Johan Falk - Tyst diplomati 2015

Action Deckare Thriller
Sverige
94 MIN
Svenska
Johan Falk - Tyst diplomati poster

Synopsis

Johan Falks kollega från säkerhetsbranschen, Pernilla Vasquez , dyker oväntat upp när Göteborgspolisens specialenhet GSI är på spaning uppe i Stockholm. Det egendomliga är att Pernilla verkar lotsa några misstänkta terrorister, för att mörda en diplomat på plats. Samtidigt ökar de inre spänningarna i Seths Rydells gäng när hans gamle ungdomsvän, Jack Rolander, alltmer misstänker att Seth samarbetar med polisen. Seth får också problem med kavkazmaffian, som etablerat ett MMA-gym i Kortedala.
Ditt betyg
3.3 av 442 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Johan Falk 14 - Tyst diplomati
DVD-premiär
13 juli 2015
Digitalpremiär
25 juni 2015
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

26 juni 2015 | 22:10

En livvakt kommer tillbaka

Tredje säsongen fortsätter, och nog känns det mer som en säsong än tidigare med "Tyst diplomati", där vi får återse en gammal bekant. Spänningen håller i sig i vad som har god potential att bli den bästa säsongen av "Johan Falk".
Den gamla bekanta är Pernilla Vasquez, senast sedd i den där andra fristående Falk-filmen "Livvakterna" och återigen spelad av Alexandra Rapaport. Hennes väg korsas med Johan Falk när våra vänner i gruppen för särskilda insatser är i Stockholm på spaningsuppdrag. Men exakt vad Pernilla gör där, är varken klart eller tydligt, och svaren hon ger verkar inte helt sanningsenliga. Vilket inte känns speciellt lugnande, när hon numera rör sig i sällskap av såväl terrorister som Seth Rydell.

Och det är väl framför allt här den lyckade seriekänslan kommer in i bilden. För i jämförelse med tidigare säsonger, tycker jag den (åtminstone två avsnitt in) känns som att man inte lika starkt försökt få filmerna fungera för sig själva. Även om "Tyst diplomati" har ett eget fall, är det kopplat till säsongens storyline, som i sin tur rullar på utan någon tanke om att vara självständigt.

Det ser även ut som om Helén Falk kommer få en större roll. Marie Richardson har i sin roll som Johan Falks sambo och sedermera fru varit pinsamt underanvänd, och även om den ökade tiden i bild här inte har varit djup eller skådespelarmässigt matnyttig, är det bättre än tidigare i serien. Och ger en viss förhoppning om intressantare saker framöver.

Alexandra Rapaport gör också ett bra jobb. Hon ger balans och trovärdighet till en människa som försatts i en omöjlig situation.

Actionscenerna fortsätter hålla hög nivå, i "Tyst diplomati" gillade jag mest ett brutalt slagsmål på Djurgården. En av få actionsekvenser i filmen, får medges, men handlingen höll mig ändå tillräckligt nyfiken för att skapa ordentlig spänning. Historien, nedtecknad av Richard Holm och Tage Åström, har ett par snygga vändningar och känns egentligen aldrig förutsägbar. "Johan Falk" kan också kosta på sig att vara lite råare, lite mer omoralisk, än många andra svenska deckare.

För all del, manuset är inte utan förseelser (som ett par smärre hål i plotten eller några repliker som även den mest uthålligare "Johan Falk"-diggaren vrider sig för), men så länge helheten är så underhållande som de här filmerna, då är jag villig att bortse från dem.
| 26 juni 2015 22:10 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Johan Falk - Tyst diplomati
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu