Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

25 mars 2019 | 21:30

Möt tjejerna som slår tillbaka i "Assassination Nation"

MovieZine pratar med Hari Nef, aktuell som skarpskjutande skolflicka i satiriska thrillern "Assassination Nation".
Fyra high school-tjejer, beväpnade till tänderna, slåss för sin överlevnad när hela staden Salem vänder sig emot dem. "Assassination Nation" är en våldsam och mycket underhållande skildring av en häxjakt i Instagram-tider, där allas hemligheter bara är några klick bort. En rå hämndrulle med ett budskap som kommer rätt i #metoo-tider. Jag fick chansen att prata med en av filmens huvudroller, modellen och skådespelerskan Hari Nef, om vårens kanske mest girlpower-laddade film.

Vad drog dig till rollen som Bex?

- Jag tyckte att manuset var uppfriskande modigt. Speciellt i hur unga tonårstjejer representeras, på ett mycket ärligt och mångfacetterat sätt. Det skydde inte från provokativt innehåll och deras dubbla natur, deras brister. Det var brutalt ärligt. Jag ser ofta att tonårstjejer skildras på ett rumsrent sätt, nedtonat, det ska ju säljas in till en ung publik. Men den unga publiken av idag har kommit mycket längre än vad media vill tro. Jag drogs till ärligheten. Speciellt i dialogen, det lät precis som jag talar med mina vänner. Vi slogs alla av hur överraskande autentiskt det var, speciellt för att vara skrivet av en vit man i 30-årsåldern. Så fascinerande.

Och ni har en fantastisk kemi, hur jobbade du ihop med de andra tjejerna? Det känns som att ni har varit vänner för alltid.

- Det kändes inte som ett jobb. Vi hade bara kul både på inspelningen och utanför. Sam Levinson (regissören) flög oss alla till New Orleans och släppte av oss mitt i Mardi Gras-festivalen. Det är ett enormt firande, så det fanns gott om trubbel att hamna i. Det drog vi nytta av, vi hade väldigt kul. Ibland för kul. Men det hjälpte oss att komma in i rätt stämning inför filmen.
 
 
Handlingen är rätt flippad. Men där finns ändå något som vi kan relatera till. Jag tänker på baksidan med internet och sociala medier. Vad tror du att filmen har för budskap till unga människor?

- Det man kan ta med sig från filmen är idén att alltid utgå från empati. Speciellt när man interagerar med andra online. Folk drar lätt snabba slutsatser, och på internet kan man enkelt skilja sig själv från sina handlingar. Folk beter sig annorlunda när de interagerar med en skärm och man ser inte människan där bakom. Det är det moraliska budskapet.
 
- Men i slutändan handlar filmen om att ha roligt, att få med sina vänner på bio och må bra. Vi behöver inte fastna vid alla allvarliga teman. Det här är underhållning. Och jag älskade filmen på så vis. Den handlar om att ha kul, speciellt om du är en tjej. Det är spännande och kanske lite förlösande.
 
Det är kul och underhållande, som du säger, men filmen har också mycket girl power. Det handlar om kvinnor som slåss för sin överlevnad...

- Ja, vad är roligare än girl power?

Men tror du det gör filmen än mer relevant och viktig idag, speciellt för en kvinnlig publik?

- Det är en fantasi. Men också en fantasi som berör mycket av det som unga kvinnor går igenom idag. Vi har alla varit utsatta, vi har alla blivit någons mål vare sig på nätet eller i verkliga livet. Vi har alla varit eller känt oss förföljda av samhället på ett eller annat sätt. Det finns ingen regelbok om hur man ska hantera det. Men de här fyra tjejerna... deras liv hänger på det, så de måste slå tillbaks. Även om det är mer överdrivet än vår vardag så tror jag att det låter den kvinnliga publiken leva ut en fantasi, ett slags "What if?"-scenario. Vi har alla någon gång önskat att vi kunde slå tillbaka. Fantasin är rotad i verkligheten. Jag säger inte att vi ska ge oss ut på gatorna med vapen, men det är kul att se när vi gör det.
 
 
Ni har en svensk skådespelare i rollistan, Bill Skarsgård. Fick ni umgås något på inspelningen?

- Jag hade mycket kul med Bill när vi spelade in filmen. Han är en riktigt gullig kille, och en superbegåvad skådespelare. Jag älskar att se honom arbeta. Han är supercharmerande. Sverige borde vara väldigt stolta över honom, haha.
 
Det är vi! Ni har också en väldigt begåvad regissör. Sam Levinson gör här sin andra långfilm. Kan du berätta om hur det var att jobba med Sam?

- Sam är en livslång vän... eller blir det iallafall, hoppas jag. Vi träffades bara för ett par år sen, men vi blev väldigt nära. Han är så modig. Nästan skruvad i hur långt han går med sina idéer, han tänjer verkligen på gränserna. Men samtidigt är han så generös och snäll. Han förstår att de bästa samarbetet kommer ur total öppenhet och empati.

- Jag tror att Sam är medveten om sitt privilegium när han skriver och regisserar film. Han är en man i förarsätet på en kvinnodriven film. Det kommer med ett ansvar. När jag fick rollen mailade han mig direkt och skrev att vad jag än behöver, om jag har några idéer eller frågor, så kunde jag komma till honom när som helst. Vi kunde alltid ha en diskussion och göra ändringar i manus. Han gav oss en unik kontroll över hur karaktärerna skulle porträtteras. Han var en god lyssnare.

- Jag tycker det är så fascinerande, när folk frågar honom hur han kan skriva så levande kvinnoporträtt med tanke på vem han är. Han beskriver sin process med att han bara går ut på nätet och lyssnar på de tusentals tjejer som pratar om sina liv online. De som gör inlägg om sina liv och skriker eller viskar ut i tomma intet, ut på internet. Allt finns där om man letar efter det. Man undrar varför inte fler filmskapare jobbar som han gör. Det borde inte vara svårt, men han är ett undantag. Jag avgudar honom, han är briljant.
 
Vilka slags filmer gillar du själv, och vad bingetittar du helst på?
 
- Jag försöker utbilda mig själv inom film. Så jag är öppen för att se allt som utmanar och konfronterar tittaren. Jag dras vanligtvis till filmer med kvinnliga karaktärer och kvinnliga historier. Jag fångas också av filmer och tv-serier som frångår från realism på ett sätt, gärna något surrealistiskt i David Lynchs anda. Just nu ser jag "Breaking Bad", jag är lite sen men den är bingevänlig.
 
 
"Assassination Nation" finns nu att streama digitalt och köpa på bluray.
| 25 mars 2019 21:30 |