fortsätter hålla hög nivå, i "Tyst diplomati" gillade jag mest ett brutalt slagsmål på Djurgården. En av få actionsekvenser i filmen, får medges, men handlingen höll mig ändå tillräckligt nyfiken för att skapa ordentlig spänning. Historien, nedtecknad av Richard Holm och Tage Åström, har ett par snygga vändningar och känns egentligen aldrig förutsägbar. "Johan Falk" kan också kosta på sig att vara lite råare, lite mer omoralisk, än många andra svenska deckare.

För all del, manuset är inte utan förseelser (som ett par smärre hål i plotten eller några repliker som även den mest uthålligare "Johan Falk"-diggaren vrider sig för), men så länge helheten är så underhållande som de här filmerna, då är jag villig att bortse från dem.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
engmar
Tyckte den var helt ok. För lite set och för mycket fokus på annat var problemet. Men höll en jämn spänning rakt igenom annars. 3/5
Onge
Seg och tråkig story för att vara Falk. För få skurkar, action och känslor. Nu måste dessa filmer ta sig rejält de tre sista filmerna för att sista säsongen ska leva upp till sitt rykte.
2+/5
Visa fler (2)

Relaterade filmer