Intervju

Skribent

Mats Karlsson

21 augusti 2014 | 18:00

I syndens näste med Robert Rodriguez

"Det finns inget som liknar denna film, så mycket kan jag säga."
Robert Rodriguez och Frank Miller chockade hela filmvärlden med ”Sin City” och nu nio år senare tänker han göra ett nytt försök med att få oss att tappa hakan. I uppföljaren ”Sin City: A Dame to Kill For” får vi återse Marv (Mickey Rourke), Nancy (Jessica Alba), Gail (Rosario Dawson) och Hartigan (Bruce Willis).

För en dryg månad sedan fick jag chansen att prata med den filmnördige regissören Robert Rodriguez om ”Sin City: A Dame to Kill For”, ”Deadpool”, Quentin Tarantino, John Carpenter och den planerade remaken av ”Escape from New York”.

Du var ju nyligen på Comic-Con och visade godbitar från “Sin City: A Dame to Kill For”. Hur kändes det att vara tillbaka på Comic-Con?

- Det var helt fantastiskt! Jag åkte dit med min son flera dagar innan min panel för att vi skulle kunna få ut det mesta av Comic-Con. Vi fick också ett riktigt bra mottagande när vi visade klipp från filmen, så jag är mer än nöjd.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Det är många som har väntat så länge på “Sin City: A Dame to Kill For”. Varför tog det så många år innan den äntligen blev av?  

- Det berodde på många olika saker, ny studio, problem med finansieringen och få fram en bra story. Fördelen att det tog sådan tid är att vi nu fick en grym rollbesättning och historien blev tveklöst den bästa möjliga.

Med “Sin City” skapade du en film som inte liknar något annat i filmväg. Kommer det bli samma visuella stil i “A Dame To Kill For”?

- Det bästa med “Sin City” var kombinationen av riktigt bra skådespelare, historien och en helt ny visuell stil. Vi tryckte på rejält med första filmen och nu med ”A Dame to Kill For” har vi åtminstone försökt att göra allt ännu bättre. Jag tror att många kommer känna att de kollar på något de aldrig har upplevt förut. Det finns inget därute som liknar denna, så mycket kan jag säga.

Vilken är din favoritscen i “A Dame to Kill For”?

- Oj, den var svår! Vete sjutton om jag kan svara på den. Men scenerna med Nancy kanske ligger något högre än resten, men bara kanske. Jag la ner så mycket jobb med dem, mycket på grund av 3D:n.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Du och Quentin Tarantino är riktigt bra kompisar och ni brukar alltid visa era filmer för varandra. Har Tarantino fått se “A Dame to Kill For” än?

- Ja, vi brukar visa våra filmer för varandra. Men Quentin har inte sett ”A Dame to Kill For” än, för jag blev precis klar med allt efterarbete med filmen. Fast jag tänker visa filmen för honom i nästa vecka.

Du har ju redan börjat snacka om “Sin City 3”, men hur långt har ni kommit med den?

- Än så länge har vi inte kommit så långt. Vi kommer att vänta och se hur ”A Dame to Kill For” tas emot innan vi går vidare.

Men kommer “Sin City 3” bli din nästa film?

- Nej, jag kommer att göra en annan film i slutet av året, men tyvärr kan jag inte säga vilken film det är. Om “Sin City: A Dame to Kill For” går så bra som vi hoppas på blir det troligen “Sin City 3” efter det.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

För inte så länge sedan fick vi se testklipp för ”Deadpool”. Det är en film som du för ett par år sen var förknippad med. Är du fortfarande kopplad till projektet?

- Jag var ju aldrig ombord projektet. Allt jag gjorde var att läsa manuset. Men all aktivitet kring ”Deadpool” ser jag som väldigt positivt. Jag har själv sett testklippet och det ser grymt coolt ut!

Du är ett stort fan av John Carpenter och speciellt “Escape from New York”. Hur ser du på remaken de vill göra?

- Det är en riktig klassiker! John gjorde en otrolig film som väldigt många älskar än idag. Jag vet inte om de någonsin kommer få till en remake, de har ju hållit på i flera år och det har inte hänt något än. Det blir i alla svårt att förbättra det John gjorde, men om de gör remaken kommer originalfilmen fortfarande vara kvar. Man gjorde ju en remake på ”The Thing” och Johns originalversion lever fortfarande.   

"Sin City: A Dame to Kill For" får premiär 29 augusti.
| 21 augusti 2014 18:00 |